Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Bundesliga: Το ειλικρινές και αιώνια υπομονετικό μοντέλο της SC Freiburg


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Schwarzwald Stadion της SC Freiburg είναι ευλογημένο με πολλή φυσική γοητεία για πολλούς λόγους. Οι κυρτοί λόφοι του μαύρου δάσους εκτείνονται πάνω από το πίσω μέρος της North Stand, που συχνά λυγίζουν από το χιόνι το χειμώνα ή εκπέμπουν τη ζέστη των πνιγηρών καλοκαιριών στη Νότια Γερμανία. Οι καπνοί από τα χοτ - ντογκ κατά τις ημέρες των αγώνων ανταγωνίζονται το μείγμα της φρέσκιας μυρωδιάς των έλατων.



Η ικανότητά σας να σταματάτε, να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη θέα της ευρύχωρης φυσικής απόλαυσης που έχει δημιουργήσει το δίκαιο μερίδιο των παραμυθιών δεν μπορεί να είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο σύλλογος και οι οπαδοί του φαίνονται να είναι σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς αιωρούνται πάντοτε μεταξύ της Bundesliga και της Zweiteliga. Θα μπορούσε όμως να διαδραματίσει ένα ρόλο.



Ο υποτιμητικός χαρακτήρας και η ομαλότητα είναι μέρος του DNA της Freiburg ως πρωταρχικός λόγος στα σκαμπανεβάσματα μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών της Γερμανίας με πέντε προβιβασμούς στη Bundesliga από το 1993. Αν και στην περίπτωσή τους, τα σταθερά σκαμπανεβάσματα μοιάζουν λίγο περισσότερο σαν να λικνίζονται απαλά και ξανά σε μια κούνια. Το 2011 και λίγους μήνες μετά την εξασφάλιση της καλύτερης θέσης τους ύστερα από μια δεκαετία - ένατη στο Bundesliga - ο πρόεδρος του συλλόγου Fritz Keller μάλλον σιωπηλά διαβεβαίωσε: «Θέλουμε να είμαστε μεταξύ των κορυφαίων 25 συλλόγων στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια».



Αυτό με υπερηφάνεια το βάζει στο κατάλογο των στόχων που έχει πετύχει πλήρως ο ποδοσφαιρικός σύλλογος. Μετά από μία και μόνο χρονιά στη Zweiteliga τη σεζόν 2015/16, η Freiburg κατέλαβε την έβδομη θέση τη προηγούμενη χρονιά. Τα πράγματα ήταν λίγο πιο δύσκολα αυτή τη σεζόν μετά την πώληση του αστεριού τους Maximilian Philipp στη Dortmund για 20 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι. Μία νίκη στις 12 πρώτες αγωνιστικές άφησαν τη Freiburg στη ζώνη του υποβιβασμού για μεγάλο μέρος του φθινοπώρου και παρόλο που ανέβηκαν βαθμολογικά από τότε, παραμένουν μόνο λίγους βαθμούς μακριά από τη 16η θέση. Μια θέση που ένα σύλλογο στα μπαράζ παραμονής.



Αν αυτό συνέβαινε με μια τυπική ομάδα της Premier League θα ήταν αναμφισβήτητα μια συνταγή για αγωνιώδεις κλήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένας εξοργισμένος πρόεδρος να φτάνει στο σημείο να διώξει το προπονητή του. Ο τεχνικός της Freiburg Christian Streich αντιθέτως, είναι περίπου τόσο ακίνητος και εξίσου αγαπητός όσο και το μαύρο δάσος.



Ο Streich είναι ένας άνθρωπος που ταιριάζει με το προφίλ του συλλόγου. Αφού πέρασε 16 χρόνια στα τμήματα ακαδημιών του συλλόγου έλαβε το ρόλο του βοηθού του Marcus Sorg, ο οποίος έγινε ο πρώτος προπονητής που απολύθηκε στην ιστορία της Freiburg  το 2011. Έπειτα πείστηκε να πάρει τη “καυτή καρέκλα” ενάντια στο ένστικτό του και ο Streich είναι πλέον ο μακροβιότερος προπονητής της Bundesliga. Είναι η προσωπικότητα του Streich και το όμορφο στυλ ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν λάβει το σεβασμό από τους ουδέτερους για τη γειωμένη, ταπεινή και σκληρή δουλειά του κλαμπ.



Ο Streich έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να διακηρύσσει ελεύθερα την παγκόσμια γνώση που είναι άτυπη για έναν προπονητή ποδοσφαίρου και να διατηρεί μια απλή και εστιασμένη προοπτική. Στις αμερόληπτες συνεντεύξεις του τα κυριότερα σημεία του οποίου προβάλλονται εκατομμύρια φορές στο YouTube, προκύπτει μια σίγουρη φιγούρα βγάζοντας τα γελοία στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου και καθιστώντας σαφές ποιες αξίες θέλει να ενσαρκώσει η ομάδα του.

Για παράδειγμα ο Streich επέκρινε τις μεταγραφές του Pierre-Emerick Aubameyang του Neymar προειδοποιώντας ότι τα χρήματα καταναλώνουν το ποδόσφαιρο. Επαίνεσε τα στατιστικά του Cristiano Ronaldo επισημαίνοντας πόση δουλειά έκανε για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά στην επόμενη αναπνοή του επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο το μάρκετινγκ έχει εμφυτεύσει αυτή την εικόνα παντού και στρέφει πολλούς νέους παίκτες σε showmen.

Ενώ η σοφία του Streich σχετικά με τις πανάκριβες μεταγραφές και την πολιτική - είναι ένας υποστηρικτής της μετανάστευσης και του περιβαλλοντισμού - προσελκύουν την μεγαλύτερη προσοχή, ο άμεσος αντίκτυπος της σκέψης του στην ομάδα του είναι επίσης ξεκάθαρος από τον αναζωογονητικά ανοιχτό τρόπο επικοινωνίας του. Πρώτα απ 'όλα εκφράζει τη μέγιστη πίστη στους παίκτες του και αρνείται με αρκετή πειστικότητα να επηρεαστεί ή να πιεστεί από τις ιστορίες των μέσων ενημέρωσης. Πριν από ένα ματς έξι βαθμών εναντίον της Kaiserslautern τον Μάρτιο του 2012 για παράδειγμα δεν υπήρχε κάτι να πει στους παίκτες του: "Το μόνο που πρέπει να κάνουμε στη ζωή είναι να πεθάνουμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά με χιούμορ.

Ο Streich έχει υποβαθμίσει τις επιτυχίες του συλλόγου με παρόμοιο στυλ λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της φανταστικής σεζόν 2012/13 της Freiburg - κατά τη διάρκεια της οποίας τερμάτισαν στη πέμπτη θέση της Bundesliga - ότι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της δουλειάς του είναι ότι έλαβε συγχαρητήρια αφού ρώτησε στο σούπερ μάρκετ που είναι η μουστάρδα. Είναι εξίσου χαρούμενος που απορρίπτει τις τακτικές μανίες εξηγώντας προσεκτικά την αδιαφορία του για το man to man, όταν του προτάθηκε μπροστά από την πρόσφατη αναμέτρηση της Freiburg με τη Werder Bremen και αν βάλει ένα παίκτη του ειδικά πάνω στο Max Kruse.

Το σχήμα, η δομή και ο ιδρώτας είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ποδοσφαιρικής μάρκας του Streich ή, ίσως πιο συγκεκριμένα η ποδοσφαιρική βιολογική ετικέτα. Η Freiburg δουλεύει σκληρά, πατάει δυνατά και κινείται γρήγορα με την μπάλα. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ του 3-4-3 και του 4-4-2 με ένα ζευγάρι αμυντικών μέσων τους έχει κάνει μια απρόβλεπτη ομάδα για να τους αντιμετωπίσεις. Μετά από μια φτωχή έναρξη της σεζόν, έλαβαν μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα κερδίζοντας τη Leipzig με 2-1 και τη Gladbach με 1-0 και κρατώντας στο μηδέν τη Dortmund και τη Leverkusen. Όλοι τους σε μια αμυντική γραμμή της οποίας ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο 24χρονος Christian Günter.



Η Freiburg διατηρεί ακόμα μια μικρή πιθανότητα να φτάσει στο επίτευγμα της έβδομης θέσης τη περασμένης σεζόν και να κερδίσει άλλη μια έξοδο στο Europa League, έχοντας υποστεί έναν απογοητευτικό αποκλεισμό από την Σλοβένικη Domzale στον τρίτο προκριματικό γύρο το καλοκαίρι. Η Freiburg ακόμα μετρά μόνο μία εκτός έδρας νίκη έως τώρα σε μια επική ανατροπή στο γήπεδο της Koln από 3-0 σε 3-4 σε μια άλλη ένδειξη της γενναιότητας τους.



Η στρατολόγηση της Freiburg είναι εξίσου έξυπνη και επαγγελματική όπως και οι ποδοσφαιριστές της πρεσβεύουν το ήθος. Ως επαρχιακός σύλλογος που χρηματοδοτείται από τοπικό γαλακτοκομείο με συμφωνία ρεκόρ ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, γνωρίζουν πλήρως τους περιορισμούς τους. Έτσι εκμεταλλεύονται πλήρως τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, αν και είναι ένα από τα μικρότερα σωματεία της Bundesliga. Προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας, στο οποίο τα νέα ταλέντα που παραμελούνται από μεγαλύτερους συλλόγους μπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν μια εμπειρία ή να ξαναρχίσουν μια σταδιοδρομία, όπως ο νεαρός Αυστριακός αμυντικός Philipp Lienhart (δανεικός από τη Real Madrid), ο Marc-Oliver Kempf (μεταγραφή από την Eintracht Frankfurt), ο Pascal Stenzel ο οποίος ήρθε από τη Dortmund και ο Janik Haberer ο οποίος δεν κατάφερε να διεισδύσει στις τάξεις της Hoffenheim.

Το νέο κουαρτέτο έχει κάνει πάνω από 170 εμφανίσεις για τη Freiburg μετά από μόλις πέντε εμφανίσεις στην ενδεκάδα συνολικά στις προηγούμενες ομάδες τους. Ο Haberer - ένας εκπληκτικός παίκτης που μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση της επίθεσης - έπαιξε βασικό ρόλο στη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της under 21 της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι. Ο Streich δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την πίστη του στους νεαρούς παίκτες, αφού δήλωσε: "Έχω γνωρίσει 12χρονους με μεγαλύτερες προσωπικότητες από μερικούς 40άρηδες".



Η SC Freiburg έχει επίσης βαθιές ρίζες εδραιωμένες μέσα από τις εκτεταμένες γραφικές κοιλάδες στη περιοχή της Βάδης στην οποία δημιούργησαν μια αξιοζήλευτη ακαδημία. Η ακαδημία αριθμεί τρία τρέχοντα μέλη της πρώτης ομάδας της Freiburg : ο τερματοφύλακας Alexander Schwolow, ο κεντρικός μέσος Nicolas Höfler και ο αριστερός μπακ Christian Günter. Άλλοι διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές που βγήκαν από τις ακαδημίες της και πωλήθηκαν για σημαντικό ποσό είναι ο Matthias Ginter του Gladbach, ο Ömer Toprak της Dortmund και ο Oliver Baumann της Hoffenheim. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου παραμένει ο πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου από μια μικρή πόλη του Μαύρου δάσους: ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Joachim Löw.

Η ευχαρίστηση της Freiburg να ευδοκιμεί στη Bundesliga ως αουτσάιντερ και να παλεύει για την παραμονή δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Πρόκειται για μια υποδειγματική περίπτωση ενός συλλόγου που καθορίζει τη δική της ιδέα στην επιτυχία χωρίς να αφήσει την κοινή λογική στην άκρη και να παλέψει για το ανέφικτο. Τη σεζόν 2004/05 η Freiburg ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με τους αξιοθρήνητους 18 βαθμούς, οι μισοί από αυτούς που χρειάζονταν για να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Διέθεταν ένα ανεπαρκές ρόστερ εκείνη την χρονιά ύστερα από ένα μακρύ μάθημα που πήραν. Οι οπαδοί γνώριζαν όμως τα όρια του σωματείου τους αν και υπήρχε μια ξινή όψη σε όλους. Η θέση του Volker Finke που κοούτσαρε την ομάδα για 13 χρόνια μέχρι τότε, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.



Στη Freiburg δείχνουν ότι δεν χρειάζεσαι καθόλου τιμητικές διακρίσεις για αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ως ομάδα. Είναι ένα κλαμπ που γνωρίζει ακριβώς τι κάνει καλά και απολαμβάνει να το κάνει. Γνωρίζει τις παραδόσεις και τις αξίες του όμως δεν φοβάται την αλλαγή. Μέχρι το 2020 ο σύλλογος σχεδιάζει να μετακομίσει από τις γηρασμένες εγκαταστάσεις του Schwarzwald Stadion σε ένα νέο στάδιο στα βορειοδυτικά της πόλης. Με χώρο για επιπλέον 10.000 θεατές - χωρητικότητα κάτω των 35.000 - το πρότζεκτ είναι φιλόδοξο και βιώσιμο με κόστος μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η Freiburg φαίνεται να έχει τους ντόπιους και τους οπαδούς πίσω από την κίνηση, με πάνω από 12.000 θέσεις να προορίζονται για το Standing.

Το σκηνικό στο νέο σπίτι δεν θα είναι αρκετά θεαματικό όμως η φύση και η ψυχή του συλλόγου πίσω από τις κερκίδες θα παραμείνει άθικτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: