Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Διαφάνεια παντού – για τους πάντες – για τα πάντα»




Αυτό ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ομιλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμου Δανιηλίδη, στο πλαίσιο ημερίδας των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 13/11/2013 στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών χαρακτήρισε τη διαφάνεια στη διοίκηση, στην άσκηση εξουσίας και τη δημόσια ζωή, ως μια αυτονόητη αρχή, ως μια απαραβίαστη αρχή.

Περιορίζοντας την ομιλία του στο θεσμό και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία, όπως είπε, «κάποιοι “αδαείς”, κρίνοντας αποσπασματικά, τη χαρακτηρίζουν “θύλακα διαπλοκής και ανομίας”», εστίασε στην Αυτοδιοίκηση της υπευθυνότητας, της νομιμότητας και της αξιοπιστίας. «Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη, γιατί ακόμα κι αν πασχίζουμε νυχθημερόν να είμαστε απολύτως νόμιμοι, κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό εξαιτίας υπηρεσιακών ή οικονομικών αδυναμιών», τόνισε.

Ο κ. Δανιηλίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την πλήρη εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ρυθμίσεων, τα έστω και ελάχιστα φαινόμενα αδιαφάνειας μένουν οριστικά στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι σκοπός και ευθύνη είναι να οργανωθεί μια Αυτοδιοίκηση που θα ασκεί πραγματική τοπική εξουσία με διαφάνεια, ενδελεχή δημόσιο έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία. Επίσης, να λειτουργούν δήμοι-υποδείγματα χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικής λειτουργίας, φορείς επίτευξης της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Επίσης, να λειτουργούν δήμοι-υποδείγματα χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικής λειτουργίας, φορείς επίτευξης της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Όπως σημείωσε, η αποδοχή παλαιότερων προτάσεων της Αυτοδιοίκησης και η μετέπειτα εδραίωση κανόνων διαφάνειας και χρηστής οικονομικής διαχείρισης των δήμων, όπως για παράδειγμα το σύστημα Διαύγεια ή ο προσυμβατικός έλέγχος, αποτελούν «ευλογία για τη χώρα και τους δήμους».

Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα θέσπισης κι άλλων κανόνων διαφάνειας που θα αποτελέσουν μηχανισμούς ασφάλειας και ασπίδες προστασίας, όπως:
• Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των δήμων.
• Τοπική δημοκρατία, συμμετοχή, κοινωνικός έλεγχος και λογοδοσία.
• Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των δημοτικών παρατάξεων.
• Έλεγχος περιουσιακής κατάστασης αιρετών.
• Διοικητικές αποβολές από καταπατημένες δημοτικές ιδιοκτησίες.
«Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι κανένας φορέας άσκησης δημόσιας εξουσίας δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που απαίτησε τη θεσμοθέτηση μέτρων και διαδικασιών διαφάνειας, μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του προληπτικού ελέγχου σε όλους τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα, και έχει ήδη δώσει θετικά δείγματα γραφής.


Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των δήμων
Οι βελτιώσεις που πρότεινε για το υφιστάμενο πλαίσιο διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση μπορεί να βελτιωθεί με επιπλέον ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο, όπως:
• Η καθιέρωση του θεσμού του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον έλεγχο των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, ο οποίος θα ορίζεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση.
• Η υποχρεωτική συμμετοχή της αντιπολίτευσης, όπου η νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία επιτροπών με συμμετοχή δημοτικών συμβούλων.


Όπως τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός δημόσιας λογοδοσίας σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που όχι μόνο δεν δυσανασχετεί τους αιρετούς, αλλά τους χαροποιεί γιατί εξυπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου.

«Η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να θεσμοθετεί διαδικασίες και μέτρα για τον έλεγχο της τοπικής εξουσίας και τη συνδιαμόρφωση με τους πολίτες των βασικών προτεραιοτήτων της δημοτικής πολιτικής και των τρόπων αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, είναι χρήσιμη η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και η ουσιαστικοποίηση της λειτουργίας της, η θεσμοθέτηση των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, η δημιουργία θεσμών λαϊκής συμμετοχής στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, η καθιέρωση Απολογισμού Πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και σε επίπεδο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, προχωρώντας στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απόλυτης διαφάνειας, όχι μόνο κατά την προεκλογική αλλά για όλη τη δημοτική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η υποχρεωτική τήρηση τραπεζικού λογαριασμού της δημοτικής παράταξης μέσω του οποίου θα γίνεται κάθε οικονομική συναλλαγή, η τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων, η συγκρότηση μόνιμων ανεξάρτητων επιτροπών ελέγχου των δαπανών, η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο, ο ορισμό δύο συνδιαχειριστών των οικονομικών της δημοτικής παράταξης. Επίσης, συγκεκριμενοποίηση των τρόπων μέσω των οποίων θα μπορούν να χρηματοδοτούνται οι δημοτικές παρατάξεις και υποβολή ετήσιας δήλωσης των εσόδων και των δαπανών κάθε δημοτικής παράταξης, τηρουμένων όλων των κανόνων δημοσιοποίησής τους, ταυτόχρονα με την υποβολή ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και «πόθεν έσχες» του επικεφαλής της.

Για τη δημιουργία ενός πλαισίου απόλυτης διαφάνειας και δημοσιότητας, ο Σίμος Δανιηλίδης πρότεινε βελτιώσεις όπως η υποχρέωση όλων των υποψηφίων δημάρχων, πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών τους, να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου, η υποχρεωτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των αιρετών, η θέσπιση αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων ή αδυναμίας κάλυψης του «πόθεν έσχες» από δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους νομικών προσώπων και δημοτικούς συμβούλους.


Ο τελευταίος τομέας στον οποίο αναφέρθηκε ο κ.Δανιηλίδης αφορά το μείζον ζήτημα της καταπάτησης δημοτικών ακινήτων ή δημόσιων εκτάσεων. Όπως είπε, σε όσες περιπτώσεις οι δήμοι, προκειμένου να διασφαλίσουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ή να εφαρμόσουν τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, προχωρούν στη διαδικασία διοικητικής αποβολής καταπατητών, έρχονται αντιμέτωποι με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι αποφάσεις αυτές αναστέλλουν τις πράξεις των Δημοτικών Συμβουλίων και στην ουσία παρατείνουν την παράνομη καταπάτηση της δημόσιας γης. Το γεγονός αυτό αφήνει τους δήμους αδύναμους στις διαθέσεις του κάθε καταπατητή και εμποδίζει την αξιοποίηση και επανάχρηση της δημόσιας περιουσίας και την απρόσκοπτη εφαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων.

«Σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να αφήνονται περιθώρια ώστε να ευνοείται η παρανομία και να δικαιώνονται οι καταπατητές. Σήμερα απαιτείται μία σαφής νομοθετική θωράκιση του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης ώστε, σε περιπτώσεις διασφάλισης της νόμιμης δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, να μην υπάρχει η δυνατότητα δικαστικών αναβολών», κατέστησε σαφές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: