Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Gianni Comandini: Από κυνηγός των γκολ, δαμαστής των κυμάτων


Δημήτρης Βαρσάνης


30 Μαΐου του 2001: είναι μια ημερομηνία χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών της Milan. Εκείνο το βράδυ οι Rossoneri συνέτριψαν τους Nerazzurri της Inter με 6-0 σε μια νίκη που παραμένει η μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία του Derby della Madonnina.

Τα πρώτα δύο τέρματα αυτής της μεγάλης νίκης σημειώθηκαν από έναν 24χρονο επιθετικό εν ονόματι Gianni Comandini. Ήταν τα πρώτα του γκολ για το σύλλογο και αν το ποδόσφαιρο ήταν παραμύθι ο Comandini θα γινόταν ένας θρύλος του συλλόγου. Όμως η καριέρα του πήρε μια δραστικά διαφορετική πορεία.



Γεννημένος στη Τσεζένα και στη περιοχή Εμίλια - Ρομάνια ο Comandini υπέγραψε στο τοπικό κλαμπ και προχώρησε στις τάξεις των νέων του πριν κάνει το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα στη Serie B κατά την σεζόν 1995-96. Αυτή ήταν η μοναδική εμφάνισή του εκείνη τη χρονιά και για να λάβει χρόνο συμμετοχής ο Comandini στάλθηκε δανεικός στην ομάδα της Serie C1 Montevarchi. Πραγματοποίησε 28 συμμετοχές για την ομάδα της Τοσκάνης και τη βοήθησε να ανέβει στη Serie B σκοράροντας τρεις φορές.

Η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρέτησε το σκοπό της και επέτρεψε στο νεαρό επιθετικό να εξοικειωθεί με τις ακαμψίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Comandini κέρδισε τα οφέλη της την επόμενη σεζόν σημειώνοντας 14 γκολ σε 35 αγώνες για τη Cesena. Οι εμφανίσεις του στάθηκαν αρκετές για να τραβήξουν το βλέμμα της Vicenza και ο 21χρονος υπέγραψε για το σύλλογο του Βένετο υπό τον όρο ότι θα αγωνιζόταν δανεικός την επόμενη σεζόν στη Cesena.



Ο Gianni εν τέλει μετακόμισε στους Biancorossi κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-2000 και με την καθοδήγηση του Eddy Reja απόλαυσε την πιο επιτυχημένη περίοδο στη καριέρα του. Η Vicenza κατέκτησε το τίτλο και την άνοδο από τη Serie B στη Serie A, ενώ ο Comandini σημείωσε τα 21 από τα 65 τέρματα των Lanerossi. Τα πράγματα προχώρησαν γρήγορα για τον Ιταλό επιθετικό και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2000 διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην επιτυχία της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21. Οι εμφανίσεις του Comandini μαζί με άλλα νεαρά ταλέντα όπως ο Andrea Pirlo και ο Nicola Ventola, έπεισαν τη Milan ότι άξιζε μια επένδυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρετών Η πίστη των Rossoneri στο νεαρό ήταν τέτοια που του δόθηκε το νούμερο εννέα στη φανέλα του.



Ωστόσο ο Commandini πραγματοποίησε μόνο 13 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς καθώς μια ομάδα γεμάτη από σούπερ σταρ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα τραυματισμών του εμπόδισαν τη πρόοδο του. Παρουσίασε βέβαια αναλαμπές του ταλέντου του, ειδικά κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ενάντια στην Inter. Τα δύο γκολ του ήταν κυνικά, το πρώτο με ένα τελείωμα με το αριστερό πόδι από τα έξι μέτρα και το δεύτερο με μια καρφωτή κεφαλιά στη δεξιά γωνία του Sebastian Frey. Ακόμα θα σημείωνε και χατ - τρικ αν δεν ήταν οι ηρωισμοί του Frey στα γκολποστ των Nerazzurri. Παρ 'όλα αυτά ανίκανος να δώσει συνέχεια στο παιχνίδι του ο επιθετικός μεταγράφηκε στην Atalanta.



Η μεταγραφή του Comandini από τη Milan προκάλεσε έκπληξη σε δύο μέτωπα. Αρχικά οι Rossoneri πήραν δέκα δισεκατομμύρια λιρέτες από τον επιθετικό και δεύτερον η ομάδα που τα έδωσε ήταν η Atalanta. Ένα κλαμπ γνωστό για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων αντί να ξοδεύει πολλά λεφτά για παίκτες. Ήταν μια απόφαση που αργότερα η ομάδα από το Μπέργκαμο θα τη μετάνιωνε.



Μετά από τέσσερις τραυματισμούς και μια μέτρια επίδοση των επτά γκολ σε 47 εμφανίσεις, ο Comandini θεωρήθηκε πλεόνασμα στις απαιτήσεις τους. Ακολούθησε περαιτέρω απογοήτευση και ύστερα από μια αποτυχημένη περίοδο δανεισμού στη Genoa - στην οποία έκανε μόλις 10 εμφανίσεις - ο Comandini μετακόμισε στη Ternana τον Ιανουάριο του 2005. Όμως αφού σημείωσε μόνο ένα γκόλ σε επτά εμφανίσεις για τους Rossoverdi ο Gianni αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Το 2005 και μόλις στα 28 του ο Gianni Comandini αποσύρθηκε εξαιτίας των επίμονων σωματικών προβλημάτων του και της επιθυμίας του να εγκαταλείψει τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια, αγκάλιασε μια νέα ζωή και ανακάλυψε ένα νέο πάθος: το σέρφινγκ.



Ο Comandini άλλαξε τη συνθετική ποδοσφαιρική φανέλα για μια σανίδα ταξιδεύοντας στη Βραζιλία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στο Μπαλί και στη Σρι Λάνκα σε αναζήτηση κυμάτων. Αγκάλιασε το καινούργιο του ξέγνοιαστο περιβάλλον το οποίο απείχε κατά πολύ από τον ελεγχόμενο και μετρημένο κόσμο του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Κοιμώμενος σε παραλίες ή σε ξενώνες και φθηνά ξενοδοχεία, ο Gianni ζούσε το όνειρο των περισσότερων νεαρών ανδρών ταξιδεύοντας και απολαμβάνοντας τη ζωή χωρίς περιορισμούς.



Ο Comandini έχει εγκατασταθεί πλέον ξανά στο σπίτι του στη Τσεζένα μαζί με τη νέα οικογένειά του. Έχει ένα μπαρ όπου οι DJ και όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή του, είναι ένα μικρό κλαμπάκι που χωράει περίπου 800 άτομα. Παίζοντας τη μουσική που αγαπά, συμπεριλαμβανομένων των συγκροτημάτων που άκουγε ως νεαρός όπως οι AC / DC, οι Red Hot Chilli Peppers και οι Queen, μπορεί τώρα να σκεφτέται μια ζωή που έχει φτάσει στο πλήρη κύκλο της. "Έχω ταξιδέψει πολύ όμως στο τέλος επέστρεψα στο πάθος μου ως έφηβος: η ζωή ενός DJ. Τώρα μπορώ να απολαύσω τη μουσική που πάντα λάτρευσα"



Ενθυμούμενος το ποδόσφαιρο ο Gianni είναι ευγνώμων για το τι του έδωσε όμως δεν μετανιώνει για την απόφαση του να αποσυρθεί νωρίς: “Ο Totti είναι μεγαλύτερος από μένα και εξακολουθεί να παίζει. Είναι αλήθεια ότι κάθε μέρα σκέφτομαι το ποδόσφαιρο. Όμως για κάποιον όπως ο Totti το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Αντίθετα για μένα το ποδόσφαιρο ήταν μόνο ένα κεφάλαιο, ένα αξέχαστο και όμορφο, αλλά μόνο ένα κεφάλαιο. Είμαι ακόμα ευγνώμων στον κόσμο του ποδοσφαίρου επειδή μου επέτρεψε να ζήσω τη ζωή που πάντα ήθελα να ζήσω. Όμως αν κάποιος με ρωτήσει τι θα του πρότεινα να κάνει στο μέλλον, θα τον συμβούλευα να γίνει σέρφερ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: