Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων


Από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, και για όλα τα Σαββατοκύριακα έως τις 18 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο όπου εκτίθενται τα νέα ευρήματα από την ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο ναυάγιο, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μέσα από εκθέματα και βίντεο, οι επισκέπτες θα μάθουν για την ιστορία των ερευνών στο ναυάγιο από το 1901, οπότε και «γεννήθηκε» η Ενάλια Αρχαιολογία, μέχρι σήμερα. Θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο και να θαυμάσουν έργα τέχνης από το φορτίο του πλοίου, τα οποία ανασύρθηκαν από τον βυθό των Αντικυθήρων τα τελευταία χρόνια των ερευνών (2014-2017).

Ανάμεσά τους, κομμάτια από χάλκινα αγάλματα, τμήματα από περίτεχνα έπιπλα, γυάλινα αγγεία, ένας αινιγματικός χάλκινος δίσκος με παράσταση ταύρου, ένα χρυσό δαχτυλίδι -πολλά από αυτά εκτεθειμένα σε δεξαμενές καθώς βρίσκονται σε διαδικασία αφαλάτωσης- συνθέτουν μία εικόνα για το μοναδικό φορτίο αυτού το πλοίου, μέρος του οποίου ήταν και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.



Σημαντικό μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το ίδιο το αρχαίο σκαρί, από όπου αντλούμε πληροφορίες για την αρχαία ναυπηγική τεχνική. Τα νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων δίνουν μία νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

Ξεχωριστή αξία δίνει στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, του αρχαιολόγου που επέβλεψε την έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της. Μαζί εκτίθενται αντικείμενα που ανελκύσθηκαν φέτος και συνδέονται με την ανασκαφή του 1976.

Το πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. στα Αντικύθηρα μεταφέροντας έναν μοναδικό πλούτο έργων τέχνης και τεχνολογίας, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ένα είναι σίγουρο: η περιπέτεια συνεχίζεται!

Πληροφορίες: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου. Ώρες και ημέρες ξεναγήσεων: Σάββατο και Κυριακή, 12:00, 13:00. Για τις ξεναγήσεις δεν χρειάζεται κράτηση θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: