Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Συρία: Η πρώτη ρωσοαμερικανική μάχη είναι γεγονός


Περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φώς για την περίεργη, μάχη που έλαβε χώρα στην Συρία μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, υποστηριζόμενων απο Ρώσους μισθοφόρους μαχητές και φιλοαμερικανών αντικυβερνητικών ανταρτών και στελεχών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην κατεστραμένη απο τον πολυχρονο εμφύλιο πόλεμο, Συρία.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg και το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, περίπου 500 Ρώσοι μισθοφόροι που πολεμούν για χάρη του Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, επιτέθηκαν κατα αμερικανικής θέσης η οποία βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Deir Ezzor, στην νοτιο-δυτική Συρία.

Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες που μεταδίδουν τα δύο διεθνή πρακτορεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν περίπου 500 φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες με την υποστήριξη μονάδων πυροβολικού, όλμων και ρουκετοβόλων αλλα και την συνδρομή τεθωρακισμένων οχημ'ατων τύπου Τ-55 και Τ-72, χωρίς αεροπορική κάλυψη, επιτέθηκαν στην συγκεκριμένη συριακή επαρχία η οποία βρίσκεται ανατολικά του Εφράτη και η οποία κατέχεται απο κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Η μάχη ξεκίνησε με εντονο μπαράζ βολών πυροβολικού και πυρών απο τανκς απο τους φυλοκυβερνητικούς κατά των αμερικανικών θέσεων. Η αμερικανική απαντηση δεν άρχισε να ερθει και ήταν κυρίως βολές πυροβολικού απο το πυροβολικό των Αμερικανών πεζοναυτών, αεροπορική επιδρομή απο Apatche και AC-130 gunships και F-15. Αποτέλεσμα της μάχης, ήταν ο θάνατος περίπου 300 στρατιωτών αγνώστων. Ο αριθμός κατεβαίνει στους 100 νεκρούς αντιπάλους, απο το αμερικανικό πεντάγωνο, το οποίο αναφέρει και εναν Αμερικανό τραυματία, μέλος των ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α

Αν και η Ρωσία επισήμως, αρνείται την παρουσία μισθοφόρων ή εθελοντών που να εντάσσονται στον επίσημο σχεδιασμό του Κρεμλίνου για την περιοχή, πολλοί ειδικοί αναφέρουν οτι η εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη απο αυτή που παρουσιάζεται επίσημα και, οι Ρώσοι μισθοφόροι, είναι μια φτηνή και διακριτική βοήθεια του Κρεμλίνου προς το συριακό καθεστώς, χωρίς να εκτείθεται η ίδια σε διπλωματικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μια δοκιμασία απο πλευράς Ρωσίας, για το κατα πόσο οι αμερικανικές αιτιάσεις, οτι οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις δεν θα γίνει ανεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: