Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Σίμος Δανιηλίδης: «Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο όνομα συμφερόντων»


«Η ψήφιση του άρθρου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις ‘‘Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού’’, η οποία έγινε υπό το …φως της απολύτου νυκτός, αφού εισήχθη και ψηφίσθηκε την τελευταία στιγμή και σε πλήρη άγνοια της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αποτελεί έμπρακτο βήμα που στοχεύει συνειδητά στην υποβάθμιση του ρόλου της Τ.Α. Είναι μια πράξη που ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στην περαιτέρω αφαίμαξη και εξασθένιση του ρόλου των δήμων υπέρ άλλων φορέων. Και μάλιστα ήρθε με σκανδαλώδη φωτογραφικό τρόπο ώστε να πριμοδοτήσει ‘‘αρεστούς’’ προς την κυβέρνηση και ‘‘δικούς μας’’ Περιφερειάρχες, ενισχύοντας απροκάλυπτα και αντιδημοκρατικά το πελατειακό κράτος, αυτό που όλοι οι σημερινοί κυβερνώντες κατήγγειλαν και αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας όσο ήταν στην αντιπολίτευση».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και επί χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της π.ΚΕΔΚΕ και της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, σε δήλωσή του με αφορμή την αιφνιδιαστική εισαγωγή και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας ως ακροτελεύτιου άρθρου (45) στο νόμο 4320/2015, που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών Οργάνων και λοιπές διατάξεις».

Όπως καταγγέλλει, «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία συνιστά βαρύτατο πλήγμα κατά της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και πολιτικών σχεδίων της κυβέρνησης κατά των δήμων, όσο κι αν επιχειρείται δια της ‘‘δημιουργικής ασάφειας’’ να αμβλυνθούν οι αρνητικότατες εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση της τροπολογίας». Ταυτόχρονα, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που με βάση τις αρχές της ‘‘εγγύτητας’’ και της ‘‘επικουρικότητας’’ έχει θεσμοθετήσει ώστε η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Πολιτική να ασκείται από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση». 

Κι αυτό συνέβη, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, ενώ προηγήθηκαν πρωτοβουλίες και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που έβαλαν στο στόχαστρο το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, που προς το παρόν έσπευσαν να τα «μαζέψουν» υπό τις έντονες αντιδράσεις των οργάνων της Τ.Α. «Καλούμε την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση του άρθρου αυτού. Στην περίπτωση που δεν αναγνωρίσουν την επικίνδυνη διολίσθηση, στην οποία υπέπεσαν υπό το άγχος να στηρίξουν ‘‘αρεστούς’’, και επιμείνουν στην εφαρμογή του, τότε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά της όργανα, ενωμένη κι αυτή τη φορά θα δώσει τον αγώνα της για την ανάκλησή του», προσθέτει.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δανιηλίδη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: