Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οι θησαυροί της Μακεδονίας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο


Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, διοργανώθηκε σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απο τις 12 - 15 Νοεμβρίου, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece». Κατα την διάρκεια της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξη της, είχαν αυτές τις ημέρες οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Η εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης συνοδεύτηκε με απεικονίσεις έργων γλυπτικής, μικρογλυπτικής, επιτύμβιων στηλών, κοσμημάτων, όπλων και τεφροδόχων αγγείων που αντανακλούν τη μέγιστη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων και την καίρια συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στην ανασκαφή του.


 
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατείχαν οι αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας: της  ζωφόρου με το κυνήγι λιονταριού από τον τάφο του Φιλίππου Β’, ψηφιακά επεξεργασμένης από τον Διευθυντή του Μουσείου Liebieghaus καθ. V. Brinkmann, και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης, σε ψηφιοποιημένο αντίγραφο του αρχαιολόγου Γ.  Μιλτσακάκη.


 
“Είμαι ευτυχής ότι είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες δείγματα μιας μεγάλης ανασκαφής, την οποίαν έχω την  τιμή να εκπροσωπώ. Σχεδόν χειροποίητη, αφού στήθηκε εξ ιδίων και με τη συμβολή της ομάδας μου στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες, η έκθεση αυτή είχε στόχο να προβάλει με σοβαρότητα  τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, να αναδείξει τη σημασία του σε ένα κοινό που δεν την γνωρίζει αναγκαστικά, να υποστηρίξει χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις το ρόλο της πανεπιστημιακής ανασκαφικής δραστηριότητας στην αρχαιολογική επιστήμη, να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο  και βεβαίως να καταδείξει την ανάγκη για την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των ανθρωπιστικών σπουδών, γενικότερα, και των πανεπιστημιακών  ανασκαφών, ειδικότερα “, σημείωσε η ίδια ειδικότερα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: