Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μείωση των δημοτικών τελών στην Νεάπολη - Συκιές


Σε νέα μείωση των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κατά 5%, για το 2014 προχώρησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε μια προσπάθεια στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών κι επαγγελματιών που πλήττονται ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Η απόφαση ελήφθη κατα την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία, με το δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη να επισημαίνει το «ρίσκο» του εγχειρήματος καθώς η διατήρηση των υπηρεσιών σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα παραμένει ως βασική προτεραιότητα. Να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή των τελών είναι η τρίτη κατά σειρά που αποφασίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από την ανάληψη της διοίκησης του νέου «Καλλικρατικού» δήμου, και από τις πρώτες σε ύψος σε πανελλήνιο επίπεδο, κι έρχεται ως συνέχεια της περσινής μείωσης που ήταν 10%.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόκειται για μια συνεπή πολιτική της δημοτικής αρχής που ως στόχο έχει την ελάφρυνση βαρών του πληθυσμού στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, με τη μείωση των δημοτικών τελών να προστίθεται στο ευρύ δίκτυο μέτρων κοινωνικής προστασίας κι ενίσχυσης του κοινωνικού εισοδήματος. «Η προσπάθειά μας αυτή δεν είναι ούτε ευκαιριακή ούτε συγκυριακή. Αποτελεί σταθερή και συνεπή πολιτική υποστήριξης των δοκιμαζόμενων εργαζόμενων και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, χωρίς να εγκαταλείπουμε το στόχο μας για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, και μάλιστα σε μια εποχή που στον τομέα της καθαριότητας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κυρίως εξαιτίας της μείωσης προσωπικού. Κι αυτό το καταφέρνουμε και το πετυχαίνουμε», δηλώνει ο κ.Δανιηλίδης. 


«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να έχουν θέση ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα της κοινωνίας και των συνδημοτών μας και με τον τρόπο αυτόν, που δεν είναι ο μοναδικός, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις προϋποθέσεις ανακούφισης στο μέτρο του δυνατού. Η προσπάθειά μας περικλείει μεγάλο ρίσκο δεδομένου του υψηλού κόστους των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και της σταθερής επιδίωξής μας να διατηρήσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης κατά την εισήγηση του θέματος. Όπως είπε, η συζήτηση ξεκίνησε με αρχική σκέψη της μηδενικής αύξησης, αλλά «μετά από βασανιστική προσπάθεια, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες και συμπολίτες μας, εκτιμήσαμε ότι με παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε να υποστηρίξουμε τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 5%».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, η απόφαση της μείωσης θα υποστηριχθεί από μια ορθολογική διαχείριση του θέματος της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού με οικονομίες κλίμακος, που θα επέλθουν, μεταξύ άλλων, από την αντικατάσταση παλιών απορριμματοφόρων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας, που θα συμβάλλουν στη μείωση των καυσίμων και του κόστους συντήρησης, την προβλεπόμενη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ν.Ευκαρπίας (ΣΜΑ), που θα επιφέρει μείωση στο κόστος μεταφοράς απορριμμάτων, και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον ηλεκτροφωτισμό με αντικατάσταση των λαμπτήρων με στόχο την οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος έως και 25%.   
Σύμφωνα με την απόφαση, οι μειώσεις αφορούν το σύνολο του δήμου με το συντελεστή να διαμορφώνεται πλέον για τις κατοικίες σε 1,38 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 1,45).
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, ειδική μέριμνα επιδεικνύεται στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα, για τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό πάνω από 80% και για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, και με εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, αποφασίστηκε ο συντελεστής να είναι μειωμένος κατά 50%.
Μειωμένος συντελεστής και για τα καταστήματα ο οποίος καθορίστηκε σε 3,28 ευρώ/τ.μ. (από 3,45), ενώ διατηρείται διπλάσιος ο συντελεστής για σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστήματα άνω των 300 τ.μ. και τις τράπεζες (6,56 €/τμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: