Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ημεριδά για την διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων


Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ Ημερίδα με τίτλο «Επαύξηση της Διαλειτουργικότητας ΕΔ – Συνεργασία ΕΔ και Αμυντικής Βιομηχανίας στον τομέα της Τυποποίησης».

Στην Ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Τυποποίησης, Προδιαγραφών και Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ), του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) στο πλαίσιο κήρυξης του έτους 2013 ως «Έτος Τυποποίησης Ενόπλων Δυνάμεων»:
Αναλύθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν το ΓΕΕΘΑ να θέσει ως στόχο του την «Επαύξηση της Διαλειτουργικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις» και περιγράφηκαν οι αναληφθείσες πρωτοβουλίες για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αναπτύχθηκαν συνοπτικά οι δράσεις των ΕΔ εντός του πλαισίου πρωτοβουλιών.Καταδείχθηκε η αρχική προσέγγιση και τονίσθηκε το θέμα της αλληλοενημέρωσης.
Περιγράφηκαν οι πρωτοβουλίες τεχνικού χαρακτήρα που έχουν αναληφθεί από πλευράς ΕΔ για την προώθηση του στόχου των και τονίσθηκε ιδιαίτερα η σημασία συμμόρφωσης με τα πρότυπα διεθνών οργανισμών. Ενώ, καταδείχθηκαν τα προβλήματα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δρουν ανασταλτικά στην εν γένει οικονομική δραστηριότητα, έρευνα και ανάπτυξη.
Επιπλέον,  υπογραμμίσθηκε ότι η τυποποίηση αποτελεί εργαλείο πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  παρουσιάσθηκε η δομή και οι γενικές στρατηγικές και δραστηριότητες του νέου εθνικού φορέα ποιότητας, του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας του με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΔ.
  
Σημειώθηκε επίσης, η σημαντικότατη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην ανάπτυξη και εμπέδωση της τυποποίησης, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, καθώς και η διάδρασή του με τις ΕΔ κατά τα αρχικά στάδια λειτουργίας του. Επιπλέον παρουσιάσθηκαν οι ιδιαίτερες λειτουργίες του επί της τυποποίησης που ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ως χρήστες και διαχειριστές των συστημάτων ποιότητας, σε όλα σχεδόν τα πεδία εφαρμογής των τελευταίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: