Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αρχαιολογικό εύρημα εν μέσω έργων


Ένας καμαροσκεπής θαλαμοειδής υπόγειος τάφος, που χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αι. μ. Χ., ίσως και παλαιότερα, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, που εντάσσεται στο έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» της Ολυμπίας Οδού.
Η συγκεκριμένη αρχαιολογική ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω του περίτεχνου διακόσμου του αλλά και της πολύ καλής διατήρησής του, χαρακτήρισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον ρωμαϊκό τάφο που αποκαλύφθηκε στην αρχαία Κόρινθο.

Το μνημείο είναι παρόμοιο με τον τάφο που εντοπίστηκε το 2012 και το οποίο εντυπωσίασε με τις περίτεχνες και πολύχρωμες τοιχογραφίες του. Ο τελευταίος έχει ήδη αποσπαστεί και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, όπου και θα «επανασυρμολογηθεί», όπως είχε γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο και όπως είχε ορίσει η σχετική υπουργική απόφαση.

Και οι δύο τάφοι ανήκουν στο ίδιο ρωμαϊκό νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε πάνω από το αρχαϊκό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταστράφηκαν οι αρχαϊκές ταφές οι οποίες βρέθηκαν ασύλητες, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη και με τον ρωμαϊκό τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: