Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αφγανιστάν: Ένας πόλεμος 20χρόνων είναι κοντά σε ένα αίσιο τέλος;

Οι στρατηγοί John W. Nicholson Jr (δεξιά) και Joe Dunford (αριστερά)

Την γενικότερη αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν και τα μέχρι στιγμής κεκτημένα αυτής, παρουσίασε αδρά ο στρατηγός John W. Nicholson Jr., συνοδεύοντας τον στρατηγό των πεζοναυτών, στρατηγό Joe Dunford σε δημοσιογράφους κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αρχικά ο Nicholson τόνισε την μεγάλη και σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην βελτίωση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες πλέον μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομες επιθετικές ενέργειες κατά θυλάκων των ταλιμπάν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιθετική ενέργεια που εκτέλεσε το Αφγανικό 201ο Σώμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν καθόλο το διάστημα μέχρι και τις εκλογές» τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Αυτές όμως οι επιθετικές ενέργειες συνοδεύονται και απο διπλωματικές ενέργειες τόσο απο αμερικανικής όσο και απο αφγανικής πλευράς. Όπως η έναρξη συνομιλιών μεταξύ ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης, οι οποίες όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός, οδεύουν σε πολύ καλο επίπεδο. Σε αυτό το είδος πίεσης οι Η.ΠΑ συνδράμουν συνεπικουρικά πιέζοντας συνεχώς το Πακιστάν να σταματήσει να προστατεύει ή να καλύπτει ταλιμπάν μαχητές οι οποίοι καταφεύγουν εκεί. Επίσης, οι Η.Π.Α. κατάφεραν να βγεί ψήφισμα απο το ιεροδικαστήριο, την Ulema στην Ινδονησία, με το οποίο θα απονομιμοποιήθει η τζιχάντ στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, στόχος των Η.Π.Α και μέσω των επερχόμενων εκλογών είναι η μεγάλη συμμετοχή ώστε να απονομιμοποιηθούν οι Ταλιμπάν. Με αυτούς τους τρόπους, με την συνεχόμενη πολεμική εμπλοκή και τις συνεχής διπλωματικές ενέργειες οι Αμερικανοί σκοπεύουν να καμψουν τους Ταλιμπάν.

«Δεν υπάρχει καθαρή στρατιωτική λύση για να επέλθει η συμφιλίωση στο Αφγανιστάν. Η στρατιωτική προσπάθεια είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί για να φτάσουμε στη συμφιλίωση. Υπάρχει μια σημαντική πολιτική και διπλωματική συνιστώσα που είναι απαραίτητη για να συμβεί αυτό. Οι διαπραγμάτευσεις και η στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ταυτόχρονα, με στόχο την σταθερότητα στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Αμερικανός στρατιωτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: