Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ευβοίας: «Ασπίδα 1/18»


Το διήμερο 17-18/03/2018 (Σ.Κ.), η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Εφ.Ε.Δ.) Ευβοίας, διεξήγαγε την άσκηση «Ασπίδα 1/18», στο όρος Δίρφυς.
Ο σκοπός της άσκησης ήταν η: «Επιβίωση, Διαβίωση, Ανάληψη Αποστολών περιπόλων, σε χιονοσκεπή περιοχή».
 Εκτός της απεικόνισης, πήραν μέρος: 4 εφ.Αξκοί, 9 εφ.Υπαξκοί και 10 Οπλίτες από όλους τους κλάδους, τα Όπλα και Σώματα των Εν.Δυν.. Είχαμε και 6 «απώλειες» της τελευταίας στιγμής (1εφ.Αξκό 2 εφ.Υπαξκούς και 3 οπλίτες). Μαζί ήταν και πολυμελής ομάδα του Σώματος  Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας.


Η άσκηση κατά την πρώτη ημέρα περιελάμβανε: Αναφορά, Έκδοση «Διαταγής Επιχειρήσεων», μελέτη και ανάληψη αποστολής, συγκρότηση περιπόλων, επιλογή εξοπλισμού (υλικά αποστολής, ατομικός φόρτος, οπλισμός airsoft), αναγνώριση και διέλευση δρομολογίου (τοπογραφία) με χρήση χάρτη και πυξίδας, ασφάλεια περιοχής ενδιαφέροντος (βάση διανυκτέρευσης), ανάληψη έκτακτης αποστολής, μελέτη νέων διαταγών και τρόποι ενεργείας, συγκρότηση τμήματος  προς εξάλειψη απειλής, έρευνα και καταστροφή απειλής, φροντίδα-διαχείριση φίλιων απωλειών, επάνοδος στη βάση και ενέργεια άμεσης αντίδρασης απέναντι σε μεμονωμένο διαφεύγοντα εχθρό και τέλος απενημέρωση. Να σημειώσουμε ότι εκτός της αρχικής πορείας (5,5km≈ και 700 m≈ υψομετρική διαφορά) προς τη Βάση, όλες οι υπόλοιπες ενέργειες έγιναν νύκτα με φάση σελήνης 0% και δυσμενείς (7-8 Bf) καιρικές συνθήκες και σε υψόμετρο 1120 μέτρων.



Κατά την δεύτερη ημέρα οι ασκούμενοι παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά αντικείμενα σε προβολικό σύστημα τα οποία ήταν : α) Ιματισμός-υλικά, Αυτοσχέδια καταλύματα σε χιονοσκεπή περιοχή και β) Οργάνωση επάνδρωση πρόχειρου ελικοδρομίου. Στη συνέχεια, οι ασκούμενοι επέστρεψαν από το ίδιο δρομολόγιο, στο χώρο αφετηρίας, όπου και το πέρας της άσκησης με την απαραίτητη Αναφορά.
Σε όλες τις κινήσεις τηρηθήκαν τα προβλεπόμενα, βάσει Ε.Ε. του Ε.Σ. (αναφορές, επικοινωνίες, κωδικοί, συνθηματικά κλπ) Όλοι επισημάναν τα δυνατά και κυρίως τα αδύνατα σημεία του καθένα, ατομικά ή ομαδικά, ώστε να δώσουμε την προσοχή μας για να βελτιωθούμε, πράγμα που είναι και η βασική μας επιδίωξη.       



Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η επιτυχής αντιμετώπιση έκτατου περιστατικού υγείας, που απέδειξε στην πράξη την πρωτοβουλία, τον συντονισμό, την άριστη γνώση της τοπογραφίας και αντίληψη της κατάστασης, που έχουν αποκτήσει τα μέλη της λέσχης απόρροια της συνεχούς τριβής με τα εν λόγω αντικείμενα, αλλά και την άψογη συνεργασία με  το Σώμα  Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας.
Σε ανακοίνωσή της η λεσχη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας για το άριστο καταφύγιο και  τα μέσα που μας διέθεσε,   το Σώμα  Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας για την παρουσία τους, που έδωσε αίσθημα ασφάλειας σε όλους μας και φυσικά τα παραρτήματα Αχαΐας (υπό ίδρυση) , Αττικής, Ευβοίας της Λ.Εφ.Ε.Δ. αλλά και στους μεμονωμένους συμμετέχοντες που μας εμπιστεύονται και μας τιμούν με την παρουσία τους σε κάθε προσπάθειά μας και τέλος σε όλους όσους συνέβαλλαν για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσής μας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: