Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

''ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ''

Ζήτησε να γίνουν όλοι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, σε μύνημα - πρόκληση που απηύθυνε κατα την έναρξη των εργασιών της 9ης Επιστημονικής Ημερίδας των Θεολόγων Καθηγητών Γυμνασίων και Λυκείων Δυτικής Θεσσαλονίκης, με θέμα: ''Από τη διακονία του θείου Λόγου στη διακονία του πλησίον'', που διοργάνωσε η Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως στο αμφιθέατρο του πρώην δημαρχείου της Δ.Ε. Νεάπολης, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης.



Ο Αρχιεπίσκοπος, έκανε λόγο και για το άκρως επίκαιρο θέμα της ημερίδας, ένα δυνατό χτύπημα στη ραχοκοκαλιά, όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο,  ''θά ’πρεπε πρώτοι οι ιερείς και οι αρχιερείς να είχαν δώσει λύση'' και  ανέφερε μεταξύ άλλων πως:''Οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρέπει να τολμήσουμε τέτοιου είδους συζητήσεις και πέρα από ακαδημαϊκές τοποθετήσεις να απλώσουμε το χέρι και να στηρίξουμε έμπρακτα όσους υποφέρουν, χωρίς καμία διάκριση''. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος, μετέφερε το μήνυμα της ''σταυρόσχημης μορφής της αγάπης'', και την εκδήλωσή της με όλη την καρδιά, την ψυχή και τη διάνοια προς τον Θεό αλλά και προς κάθε συνάνθρωπο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την αγάπη, στην πιο γνήσια μορφή της καλείται να εγκολπωθεί ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή και να την αναγάγει σε βίωμα και εμπειρία.

Τέλος ο κ.κ. Ιερώνυμος,  έκανε αναφορά στη ''διακονία που ασκεί με αγάπη η Αρχιεπισκοπή'' για τον πλησίον, προσφέροντας συσσίτιο στους έχοντες ανάγκη και σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να ξεχωρίζει θρησκεία, χρώμα και προέλευση που δεν είναι καν χριστιανοί, κάτι που γινόταν και σε περιόδους προ κρίσης, ακόμη και σε όσους στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων. Αυτό, όπως σχολιάστηκε, αποκαλύπτει το στίγμα της συνέπειας της Εκκλησίας στην αποστολή της, η οποία μέσα από τη στάση αγάπης δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.



Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Σεβασμιότατος κ. Βαρνάβας ο οποίος στον λόγο του τόνισε πως: ''Πιστεύω στα διστακτικά αδέξια βήματα των ταπεινών και στον Xριστό που διασχίζει την Iστορία... σήμερα είναι ημέρα συνάντησης και κοινωνίας ανθρώπων, που αναζητούν πάντα διέξοδο από το τέλμα και συνεχή ζωογόνηση των λυτρωτικών αληθειών της πίστης μας, ώστε να γίνουν αγγελιοφόροι της ελπίδας και της αγάπης''.



Απο την μεριά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, όπου και υποδέχθηκε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη αυτή, σημείωσε, κατά τον χαιρετισμό του στη ημερίδα, πως ''σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές της ανέχειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, η αγάπη, η ευλογία και η πνευματικότητα μέσα από τα κηρύγματα της Εκκλησίας αποτελούν βάλσαμο που δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους''. Εξαίροντας τη διακριτική αλλά ουσιαστική στάση του Ποιμενάρχη όλης της χώρας, υπογράμμισε το ''πόσο έχουμε ανάγκη και πόσο μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει σε όλους μας ο συνετός λόγος του που βάζει φραγμούς σε κηρύγματα μισαλλοδοξίας και αντιπαραθέσεων και μας δείχνει το δρόμο της αγάπης, της ενότητας, της ελπίδας και της αισιοδοξίας''.



Τέλος, χαιρετισμό στην Ημερίδα, απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Τρίτος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης Παύλος Μαντζιάρης, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού κα Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: