Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: FC Barcelona


Δημήτρης Βαρσάνης


Ως επί το πλείστον το σήμα της FC Barcelona είναι εύκολο να εξηγηθεί. Στο κάτω μέρος παρατηρούνται τα χρώματα της φανέλας της Barcelona, ενώ στην επάνω δεξιά πλευρά βρίσκεται η Καταλανική σημαία.

Στη πάνω αριστερή πλευρά ωστόσο διακρίνεται κάτι που μπορεί αρχικά να μοιάζει λίγο περίεργο ... ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Για πολλούς φαίνεται σαν τη σημαία της Αγγλίας, κάτι που κυμαίνεται από τους οπαδούς στο Wembley Stadium. Γιατί υπάρχει στο σήμα μιας Ισπανικής ομάδας ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου;

Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος της Αγγλίας και της Καταλονίας και ως αποτέλεσμα ο σταυρός φαίνεται στη φανέλα της FC Barcelona. Ενδιαφέρον όμως προκαλεί ότι η Ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) παίρνει μια μάλλον διαφορετική έννοια στην Καταλονία. Είναι η μέρα των βιβλίων και των τριαντάφυλλων σε συνδυασμό με μια γεύση του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτό συμβαίνει στον εορτασμό του θρύλου του Αγίου Γεωργίου που σκότωσε ένα δράκο για να σώσει μια πριγκίπισσα, η οποία εμφανίστηκε με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο το οποίο δημιουργήθηκε από το αίμα του δολοφονημένου θηρίου.

Η Barcelona μπορεί να ήταν το σήμα της εβδομάδας σήμερα όμως αν κοιτάξετε πιο κοντά στην Ευρώπη, θα διαπιστώσετε ότι και άλλες ομάδες έχουν υιοθετήσει τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Μεταξύ αυτών η Milan και η Genoa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: