Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

«Τα μάτια που με κοίταξαν» και φέτος στην Νεάπολη

Επαναλαμβάνονται και φέτος οι διαλέξεις του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, που οργανώνουν ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, με τη συνεργασία του Gestalt Foundation, PSP-studio.

Οι τέσσερις διαλέξεις με γενικό τίτλο: «Τα μάτια που με κοίταξαν» αποτελούν ένα οδοιπορικό στον έρωτα και το θάνατο, στη μοναξιά και την αγάπη, στο τραύμα και την ανάπτυξη, στη σχέση με τον Άλλον… Πρόκειται για μια παραλλαγή των επτά διαλέξεων που έδωσε πέρσι ο ψυχοθεραπευτής, στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, κι έτσι επαναλαμβάνονται σε μια νέα εκδοχή.

Φιλοδοξία του εισηγητή είναι να διεγείρει και να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες, ανακινώντας το ζωτικό θέμα των σχέσεων όχι μόνο θεωρητικά, αλλά κυρίως στην προσωπική τους πραγματικότητα.
Η διάρκεια των διαλέξεων είναι περίπου μία ώρα, ωστόσο ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ χορηγείται και βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι διαλέξεις θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (οδός Οδυσσέως Φωκά 46, τηλ.: 2310 217376)), στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.
το πρώτο πτυχίο του Πέτρου Θεοδώρου αφορούσε την ιατρική επιστήμη, ενώ για μία μεγάλη περίοδο υπήρξε συνθέτης. Εδώ και πολλά χρόνια είναι αποκλειστικά επικεντρωμένος στην ψυχοθεραπεία Gestalt (ολοκλήρωσε σπουδές στην ψυχολογία, ενώ ως ψυχοθεραπευτής αποφοίτησε από το Gestalt Foundation και είναι μέλος της E.A.G.T. - του σχετικού ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου).

Δουλεύει με άτομα, ζευγάρια, με τον εργασιακό χώρο και με ομάδες αυτογνωσίας-ψυχοθεραπείας.
Δίνει ξεχωριστή έμφαση στο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και τα υπαρξιακά στοιχεία της ψυχοθεραπείας Gestalt (απώλεια, μοναξιά, ματαιότητα, ευθύνη, επιλογή).

Ωστόσο, αξιοποιώντας τις διαδρομές του στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανέπτυξε την προσωπική του προσέγγιση PSP (Process Stage Praxis - σκηνική δράση βασισμένη στην εσωτερική εμπειρία). Στην PSP ενσωματώνεται η αυτοσχεδιαστική σκηνική αλληλεπίδραση με τη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt, σε ένα ιδιότυπο αμάλγαμα, το οποίο όμως διαφοροποιείται από τη «θεραπεία μέσω τέχνης».

Η PSP λειτουργεί και σ’ ένα εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό, γίνεται ολοένα και πιο ενεργό, παίρνοντας τη μορφή μιας «Σχολής» (PSP-studio), ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευση στο Playback θέατρο (μια αυτοσχεδιαστική μορφή σκηνικής δράσης).

Επίσης, η βιωματική βάση των ομάδων που συντονίζει, στηρίζεται στην PSP (Process-Stage-Praxis), και αποτελείται από κατάλληλα σχεδιασμένες ασκήσεις που συχνά αξιοποιούν κίνηση, αυτοσχεδιασμό, και δουλειά με το σώμα.

Εκτός από την άμεση ψυχοθεραπευτική του εργασία, δίνει διαλέξεις, συντονίζει εργαστήρια για τη θεραπεία Gestalt, καθώς και την PSP και το Playback, ασχολείται με συγγραφικό έργο και αρθρογραφία, και διδάσκει σε διάφορους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:
* 4 Νοεμβρίου 2013

«Αυταπάτες της μοναξιάς και μύθοι της σχέσης: καλωσορίζοντας τη Σκιά»
* 6 Ιανουαρίου 2014
«Για τη φαινομενολογία, την αναγκαιότητα και τη φύση του έρωτα, ή: η δύναμη του λύκου και του σεξουαλικού Εαυτού σε διάφορα πλαίσια σχέσεων»
* 10 Μαρτίου 2014
«Μονοπάτια και επιλογές, διακλαδώσεις, αποκλίσεις και κόστος: συμβίωση, γάμος, ερωτική φιλία, πάθος, πόθος και λαγνεία, εξάρτηση, κ.ο.κ.»
28 Απριλίου 2014
«Ενορχηστρώνοντας το ουράνιο τόξο στο ιερό της συντροφικότητας και της αγάπης: η σχέση διάρκειας, δέσμευσης και οικειότητας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: