Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Καμπανίας: η αρχή του τέλους για τους Νεάντερταλ;


Η έκρηξη του ηφαιστείου της Καμπανίας στην Ιταλία πριν από 40.000 χρόνια ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ευρώπη απο την οποία διαχύθηκαν στην στρατόσφαιρα ένα σημαντικό ποσό του διοξειδίου του θείου (SO2). Στους επιστημονικούς κύκλους, εδώ και καιρό, υπάρχει έντονη διαφωνία για το κατα πόσο αυτή η έκρηξη συνέβαλε στην τελική εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Η νέα μελέτη του Benjamin A. Black και των συνεργατών του ελέγχει αυτή την θεωρία με ένα εξελιγμένο κλιματικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την μελέτη, η έκρηξη του ηφαιστείου συνέπεσε περίπου με την τελική πτώση του πληθυσμού των Νεάντερταλ, καθώς συνδυάστηκε και με τις δραματικές εδαφικές εξαπλώσεις και νοητικές εξελίξεις των «σύγχρονων ανθρώπων». Εξαιτίας αυτών, οι ρόλοι του κλίματος, του ανταγωνισμού των ανθρωποειδών, και η ηφαιστειακή ψύξη θείου και όξινων εναποθέσεων συζητήθηκε έντονα ως αιτίες της εξαφάνισης των Νεάντερταλ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η μείωση του πλήθους των Νεάντερταλ στην Ευρώπη ξεκίνησε πολύ πριν την ηφαιστειακή έκρηξη: « η Ραδιοχρονολόγηση έχει δείξει ότι κατά τη στιγμή της έκρηξης, σύγχρονοι άνθρωποι είχαν ήδη φτάσει στην Ευρώπη, καθώς και το εδαφικό εύρος των Νεάντερταλ είχε σταθερά μειωθεί. οι έρευνες σε πέντε περιοχές στη Μεσόγειο δείχνουν ότι σύγχρονοι άνθρωποι δημιουργήθηκαν σε αυτές τις θέσεις από πριν».

Σε κλιματικές προσομοιώσεις, ο κ. Black και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας μετά την έκρηξη σημειώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία και απέφυγε τις περιοχές όπου διαβιούσαν οι τελικοί πληθυσμοί των Νεάντερταλ, κυρίως στην Δυτική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη ήταν μάλλον ανεπαρκής για να πυροδοτήσει την εξάλειψη των Νεάντερταλ.

Ωστόσο, το απότομο κύμα ψύχους που ακολούθησε της έκρηξη θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει σημαντικά την ζωή των Νεάντερταλ και των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Ο κ.Black  και οι συνεργάτες του επισημαίνουν επίσης, ότι οι θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη θα είχαν μειωθεί κατά μέσο όρο από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του έτους μετά την έκρηξη. Αυτές οι ασυνήθιστες συνθήκες, γράφουν, μπορεί να είχαν επηρεάσει άμεσα την επιβίωση και για τους Νεάντερταλ και για σύγχρονων ανθρώπων όσο και τονίζουν την ανατομική ανθεκτικότητα του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στις απότομες και δυσμενείς αλλαγές του περιβάλλοντος, ως αιτία της τελικής τους επιβίωσης.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: