Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Neil Warnock: Ο άνθρωπος που υπερβαίνει στόχους και καταστάσεις


Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν ο πρώην προπονητής της Nottigham Forest Mark Warburton επέκρινε το στυλ παιχνιδιού της Cardiff δεν ήταν κάτι καινούριο για το αφεντικό των Bluebirds Neil Warnock.

Ο Warburton - ο οποίος είδε την ομάδα του να χάνει με 2-0 από τους άνδρες του Warnock - ήταν μόνο ένας από τους πολλούς προπονητές που επέκριναν την ομάδα του άνδρα από το Γιορκσάιρ. Ο θρύλος της Nottigham Kenny Burns επέκρινε επίσης το Warnock. Ακολούθησε ο προπονητής της Brentford Dean Smith ο οποίος είπε: «Προσωπικά μάλλον θα ήθελα τα χρήματά μου πίσω επειδή η μπάλα βρισκόταν πάνω στο χορτάρι μόνο για 20 λεπτά». Η ομάδα του υπέστη την ήττα με 2-0 από τη Cardiff του Warnock. Ο Paul Heckingbottom ισχυρίστηκε ότι: "η Cardiff παράγει ένα σκουπίδι για παιχνίδι." Η ομάδα του η Barnsley ηττήθηκε με 1-0.



Η απάντηση του Warnock ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πολλά στη καριέρα του; " Συνήθως γεμίζεις πίκρα όταν χάνεις”. Μετά από μια 11χρονη ποδοσφαιρική καριέρα στη Chesterfield, στη Rotherham και στη Barnsley, ο Neil Warnock κρέμασε τα παπούτσια του για να επικεντρωθεί στη προπονητική. Τη πρώτη του δουλειά στη προπονητική την έλαβε το 1981 με την Gainsborough Trinity της Northern Premier League (έβδομη κατηγορία της Αγγλίας), πριν καθοδηγήσει τη Scarborough στο τίτλο της Conference το 1987 και τη παρουσία της στο επαγγελματικό επίπεδο.



Ένα χρόνο αργότερα έγραψε ιστορία ως προπονητής της Notts County, καθοδηγώντας την σε δύο διαδοχικούς προβιβασμούς από τη third Division μέχρι να φτάσει στη First Division (η σημερινή Premier League) το 1991. Εκείνη τη χρονική περίοδο θα απορρίψει και προσοδοφόρα συμβόλαια από την Sunderland και την Chelsea.



Έπειτα θα ακολουθήσουν οι περιόδους στη Huddersfield, στη Plymouth, στη Bury και στην Oldham πριν ο Warnock λάβει την δουλειά των ονείρων του το 1999 ως προπονητής του παιδικού του συλλόγου: τη Sheffield United. Εκεί δημιούργησε μια από τις πιο απίθανες ιστορίες στο Βρετανικό ποδόσφαιρο. Κατεύθυνε την ομάδα του στα ημιτελικά του League Cup και του FA Cup τη σεζόν 2002/03, μόνο για να χάσει από τη Liverpool και την Arsenal αντίστοιχα.



Το 2006 κατεύθυνε το παιδικό του σύλλογο στην Premier League σαν δεύτερος στη Championship. Η ζωή στην Premier League ώθησε τον Warnock στο δημόσιο προσκήνιο και εν τέλει οι αντιπαραθέσεις του και οι λογομαχίες του από το πάγκο έγιναν πιο ορατές.

Εάν ρίξετε μια ματιά στην καριέρα του Neil Warnock θα κατανοήσει γιατί έχει μια προσωπικότητα που μοιάζει με τεριέ. Ένας μακρύς κατάλογος συλλόγων, προπονητών, ποδοσφαιριστών και διαιτητών υπάρχει στο πλαίσιο της ετικέτας «διαμάχων». Από τον Stéphane Henchoz μέχρι το Gareth Southgate, ο κατάλογος είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Ίσως η πιο γνωστή διαμάχη του είναι ο υποβιβασμός της Sheffield United από την Premier League το 2007. Ο Warnock ήταν εξοργισμένος που η West Ham δεν τιμωρήθηκε με αφαίρεση πόντων από την FA για το ότι χρησιμοποίησε το Carlos Tevez, ένας παίκτης που έσωσε τους Hammers από τον υποβιβασμό και σφράγισε τη μοίρα του Warnock και της Sheffield United. Είναι μια διαμάχη που ζει έως και σήμερα.



Ο Warnock έγινε γνωστός για το υβρεολόγιο του. Ακόμα και σήμερα τα βίντεο με τους εξάψαλμους μοιράζονται σε όλα τα κοινωνικά μέσα. Σε ένα βίντεο στο YouTube, το οποίο έχει πάνω από 85.000 wiews, ο Warnock τα βάζει με τον αρχηγό των “λεπίδων” Chris Morgan επειδή δεν μάρκαρε σωστά τον αντίπαλο του σε μια στημένη φάση. "Εσύ έπρεπε να έχεις στο νου σου το δικό σου αντίπαλο. Αν κάποιος άλλος σκόραρε θα ήταν δικό μου λάθος ", είναι ένα από τα πολλά ψιλοκομμένα υβρεολόγια του Warnock. Σε ένα άλλο ο Warnock ακούγεται φωνάζοντας θυμωμένος “αρουραίους” τους διαιτητές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ενάντια στη Millwall:"είμαστε η φιλοξενούμενη ομάδα, αυτή είναι η γαμ….. διαφορά" συμπλήρωσε.



Ενώ το υβρεολόγιο του καθιστούν τον Warnock εύκολο στόχο για κριτική από άλλους προπονητές και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην πραγματικότητα κάπως κερδίζει τον έπαινο από τους οπαδούς και τους παίκτες του δικού συλλόγου. Κουβαλά την καρδιά του στο στήθος του και δεν φοβάται να κόψει μερικά φτερά για να κάνει τη δουλειά του.



Μετά από λίγο χρόνο εκτός ποδοσφαίρου ο Warnock κέρδισε τη φήμη του ως διορθωτής. Ως έμπειρος προπονητής στη Championship ο άνδρας από το Γιορκσάιρ ήταν ο εκλεκτός που οι ιδιοκτήτες των συλλόγων έστρεφαν το κεφάλι τους σε περιόδους απελπισίας. Το 2007 η Crystal Palace στράφηκε στο Warnock για να τη σώσει από τον υποβιβασμό μετά την απομάκρυνση του Peter Taylor. Μέσα σε έξι μήνες μετέτρεψε τους “αετούς” σε υποψηφίους για άνοδο στη Premier League.



Το 2010 η Queens Park Rangers διόρισε τον Warnock σε μια προσπάθεια αποφυγής υποβιβασμού από τη Championship. Μετά από μια εντυπωσιακή νίκη με 3-1 επί της West Brom στον πρώτο του αγώνα, συνέχισε να αλλάζει τις τύχες του συλλόγου. Ο Warnock βοήθησε τους “Rs” να σωθούν άνετα εκείνη τη σεζόν πριν τους ανεβάσει στη Premier League την επόμενη σεζόν ως πρωταθλητές.



Το 2012 ο Warnock ανέλαβε μια Leeds United σε απόγνωση όμως η “μαγεία” του αντίστρεψε τα πράγματα και οδήγησε τον σύλλογο στο μέσο της βαθμολογίας μέχρι το τέλος της σεζόν. Ενώ οι επιστροφές στη Crystal Palace και στη QPR έμελλε να είναι βραχύβιες ο Warnock προσλήφθηκε ως προπονητής της Rotherham τον Φεβρουάριο του 2016 με την ομάδα να προορίζεται για υποβιβασμό. Ένα αήττητο σερί 11 αγώνων που ολοκληρώθηκε με το θριαμβευτικό 4-0 απέναντι στη MK Dons, σφράγισε τη θέση της Rotherham στη Championship για άλλη μια σεζόν. Ο Warnock για ακόμα μια φορά γύρισε τις τύχες μιας ομάδας.



Αυτές οι επιτυχίες του έδωσαν τη φήμη του ως διορθωτής. Μετά από 35 χρόνια στη προπονητική και ισχυριζόμενος ότι είχε διαχειριστεί το τελευταίο του κλαμπ, ο ιδιοκτήτης της Cardiff City Vincent Tan, στράφηκε στο Warnock για να σώσει ένα σύλλογο που απειλούνταν να ξεφύγει από τον έλεγχο. Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο Tan είχε διώξει τον προπονητή της ομάδας Paul Trollope ύστερα από μια ήττα από τη Burton Albion. Ο Trollope (βοηθός προπονητή του Chris Coleman με την Ουαλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016) δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους Bluebirds παρά την προσπάθεια να παίξει το ίδιο στυλ ποδοσφαίρου με την Ουαλία του Coleman.

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η League One ελλόχευε" τόνισε ο Dominic Booth στη Wales Online. Η ομάδα βρισκόταν σε αναταραχή και ενώ ο Trollope ήταν υπεύθυνος για την πτώση στον αγωνιστικό χώρο, πολλά από τα προβλήματα του συλλόγου προήλθαν από τον ιδιοκτήτη Vincent Tan και την αναδιαμόρφωση του συλλόγου το 2012.



Ο Tan είχε αλλάξει τα παραδοσιακά χρώματα του συλλόγου από μπλε σε κόκκινο σε μια προσπάθεια να καταστήσει το κλαμπ πιο εμπορικό στην Ασία. Η συγκεκριμένη κίνηση εκνεύρισε τους οπαδούς, με πολλούς ακόμα να ορκίζονται ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο γήπεδο ενώ ο Tan εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια ο αρχηγός της ομάδας Mark Hudson παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη αναδιαμόρφωση "έβγαλε την καρδιά και την ψυχή από το σύλλογο".



Παρά το γεγονός ότι ο Tan επανέφερε το μπλε χρώμα το 2015, σύμφωνα με τις συμβουλές της μητέρας του προέκυψε ένας αέρας αρνητικότητας γύρω από τον σύλλογο από τότε. Αυτό που ακολούθησε είναι μια περίοδος λιτότητας με το Tan να είναι απρόθυμος να βάλει χρήματα στο κλαμπ ή να βελτιώσει το ρόστερ. Οι παίκτες απελευθερώθηκαν από τα συμβόλαια τους για να εξοικονομηθούν οι μισθοί τους, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στις μεταγραφές και διορισμοί προπονητών με χαμηλές αμοιβές για να σωθούν χρήματα. Το να πει κανείς ότι ο Neil Warnock ήταν απαραίτητος κρίθηκε απολύτως κατανοητό.



Τώρα λέει ο Booth "η ζωή είναι κάπως διαφορετική". Ο Warnock έχει αντιστρέψει τα πράγματα για πολλοστή φορά. Στον αγωνιστικό χώρο γλίτωσε τη Cardiff από τον  υποβιβασμό εξασφαλίζοντας τη τη 12. Αναζωογόνησε μερικά ελλειπή ταλέντα του συλλόγου όπως τον επιθετικό Kenneth Zohore, όπου ο Warnock τον μετέτρεψε σε ένα από τα πιο “καυτά” ταλέντα της Championship. "Ο Δανός είναι ίσως από μόνος του μια αλληγορία για την ανάπτυξη της Cardiff από πέρυσι, μιας και από έναν παίκτη του ρόστερ που δεν σκοράρει έγινε ο πολυπόθητος επιθετικός" λέει ο Booth.

Κανένας στη Cardiff δεν επηρεάστηκε περισσότερο από το Warnock όσο ο αμυντικός Bruno Ecuele Manga, ο οποίος έμοιαζε ότι θα αποχωρήσει από το σύλλογο το περασμένο καλοκαίρι καθώς έληγε το συμβόλαιο του. Ωστόσο παρέμεινε και όταν ρωτήθηκε γιατί είπε:"Επειδή με ήθελε ο προπονητής. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με τον διευθυντή, την ομάδα και όλους εδώ” εξηγεί ο Manga.



Αυτή η αλλαγή είναι προφανής. Για έναν προπονητή οι ποδοσφαιριστές του αντανακλούν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Warnock ζητά από τους παίκτες του να αντικατοπτρίζουν το πάθος και την αφοσίωσή του και το κάνουν ακριβώς έτσι. Σε αντάλλαγμα οι οπαδοί βρίσκονται στο “πλοίο” για άλλη μια φορά. Στην πραγματικότητα η Cardiff και ο Warnock είναι γεννημένοι ο ένας για τον άλλον. Τόσο οι οπαδοί όσο και ο προπονητής εκτιμούν τη σκληρή δουλειά και το πάθος πάνω απ 'όλα. Ενώ οι αντίπαλοι τους δυτικά στη Swansea έχουν παραδοσιακά πολύτιμη αισθητική, οι πιστοί της Cardiff ικανοποιούνται με το ρεαλιστικό αλλά και το αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Όταν ο σύλλογος ανέβηκε στη Premier League το 2013 υπό τον Malky Mackay έπαιξαν με τον ίδιο τρόπο: ρεαλιστικά, οργανωμένα αλλά και αποτελεσματικά. Ο Warnock ακολουθεί το ίδιο πλάνο. Μένει να δούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Cardiff του Warnock ωστόσο σίγουρα δεν θα παρασυρθεί από την τρέχουσα θέση της. Αυτός, η Διοίκηση και οι οπαδοί θα είναι ευχαριστημένοι ακόμα και με τη παρουσία τους στα πλέι - οφ, αλλά έχοντας για υπεύθυνο το Warnock η πιθανότητα για περισσότερα είναι πάντα δεδομένη.

Ο άνδρας από το Γιορκσάιρ έχει αναπτύξει μια φήμη για να αντιστρέφει τα πράγματα σε όλη τη διάρκεια της μακράς προπονητικής του σταδιοδρομίας, αλλά η πραγματική επίδραση του από οπουδήποτε αλλού είναι ίσως πιο εμφανής στη Cardiff. Παρά την κριτική που δέχεται από όλες τις γωνιές του πρωταθλήματος, ο Neil Warnock έδωσε ζωή σε ένα κλαμπ που κινδύνευε να ξεθωριάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: