Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!

Στα πλαίσια του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), για την «Ανάπλαση-Ανάδειξη της Βαλκανικής Πλατείας» στη Δ.Ε. Νεάπολης αλλά και για την «Ανάπλαση του Άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας» στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές ιδέες - προτάσειςγια αυτές τις περιοχές, σε έκθεση Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι 17 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1).



Αυτοί οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) του ΥΠΕΚΑ.
Μάλιστα, για την ανάπλαση της «Βαλκανικής Πλατείας» αξιολογήθηκαν 20 προτάσεις και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις ομάδες επιστημόνων που επιμελήθηκαν την αρχιτεκτονική, την πολεοδομική και την κυκλοφοριακή μελέτη αντίστοιχα.




Η αρχιτεκτονική πρόταση που αναδείχθηκε πρώτη, για την περιοχή του Στρεμπενιώτη, προβλέπει τη συνολική ανάπλαση των περίπου 26 στρεμμάτων της «Βαλκανικής Πλατείας» και στο σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, εντάσσονται γραμμική πλατεία, πάρκο, θέατρο και γήπεδο, πράσινες κερκίδες, πάρκινγκ, μικρά περίπτερα που αναδιπλώνονται για πολλαπλές χρήσεις (πλατφόρμες για ξεκούραση, εκθετήρια για πολύχρωμα παζάρια), κυκλικές πράσινες διαδρομές, κ.ά.


Όπως επισήμανε και στην δήλωση του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ''Αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, όμως, για τη συνέχιση της διαδικασίας, οι εξέχουσες ιδέες που αναδείχθηκαν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να μην παραμείνουν απλώς ιδέες, αλλά να εκπονηθούν οι μελέτες τους και να χρηματοδοτηθούν οι προβλεπόμενες εργασίες, ώστε τα έργα να παραδοθούν ολοκληρωμένα και να αποδοθούν προς χρήση στις τοπικές κοινωνίες...
οι δομές που θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υπαρχόντων, θα σέβονται και θα αναδεικνύουν το περιβάλλον και θα αποτελέσουν κυψέλη πολλών δράσεων και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αγκαλιάζουν ένα ευρύτατο φάσμα πολιτιστικής και αθλητικής δημιουργίας, θα στηρίζουν δράσεις κοινωνικοπρονοιακής και εκπαιδευτικής εξέλιξης, και ταυτόχρονα θα δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις αναψυχής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς όχι μόνο για το δήμο Νεάπολης-Συκεών αλλά και για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα...
Οι εκτεταμένες αυτές παρεμβάσεις, και λόγω της πολιτιστικής και ιστορικής πλέον αξίας του θεσμού, τις καθιστούν ιδιαιτέρως σημαντικές και επιβεβλημένες για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής''.




Τέλος, στο πλαίσιό αυτής της έκθεσης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι μελέτες των δύο μεγάλων αυτών έργων, και συγκεκριμένα η μελέτη της Ανάπλασης του Άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας την Τρίτη 5/2, στις 6.30 το απόγευμα, και η μελέτη της Ανάπλασης-Ανάδειξης της Βαλκανικής Πλατείας την Πέμπτη 7/2 στις 6.30 το απόγευμα, και οι δύο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: