Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Δήμος Νεάπολης - Συκεών εναντίον της Δ.Ε.Η για τα αναμμένα φώτα στις κολώνες υπό το φως του ήλιου


Σκληρή επίθεση κατά της ΔΕΗ εξαπολύει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή την παραμονή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε λειτουργία υπό το φως του ήλιου. Το γεγονός καταγράφηκε χθες το πρωί (Κυριακή) στη μεγαλύτερη έκταση της Δ.Ε.Συκεών, και σ’ ένα μεγάλο τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες φωτιστικά παρέμειναν αναμμένα και πέραν της ώρας που έπρεπε να σβήσουν, προκαλώντας τις ανάλογες αντιδράσεις.

Όπως τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης, το γεγονός σηματοδοτεί απαράδεκτες συμπεριφορές που κινούνται στα όρια της επιπολαιότητας και της ανευθυνότητας, ενώ καλεί τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας. «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να ακυρώνει τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και την προσπάθειά μας για την οικονομία, αλλά ούτε δικαιούται, αναίτια και απρόκλητα, να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στο δήμο μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η δήλωση-καταγγελία του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Η αδήριτη ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και της οικονομίας, ιδίως σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας και το περιβάλλον περίοδο, φαίνεται ότι κινείται έξω από τη φιλοσοφία και την πολιτική της ΔΕΗ, κάτι που φαίνεται -επίσης- να επιβεβαιώνεται από πλείστα όσα γεγονότα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι γνωστή, επίσης, η στάση τής -κατά τα άλλα δημόσιας- επιχείρησης απέναντι στους δήμους, στους οποίους συμπεριφέρεται με αποικιοκρατικές αντιλήψεις και νοοτροπίες, γεγονός που πρόσφατα κατήγγειλαν οι δήμοι μέσω των συλλογικών τους οργάνων.

Τελευταίο περιστατικό που εν πολλοίς σηματοδοτεί μια επιπόλαια -τουλάχιστον- έως και ανεύθυνη στάση αναφέρεται στο δήμο μας, όπου χθες το πρωί (Κυριακή) στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Συκεών χιλιάδες φωτιστικά παρέμειναν αναμμένα έως και τις 9:15 το πρωί, για να σβήσουν μετά την παρέμβασή μας. Δηλαδή, σχεδόν επί τρίωρο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού παρέμεινε σε λειτουργία στο μεγαλύτερο τμήμα του πρώην δήμου Συκεών, προκαλώντας την …έκπληξη των διερχόμενων, αλλά και την έντονη αντίδρασή μας που ήταν άμεση προς τους ‘‘υπεύθυνους’’ της Επιχείρησης. Και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά…

Δεν γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για βλάβη στον υποσταθμό, όπως υποστήριξαν στελέχη της ΔΕΗ, στα οποία απευθυνθήκαμε άμεσα, ή πρόκειται για επιπόλαιη και ανεύθυνη συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζουμε, όμως, ότι όφειλαν να το εντοπίσουν άμεσα και να το αντιμετωπίσουν.

Κι αυτό συνέβη ενώ ο δήμος μας δίνει τη μάχη κατ’ αρχήν για την προστασία του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, αλλά και της οικονομίας προσπαθώντας μέσα από δράσεις και προγράμματα να περιορίσει και να αποφύγει κάθε είδους σπατάλες που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος και της οικονομίας παράλληλα. 

Για τραγική ειρωνεία, την προηγούμενη Παρασκευή ο δήμος μας διοργάνωσε ειδική επιστημονική ημερίδα για το δημόσιο φωτισμό προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας LED, στοχεύοντας τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων όσο και στον περιορισμό των οικονομικών δαπανών. Και ο στόχος αυτός παραμένει σταθερός και κορυφαίος, τον οποίο υπηρετούμε αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια, αλλάζοντας τον φωτισμό με λαμπτήρες οικονομίας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας σχολεία και κτίρια με τις πιο σύγχρονες και αυστηρές φιλοπεριβαλλοντικές βιοκλιματικές προδιαγραφές, και τόσα άλλα.
Κατά τραγική συγκυρία, δε, μια ημέρα πριν, και συγκεκριμένα το Σάββατο, ήταν «Η Ώρα της Γης» όπου όλοι σε μια συμβολική κίνηση σβήσαμε τα φώτα για μια ώρα… 

Έτσι, δεν μπορεί η ΔΕΗ να ακυρώνει τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και την προσπάθειά μας για την οικονομία, αλλά ούτε δικαιούται, αναίτια και απρόκλητα, να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στο δήμο μας. Ανεξάρτητα από την επιβάρυνση που αναίτια και απρόκλητα ο δήμος μας θα κληθεί να πληρώσει, με ποιο δικαίωμα θα έρθει αύριο η ΔΕΗ να απαιτήσει την κάλυψη της σπατάλης για την οποία μόνο η ίδια ευθύνεται; Και δεν γνωρίζει κανείς από αυτούς ότι το κόστος ηλεκτροφωτισμού επιβαρύνει τους δημότες μέσω των τελών; Έτσι εκφράζει προς αυτούς το σεβασμό της; 

Ποιος, άραγε, μπορεί να είναι ο βαθύτερος συμβολισμός τέτοιων σπάταλων κι ανεύθυνων συμπεριφορών, και τι μηνύματα στέλνει η ΔΕΗ στους συνδημότες μας; Πώς μπορούν οι ‘‘υπεύθυνοι’’ να ζητούν από όλους οικονομία στην κατανάλωση όταν η ΔΕΗ δείχνει να μη σέβεται αυτά που οι πάντες επικαλούνται; 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε σπατάλες ούτε για ένα ευρώ, αλλά ούτε θα ανεχθούμε άλλες τέτοιου είδους ανευθυνότητες. Καλούμε τους πάντες, σε όποια θέση της ιεραρχίας κι αν βρίσκονται, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών που οι καιροί επιτάσσουν και να λειτουργήσουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: