Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δύσκολα και στην Βρετανία...

Συγκριτική έρευνα που αφορά την αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων στη Βρετανία έγινε από τους Financial Times στη βάση στοιχείων από της Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων. Σύμφωνα με την έρευνα,  κατά 12% είναι μειωμένα τα έσοδα όσων αποφοίτησαν από αγγλικά πανεπιστήμια κατά τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με όσους πήραν το πτυχίο τους πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι απόφοιτοι της κρίσης χρωστούν 60% περισσότερα σε δάνεια που έλαβαν για τις σπουδές τους σε σύγκριση με τους παλαιότερους αποφοίτους. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το ανώτερο όριο τους κόστους προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά πανεπιστήμια τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 9.000 λίρες για κάθε έτος σπουδών.

«Το πτυχίο έχει στην ουσία πάψει να είναι ένα χρυσό εισιτήριο για μια καλή δουλειά», σχολιάζει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι αυτοί είναι οι νέοι στους οποίους η χώρα θα στραφεί τα επόμενα 20 χρόνια για να χρηματοδοτήσουν τη συνταξιοδότηση της γενιάς που προέρχεται από τη μεταπολεμική έκρηξη των γεννήσεων (“baby boomer”).

Αναφέρεται ότι συνολικά οι νέοι άνθρωποι έχουν υποστεί δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα από την κρίση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, έστω και αν οι απόφοιτοι βρίσκονται σε λίγο καλύτερη θέση από όσους δεν έχουν πτυχίο.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: