Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας: Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας


Σκληρές δηλώσεις - απαντήσεις σε ολους έδωσε σε ανακοίνωσή της του συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τεσσεράμισι ωρών υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, γύρω απο το πως σκέφτεται να κινηθεί η γειτονική χώρα.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα τρία από τα πέντε θέματά του αφορούσαν την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία και στην περιοχή Μανμπίζ ενώ έγινε αναφορά στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Έγινε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Διατυπώθηκε ειδικότερα ότι παρακολουθούνται από την πλευρά μας με ευαισθησία, η στάση και οι συμπεριφορές της Ελλάδος που δεν συνάδουν με την καλή γειτονία και αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται επ΄ουδενί να γίνουν παραχωρήσεις από τα δίκαια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα δράσει εάν δεν αποσυρθούν «άμεσα» οι Κούρδοι αντάρτες από τη Μανμπίζ στη Συρία και περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

«Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι τρομοκράτες στη Μανμπίζ θα έπρεπε να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλιώς η Τουρκία δεν θα διστάσει να πάρει πρωτοβουλία από μόνη της, όπως έκανε και σε άλλες περιοχές» ανακοίνωσε το Συμβούλιο, στο οποίο προέδρευε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι αναμένεται η ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ, ειδικά σε πόλεις όπως η Σιντζάρ και η Καντίλ. Εάν αυτό δεν ήταν δυνατόν, η Τουρκία «θα τις εμποδίσει μόνη της».

Η Τουρκία, η οποία κατέλαβε την πόλη του Αφρίν στη βόρεια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επιχείρηση δύο μηνών εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις ανατολικότερα, στη Μανμπίζ, όπου βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Milli Güvenlik Kurulu, MGK) περιλαμβάνει τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, επιλεγμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο οποίος είναι επίσης ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής). Υπο προυποθέσεις και τα εθνικά συμβούλια ασφάλειας των άλλων χωρών, το MGK αναπτύσσει την πολιτική εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Η πολιτική αυτή εκφράζεται στο Εθνικό Έγγραφο Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi), κοινώς γνωστό ως «Κόκκινο Βιβλίο».Το Κόκκινο Βιβλίο ορισμένες φορές αναφέρεται ως το «πλέον απόρρητο» έγγραφο στην Τουρκία. Ενημερώνεται μία ή δύο φορές ανά δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: