Για τον «Τάφο του Κχα και της Μερίτ» θα μιλήσει η δρ Ελένη Βασιλίκα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου. Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, και ώρα 18:30, στην Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (Ψαρομηλίγκου 33, Αθήνα).
«Ο τάφος του Κχα (Kha) είναι ο πλουσιότερα κτερισμένος μη βασιλικός τάφος της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Κχα ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή βασιλικών τάφων κατά τις βασιλείες των φαραώ Αμενχοτέπ Β’, Τούθμωση Δ’ και Αμενχοτέπ Γ’. Επέβλεψε τους εργάτες που έσκαψαν και διακόσμησαν τους τάφους των παραπάνω ηγεμόνων. Είναι πιθανό ότι και ο ίδιος είχε καλές τοπογραφικές και τεχνικές γνώσεις, κρίνοντας από τα χρησιμοποιημένα εργαλεία που βρέθηκαν στα προσωπικά του αντικείμενα. Έχοντας αρχίσει τις προετοιμασίες για τη δική του ταφή όσο βρισκόταν στη ζωή, ο Κχα φρόντισε και για την κατασκευή και διακόσμηση των σαρκοφάγων του. Πριν από εκείνον όμως, πέθανε ξαφνικά η νεαρή σύζυγός του Μερίτ (Merit) και έτσι κάποια αντικείμενα κατασκευάστηκαν βιαστικά για να κτερίσουν τη δική της ταφή. Αργότερα ο τάφος θα γέμιζε με τα δικά του αντικείμενα, ο όγκος των οποίων ήταν αρκετός για να φτάσει σε ύψος την οροφή.
»Όταν άνοιξε την πόρτα στον άθικτο τάφο το 1906, ο ανασκαφέας Ernesto Schiaparelli βρήκε έναν ασφυκτικά γεμάτο εσωτερικό θάλαμο. Στο χώρο, καλυμμένες με αρχαία στρώματα σκόνης, κυριαρχούσαν δύο μεγάλες εξωτερικές σαρκοφάγοι οι οποίες έκρυβαν εντυπωσιακές εσωτερικές σαρκοφάγους. Το ταφικό σύνολο περιλάμβανε τραπέζια, σκαμνιά, μια καρέκλα, δύο κρεβάτια με κλινοσκεπάσματα, πολυάριθμα κιβώτια με πολύχρωμη διακόσμηση και γεμάτα με λινές ταινίες και άλλα υλικά. Αγγεία κάθε τύπου, τρόφιμα, στοίβες ψωμιών σε διάφορα σχήματα και αποξηραμένα φυτά ήταν ακόμα άθικτα στα τραπέζια. Προορισμένο να εξυπηρετήσει τον Κχα και τη γυναίκα του Μερίτ στη μεταθανάτια ζωή, σχεδόν ολόκληρο το περιεχόμενο του τάφου (που ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 500 αντικείμενα) στεγάζεται πλέον στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο της Ιταλίας».
Η δρ Ελένη Βασιλίκα είναι ειδικός στην αρχαία τέχνη. Έχει διατελέσει έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο Fitzwilliam του Πανεπιστημίου του Cambridge (1990-2000). Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Roemer-und Pelizaeus στο Hildesheim της Γερμανίας (2000-2005) και αμέσως μετά τη διεύθυνση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνο (Museo Egizio) (2005-2014). Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Εκτελεστική Διευθύντρια του National Trust, υπεύθυνη για το σύνολο των ακίνητων περιουσιών με ιστορική αξία στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Πλέον αφιερώνει το χρόνο της στη συγγραφή και την οργάνωση εκθέσεων για την Ιαπωνία.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: eemaa.greece@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου