Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στα Τίρανα

Στην Αλβανία βρισκόταν αυτές τις μέρες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο της Προεδρικής επίσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την Αλβανίδα ομόλογό του Mimi Kodheli, η οποία θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
 Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε επίσης χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Οικονομικό Συνέδριο «Hellenic - Albanian Economic and Energy Roundtable».
Ο κ. Αβραμόπουλος κατα τον χαιρετισμό του χαρακτήρισε αυτή την επίσκεψη «σταθμό που ανοίγει νέους ορίζοντες, μια νέα προοπτική στις διμερείς μας σχέσεις και νέους δρόμους συνεννόησης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις επιχειρηματικές ενότητες, τον επιχειρηματικό κόσμο, της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν ενώνονται μόνο με ιστορικούς δεσμούς. Σας θυμίζω ότι είμαστε οι πιο ιστορικοί λαοί της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γνωριζόμαστε καλά εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Τις χώρες μας ενώνει αυτή τη στιγμή πάνω απ’ όλα το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο.

Από αυτή τη βασική διαπίστωση, ξεκινά οποιαδήποτε συζήτηση για την διεύρυνση, ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.


Για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Η γεωπολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά την συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σταθερή και συνεπής.

Πιστεύουμε στη σταθερότητα και στη συνεργασία ως γεωπολιτικές αξίες για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια, τον συλλογικό μας αγώνα για πρόοδο και ευημερία. Μονάχα όταν αυτό συντελεστεί, θα δοθεί τέλος σε ο,τιδήποτε αρνητικό μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν, καθώς και τα στερεότυπα μιας άλλης εποχής.

Έτσι πετύχαμε να εξασφαλίσουμε συνεργαζόμενοι τον TAP. Kαι με χαρά βλέπω ανάμεσά μας τον κ. Panariti, τότε Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, με τον οποίο πηγαίνοντας κόντρα στις προβλέψεις της εποχής εκείνης, καταφέραμε αυτό που αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της συνεργασίας στην οποία αναφερόμαστε.

Πηγαίνοντας κόντρα σε προβλέψεις και ενδοιασμούς, κοιτάξαμε  μπροστά. Και αν πρέπει να βγει απ’ αυτή τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία ένα μήνυμα, είναι ότι αυτό που μας οδηγεί είναι το μέλλον.

Αποδεχόμαστε πάνω από όλα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ως μέσο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας.

Προωθούμε ενεργητικά την ένταξη των χωρών της περιοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη και τη διάδοση και εμπέδωση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην λειτουργία των κρατών μας και για το σεβασμό των ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τον Ευρωπαϊκό κώδικα αξιών για τον σεβασμό των κανόνων της καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρώτη οραματίστηκε και δούλεψε πολύ για μία Νοτιανατολική Ευρώπη εντεταγμένη στις ευρωπαϊκές δομές συνεργασίας. Μία Νοτιανατολική Ευρώπη που θα αφήσει πίσω της το Βαλκανικό της παρελθόν.

Μία Νοτιανατολική Ευρώπη στην οποία δεν θα έχουν πλέον θέση οι αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί. Μία Νοτιανατολική Ευρώπη όπου η συνεργασία θα υπερβαίνει και δεν θα περιορίζεται από τα γεωγραφικά σύνορα. Αυτός θεωρώ, κυρίες και κύριοι, ότι είναι και ο βασικός προσανατολισμός των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων. Στην Ευρώπη προσφέρεται για την Αλβανία ένας βιώσιμος χώρος προόδου και ανάπτυξης.

Και θα ήθελα να υπογραμμίσω τον όρο βιώσιμος.

Πάνω σε αυτή την βάση μπορούμε να πετύχουμε πολλά μαζί, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κυρίως εμπιστοσύνης.
Μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν ενιαίο, ευρύτερο χώρο ανάπτυξης, που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Έναν ενιαίο χώρο ανάπτυξης που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στην προσέλκυση επενδύσεων και για τις δύο χώρες.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες στον τουρισμό, στη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας.
Μπορούμε να συνεργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες.
 Μπορούμε πάνω από όλα, μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μας θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών μας.

Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα ύστερα από πολλές θυσίες και μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, είναι πλέον πολύ κοντά στην επιστροφή της στην ανάπτυξη. Η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλιακή οικονομία,  ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, η πολιτιστική οικονομία είναι οι πυλώνες του νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου.

Η Αλβανία εισέρχεται επίσης σε μία νέα περίοδο δομικών και θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με ορίζοντα την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε αυτόν το δρόμο, σε αυτόν τον προσανατολισμό και την πορεία της Αλβανίας, όπως κατ’ επανάληψη ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα είναι στο πλευρό της.

Ποτέ άλλοτε αυτά που μας ενώνουν, δεν ήταν ιστορικά τόσο πολλά, όσο σήμερα.

Μπροστά μας ανοίγεται μία νέα εποχή, όπου όλα θα κριθούν από το πόσο ικανοί είμαστε στο να πιάσουμε, να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις ανάμεσά μας. Σχέσεις βασισμένες στην ανάπτυξη, στη συνεργασία, στην καλή γειτονία, στην αλληλεξάρτηση, στην ευημερία και στην πρόοδο.

Με γνώμονα πάντοτε το κοινό μας μέλλον, το κοινό μέλλον των δύο λαών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: