Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ο πόλεμος των ρόδων - Σε κρίσιμη κατάσταση οι Υορκιστές


Αν και η μάχη του Wakefield ήταν μια καταστροφή για τους Υορκιστές, είχαν ακόμα όμως στην κατοχή τους δύο ακόμα στρατιές - τη στρατιά του Warwick στο Λονδίνο και του Εδουάρδου στα ουαλικά σύνορα. Τα γεγονότα θα αποδείξουν σύντομα ότι οι Eδουάρδος και Warwick ήταν στην πραγματικότητα καλύτεροι ηγέτες, αν και προς το παρόν βρισκόταν σε πολύ ευάλωτη και επικίνδυνη θέση και τα πράγματα μόλις άρχισαν να είναι δύσκολα!

Ο Εδουάρδος, δούκας του March και γιός του νεκρού πλέον Ριχάρδου δούκα των Υορκιστών, συνέχισε την πολιτική του πατέρα του και διεκδίκησε την κυριότητα του αγγλικού θρόνου, απροκάλυπτα χωρίς τις αιτιάσεις που έθετε ο πατέρας του. Έτσι και αργότερα θα γίνει ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 4ος. Η είδηση του θανάτου του πατέρα του καθώς και της πορείας των Λάγκαστερ προς το Λονδίνο, βρήκαν τον Εδουάρδο στα αγγλοουαλικά σύνορα. Αμέσως, αποφάσισε να συνδράμει τον Warwick, ο οποίος ήταν στο Λονδίνο.

Όμως έπρεπε να αποτρέψει την ένωση της κύριας στρατιάς των Λάγκαστερ, που όδευε προς το Λονδίνο, με μια άλλη ισχυρη στρατιά των Λάγκαστερ, η οποία υπο τους δούκες Jasper Tudor, του Pembroke και James Butler, του Wiltshire και Ormond ξεκινούσε απο την Ουαλία. Κινούμενος βόρεια, θα συναντήσει τον επερχόμενο στρατό στην διασταύρωση του Μόρτιμερ στις 2 Φεβρουαρίου 1461.


Οι δύο αντίπαλοι χωρίστηκαν σε τρείς φάλαγγες. Οι Υορκιστές χωρίστηκαν ως εξής: Στο κέντρο τάχθηκε ο Εδουάρδος, αριστερά του τάχθηκε ο δούκας Herbert και δεξιά του ο Δούκας Devereux. Οι Λάγκαστερ τάχθηκαν με κέντρο τον δούκα Jasper Tudor, αριστερά του τον δούκα του Witshire,James Butler και στα δεξιά του τον δούκα Ower Tuder. H μάχη ήταν μια ανεξαρτητη μάχη τρειών διαφορετικών πτερύγων, χωρίς να υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός απο καποιον απο τους δύο στρατους.

Η μάχη λοιπόν ξεκίνησε με τον Butler να χτυπάει το απέναντί του δεξίο άκρο των Υορκιστών και να το κατανικάει, στρέφοντάς το σε φύγη. Απο την μεριά του ο Tudor χτύπησε την φάλαγγα του Εδουάρδου αλλα δεν κατάφερε να την σπάσει. Το αριστερο των Υορκιστών κατάφερε να αντέξει στην προσπάθεια του Owen Tudor να το περικυκλώσει και μάλιστα, καταφερε να βγει στην αντεπιθεση και όχι μόνο να τρέψει σε φυγή τον Tudor, αλλα και να περικυκλώσει το κέντρο τον Λάγκαστερ με αποτέλεσμα να το υποχρεώσει και αυτο σε υποχώρηση και με αποτέλεσμα την συνολική κατάρρευση του μετώπου των Λάγκαστερ.

Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η αποτροπή της ένωσης των δύο στρατιών των Λάγκαστερ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η στρατιά της Μαργαρίτας του Αντζού κατευθυνόταν προς το Λονδίνο. Ο Δούκας του Warwick μαζί με τον κρατούμενο, τύποις, βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο, κατευθύνεται βόρεια να την σταματήσει. Πλέον όλοι μάχονται για τον θρόνο. Τέλος οι δικαιολογίες!

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: