Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Λήξη της Πυροσβεστικής Περιόδου

 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέστη την Τετάρτη 6/11 στην τελετή Λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου η οποία έλαβε χώρα στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) στην Ελευσίνα.
 
 
 
Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.
 
 
 
Κατα τον χαιρετισμό του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως: «Μέσα στον μεγάλο αριθμό, στην πληθώρα των αποστολών, επιχειρησιακών και μη, που η Πολεμική μας Αεροπορία αναλαμβάνει, η πυρόσβεση αποτελεί μέρος της σημαντικής κοινωνικής της αποστολής.
 
Μίας προσφοράς η οποία εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, της σιγουριάς που κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται ώστε να μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει το ειρηνικό και δημιουργικό του έργο. Και η εποχή αυτό το ζητά ακόμα περισσότερο από πριν. Η ελληνική κοινωνία παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε το παρελθόν, πρέπει πάνω από όλα να νιώθει ασφαλής και σίγουρη. Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς το εγγυώνται συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
 
Οι πάνω από 2.500 ώρες πτήσεως, όπως είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πρωτύτερα, με πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες φέρνουν στα όριά τους ανθρώπους και μηχανές, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της σκληρής προσπάθειας και για αυτή τη χρονιά.
 
Μίας προσπάθειας που τελεσφορεί κάτω από αναμφίβολα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο στο ατομικό εισόδημα, όσο και στις δυνατότητες συντήρησης και διαθεσιμότητας των μέσων.
 
Με την τυπική αυτή λήξη της αντιπυρικής περιόδου δεν τελειώνει βεβαίως τίποτα. Αντίθετα, ξεκινά τώρα μια περίοδος προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά τόσο για τα στελέχη όσο και για τα μέσα.
Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης στα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και όχι μόνο, που τις τελευταίες δεκαετίες που η Ελλάδα έχει πολλές φορές απειληθεί από τις πυρκαγιές, που ανεξέλεγκτα εκδηλώνονται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, έδωσαν τη ζωή τους.
 
Θέλω να ευχηθώ η επόμενη περίοδος να είναι ακόμη καλύτερη από τη φετινή. Οι χειριστές και τα στελέχη να έχουν ασφαλείς πτήσεις, να έχουν υγεία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και να είναι σίγουροι ότι εμείς, εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία και αναγνωρίζοντας δημόσια τη μεγάλη συνεισφορά τους, θα είμαστε στο πλευρό τους».
 
 
 
Απο την μεριά του ο κ. Δένδιας ανέφερε με την σειρά του: «Στην περίοδο αυτή κατορθώθηκε να μειωθούν κατά περίπου 52% οι εκτάσεις οι οποίες αποτεφρώθηκαν, κάηκαν, και αυτό χωρίς να έχουμε σημαντικά μικρότερο αριθμό πυρκαγιών.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος δύσπιστος να πει αυτό ίσως σημαίνει ότι τον προηγούμενο χρόνο το 2012 ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό το οποίο όλοι μαζί πετύχαμε αυτό τον χρόνο είναι η μείωση κατά πάνω από 50% των καταστροφών και συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάτι έγινε με εξαιρετικά καλό τρόπο. Και σε αυτό έχετε μια τεράστια συνεισφορά.  


Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω τρία μικρά πράγματα τα οποία βοήθησαν στο αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι, από την πλευρά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η χρήση μετά από τρία χρόνια των ελικοπτέρων της. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πυρκαγιάς από τον συντονιστή από ψηλά και επίσης βοήθησε να μεταφέρεται προσωπικό με τα Super Puma άμεσα,  μέσα σε 10 ή σε 20 λεπτά   από το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Έτσι είχαμε πολύ μικρό χρόνο.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 110 μοτοσικλέτες οι οποίες υπήρχαν ήδη, ώστε να υπάρχει εποπτεία των δασών αλλά και για να μην δυσκολεύονται να βρουν τη βέλτιστη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα,  τα οποία πήγαιναν να επιχειρήσουν για δασοπυρόσβεση.

Υπήρξε κάτι ακόμα πιο απλούστερο, η σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ,  ώστε να μπορεί κανείς να έχει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της πυρκαγιάς.  Και έτσι να καταλήγει σε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος πιθανότατα θα ήταν ο εμπρηστής και να έχουμε διπλασιάσει, κύριε Υπουργέ, τις συλλήψεις των εμπρηστών.


Ακόμη, υπήρξε κάτι το οποίο αφορά απολύτως τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για το οποίο οφείλω και επί της ουσίας να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και δια αυτού όλες και όλους εσάς: Μια στενότατη συνεργασία η οποία επέτρεψε εποπτεία όλων των επικίνδυνων περιοχών της χώρας, έγκαιρη ειδοποίηση και κατά συνέπεια έγκαιρη επέμβαση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: