Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η μυκηναϊκή Αχαΐα ζωντανεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών


«Ζωντανεύοντας τη μυκηναϊκή Αχαΐα» είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου.  Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και εξερευνούν επιλεγμένα εκθέματα της Μυκηναϊκής περιόδου μέσα από τα εμπνευσμένα ομηρικά έπη της Οδύσσειας και της Ιλιάδας. Το πρόγραμμα διεξάγεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. ∆ιάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 50 λεπτά. Ώρες διεξαγωγής: 09:00-10:50 ή 11:00-12:50. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2613 616100.

Ο συσχετισμός των μυκηναϊκών εκθεμάτων με επιλεγμένους ομηρικούς στίχους δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τις ποικίλες εκφάνσεις του μυκηναϊκού πολιτισμού, να ερμηνεύσουν τους ομηρικούς στίχους, να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν κριτικά και εν συνεχεία βιωματικά τα μουσειακά αντικείμενα ως πηγή γνώσης και ιστορικών δεδομένων.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές σχεδιάζουν μυκηναϊκά μοτίβα σε ελεύθερη απόδοση πάνω σε κεραμικά όστρακα στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη βοήθεια του ζωγράφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, Θανάση Θεμελή. Απώτερος στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση των εκθεμάτων και η ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης εκ μέρους των μαθητών με ψυχαγωγικό τρόπο.

Υπεύθυνη προγράμματος Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογος/Μουσειολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: