Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ισπανία: ρωμαϊκό αμφιθέατρο θα γίνει γήπεδο τέννις


Στην ισπανική περιφέρεια της Εστρεμαδούρα υπάρχει απο τον 8ο αιώνα π.Χ το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Merida. Μέχρι τώρα, ο επισκέπτης - τουρίστας ήταν υποχρεωμένος με την είσοδό του στο μνημείο, το οποίο παρεπιπτόντως είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να μην καπνίζει και να μην φέρει σακίδιο μεγαλύτερο από 40cm. Όμως απο τον Μάιο φαίνεται πως αυτό θα αλλάξει. Με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης και των των τοπικών αρχών θα κατασκευαστεί, εντός του αμφιθεάτρου, γήπεδο τέννις, μια απόφαση η οποία έχει δημιουργήσει έντονες και ποικίλλες αντιδράσεις.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια online δήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα. Ο Joaquin Paredes, υπεύθυνος αυτής της διαδικτυακής κίνησης,  τονίζει σε δήλωσή του: «οι αρμόδιοι αναφέρουν πως αυτή η μεταμόρφωση του μνημείου δεν θα το επηρεάσει σημαντικά αλλα πως γίνεται η αθρόα είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και η κατασκευή των κερκίδων και των θέσεων των κριτών δεν θα επηρεάσουν σχεδόν καθόλου ένα μνημείο 2.000 ετών;».

Επίσης, τοπικές κοινωνικές ομάδες αντιδρούν έντονα σε αυτή την απόφαση καθώς «είναι μια παντελής έλλειψη σεβασμού για ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της περιοχής μας» δήλωσε σε ανακοίνωσή της, η Cavex μια τέτοια ομάδα. «Η Merida έχει πολύ πιο κατάλληλες θέσεις για την κατασκευή ενός γηπέδου τένις».

Απο την άλλη μεριά, όσοι υποστηρίζουν την συγκεκριμένη ιδέα τονίζουν πως με αυτην την πράξη η Ισπανία θα κάνει ένα πρωτοποριακό βήμα στην χρήση των αρχαιολογικών θέσεων - μνημείων. Μάλιστα, ο περιφερειακός ηγέτης της Εστρεμαδούρα και μέλος του Λαϊκού κόμματος, José Antonio Monago ο οποίος υποστηρίζει την ιδέα, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα σε δημοσιογράφους πως αν υπήρχαν τόσο σημαντική κίνδυνοι για το μνημείο η τοπική εξουσία δεν θα την υιοθετούσε.

Ως επιχείρημα ανέφερε το θέμα με το ρωμαικό αμφιθέατρο της Βερόνα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατα καιρούς ως παγοδρόμιο. «Κατα καιρούς το αμφιθέατρο της Merida χρησιμοποιείται ως χώρος θεατρικών εκδηλώσεων χωρίς να είχε αντιδράσει κανείς» σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: