Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σίμος Δανιηλίδης: «αναγκαία μια νέα αντίληψη για το κοινωνικό κράτος»


Την ανάγκη να διαμορφωθεί και να εφαρμοσθεί μια νέα αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και την οργάνωσή του, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την κρίση, υποστήριξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, κατά την εισήγησή του σήμερα στην περιφερειακή προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στον Βόλο.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας ότι οι δήμοι αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος και μπορούν να υλοποιήσουν κρίσιμες και ευαίσθητες πολιτικές υψηλής ευθύνης και ποιότητας υπηρεσιών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει πετύχει την αναβάθμιση και βελτίωση, τόσο την ποιοτική, όσο και ποσοτική, σε επίπεδο δηλαδή παροχής υπηρεσιών στους ωφελούμενους των κοινωνικοπρονοιακών υποδομών και προγραμμάτων. Με συνέπεια και συνέχεια, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, η Τ.Α. διαθέτει σήμερα περισσότερες από 4.460 κοινωνικές δομές, οι οποίες λειτουργούν προς εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, παρέχοντας δωρεάν φροντίδα και πλήθος υπηρεσιών άριστης ποιότητας, προς τα βρέφη, τα νήπια και τους γονείς, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, τους ανέργους, με διευρυμένο ωράριο, και με εξειδικευμένους επιστήμονες», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κάνοντας αναλυτική αναφορά στην πορεία των προγραμμάτων.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία πρέπει να ανατεθεί στους δήμους, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που οι δήμοι διεκδικούν με σειρά ομόφωνων αποφάσεών τους. «Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, η Τ.Α. διεκδικεί, σε πρώτη φάση προαιρετικά, την πιστοποίηση, με όρους και διαδικασίες διαφανείς, σε περιβάλλον πλήρως ανταγωνιστικό, δημοτικών Μονάδων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας έχει συσσωρευτεί η σχετική εμπειρία και υπάρχει ο κατάλληλος ιατρικός και παραϊατρικός εξοπλισμός. Οι δημοτικές Μονάδες Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή των υπηρεσιών με τους ίδιους όρους που πληρώνονται οι λοιποί δημόσιοι και οι ιδιωτικοί πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ μπορεί να εξεταστεί και η χρηματοδότησή τους κατά τη νέα προγραμματική περίοδο με προσκλήσεις αντίστοιχες με αυτές που χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Διημέρευσης», ανέφερε. Όπως επισήμανε, «η συμμετοχή στο σύστημα παρόχων υπηρεσιών υγείας, πιστοποιημένων δομών της Αυτοδιοίκησης, θα διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα θα καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και οι εκβιασμοί των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγείας, με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους».

«Δυστυχώς, μία ευκαιρία για την υιοθέτηση των παραπάνω θέσεων της Αυτοδιοίκησης, χάθηκε με την ψήφιση του νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, ο οποίος μεταξύ των άλλων, προβλέπει την παγκόσμια πρωτοτυπία της αποκεντρωμένης λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, χωρίς καμία συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και άμεσα τροποποιήσιμο γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας αλλά και την ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία, αποκέντρωση δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή, ευθύνη και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

«Μέσα από την κρίση πρέπει να αναδειχθεί μια νέα αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και την οργάνωσή του. Στο πλαίσιο αυτό η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η θεσμική αναβάθμιση και η οικονομική της αυτοδυναμία», τόνισε, για να προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα εποχή στην Τ.Α. και τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα πρότεινε η κυβέρνηση και η Πολιτεία να προχωρήσει στην:

Άμεση απόδοση αποκλειστικών αρμοδιοτήτων κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας και υγείας στους δήμους. Να καταστεί σαφές πως μόνο υπό την εποπτεία και την ευθύνη της Τ.Α. θα παρέχονται και θα εποπτεύονται οι υπηρεσίες πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με σαφείς και κοινούς κανόνες για όλους, μέσω αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων δομών.
Οργάνωση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους δήμους.
Διασφάλιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών από το ΕΣΠΑ και συμπληρωματικά από εθνικούς πόρους και πόρους του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΟΠΥΥ κλπ).
Ταυτόχρονη μεταφορά πόρων για την άσκηση της όποιας μεταβιβαζόμενης αρμοδιότητας στους ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

«Στη σημερινή κρίσιμη για τη χώρα περίοδο η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, σε αποκεντρωμένο πλαίσιο, θεωρείται επιβεβλημένη ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη διαφάνεια στην παροχή των σχετικών υπηρεσιών, να προάγουμε τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, να εξοικονομήσουμε πόρους και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», κατέληξε ο Σ.Δανιηλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «η Ευρώπη να αναζητήσει νέα πιο δυναμικά, αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στο κοινωνικό κράτος, νέες σχέσεις μεταξύ του κράτους και των τοπικών αρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: