Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνάντηση υπουργού άμυνας της Κύπρου με αντιπροσωπεία μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου. Την αμερικανική αντιπροσωπεία συνόδευε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών υπογραμμίζοντας την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική αξία που έχει η Κύπρος, ειδικότερα μετά τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Υπουργός, στο πλαίσιο αυτό, θέλει να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο σ΄ αυτό που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Biden προσδιόρισε ως νέα στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Γι΄ αυτό και αναμένει, όπως είπε, πως θα σταλούν πιο ισχυρά μηνύματα από την Ουάσιγκτον προς την πλευρά της Τουρκίας.


Η Τουρκία με την στάση της, υπέδειξε ο κ. Φωκαΐδης, δεν βρίσκεται μόνο σε κατάφωρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και δεν αντιστρατεύεται μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου. Αντιστρατεύεται το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής και αποδομεί με την συμπεριφορά της την ηθική και πολιτική βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άρση του «εμπάργκο» για την αγορά όπλων και σημείωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κάλυψη των νέων αναγκών και των νέων προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της ασφάλειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: