Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Νέο είδος σαρκοφάγου δεινοσαύρου



Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν έναν από τους μεγαλύτερους σαρκοφάγους δεινοσαύρους. Το ζώο είχε μήκος περίπου 10 μέτρα και βάρος τουλάχιστον 4 τόνους. Ο άγνωστος προηγουμένως στην επιστήμη δεινόσαυρος, ο οποίος ανήκει στους καρχαροδοντόσαυρους, ονομάστηκε Siats meekerorum.

Τα απολιθώματα του γιγάντιου αυτού δεινοσαύρου ανακαλύφθηκαν στην έρημο της  Γιούτα το 2008 από παλαιοντολόγους του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα απολιθώματα ανήκαν σε ζώο μήκους 15 μέτρων και βάρους τεσσάρων τόνων. Παρά το μέγεθός τους, τα απολιθώματα προέρχονται από ανήλικο άτομο.

Αυτό σημαίνει ότι τα ενήλικα άτομα ενδέχεται να έφταναν σε μέγεθος τον γιγάντιο Ακροκανθόσαυρο, τον δεύτερο μεγαλύτερο θηρευτή που έζησε στη Βόρειο Αμερική μετά τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Siats meekerorum μπορούσε να ήταν το μεγαλύτερο σαρκοφάγο για περίπου 30 εκατ. έτη, μέχρι που τον εκτόπισε ο Τυραννόσαυρος Ρεξ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι τυραννόσαυροι άλλων μικρότερων ειδών θα μπορούσαν να αποτελούν λεία για τα Siats meekerorum.

Ο S. Meekerorum, της οικογένειας των καρχαροδοντοσαυρίδων, θεωρείται ο υπέρτατος θηρευτής την περίοδο της κυριαρχίας του και κράτησε τους τυραννόσαυρους στη δεύτερη θέση για εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο T. Rex κατατρόπωσε τον S. Meekerorum για να ανέβει στον θρόνο του ή αν απλά πήρε τα ηνία επειδή ο δεύτερος εξαφανίστηκε.

Πάντως οι παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι την περίοδο που έζησε ο S. Meekerorum ήταν σίγουρα ο κορυφαίος θηρευτής επειδή οι τυραννόσαυροι ήταν αρκετά μικρότεροι.

Είναι η πρώτη για τα τελευταία 63 χρόνια ανακάλυψη ενός νέου είδους δεινοσαύρων αυτού του μεγέθους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications

Δεν υπάρχουν σχόλια: