Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ!







Την δυνατότητα να λάβω μέρος σε μια συνέντευξη - συζήτηση είχα την ευκαιρία να έχω με τον Κ, μέλος μιας αυτόνομης κίνησης εθνικιστών, που μου έκανε την τιμή, να δεχτεί την πρόσκλησή μου. Ο Κ, όπως θα δείτε στην συνέχεια, μου αναφέρει, λεπτομερώς, την άποψη - οπτική του για το, τη είναι ο αυτόνομος εθνικισμός και πια η διαφορά του με τον κλασσικό εθνικισμό, τη περιλαμβάνει η αυτόνομη ακτιβιστική του δράση, ποια είναι η άποψή του για της ενέργειες αλλά και την ίδια την Χρυσή Αυγή, ποια είναι τα μελλοντικά του, ακτιβιστικά σχέδια αλλά και σε ποιο σημείο του πολιτικού άξονα τοποθετεί την ακτιβιστική δράση, τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας του.

Να αναφέρω εδώ, πως κύρια ακτιβιστικό πεδίο του ίδιου και της ομάδας του, είναι η έκδοση του περιοδικού ΜΗΔΕΝ ΤΕΛΕΙΑ. αλλά και μουσικής, καθώς ο ίδιος είναι μουσικός παραγωγός και πως οι απόψεις του Κ, απηχούν την ομάδα των αυτόνομων εθνικιστων, που μετέχει ο ίδιος και μόνο.

Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της συνέντευξης που μου παρέθεσε:
  1. Τι είναι ο αυτόνομος εθνικισμός, ποια είναι η διαφορά του από τον εθνικισμό που υπάρχει ήδη;
Πρόκειται για τον Εθνικισμό που ξεκινά «από τα κάτω», από την κοινωνία και τις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, του εθελοντισμού και της αλληλοβοήθειας. Αρνείται την κομματοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, ως τις σύγχρονες μορφές κοινωνικής σκλαβιάς, και προτείνει τη δημιουργία ιεραρχικά οριζόντιας μορφής διαχείριση, στη βάση της Ελευθερίας της Έκφρασης και των Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύντροφοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Αυτόνομοι λειτουργούν οι ίδιοι ως ισχυρές ατομικότητες, θέλοντας να πετύχουν ανάλογα σύνολα και συλλογικότητες. Σε επίπεδο δραστηριοτήτων η λογική είναι ακτιβιστική, με παρεμβάσεις, μικρές τοπικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, ενώ όλες οι μικρές αυτές ομάδες λειτουργούν ως ένα δίκτυο «κάστρων» που αλληλοϋποστηρίζονται, συγκροτώντας «αυτόνομες ζώνες».

Ο Εθνικισμός που υπάρχει ήδη, ως πολιτική που εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και παλαιότερα από το ΛΑΟΣ, το Ελληνικό Μέτωπο και την Πρώτη Γραμμή, είναι ένα κακέκτυπο εθνοπληξίας, σωβινισμού και συντηρητισμού, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νεωτερικότητα, την εναλλακτικότητα και τον ριζοσπαστισμό του εγχειρήματός μας.
 

  1. Πότε ξεκίνησε η ακτιβιστική σας δράση και που αλλά και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;
Οι πρώτες, συνειδητά, Αυτόνομες ομάδες εμφανίζονται στα τέλη της περασμένης δεκαετίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές πραγματικά, αξιόλογες και δυναμικές. Για εμάς, ο Εθνικισμός είναι μια ιδεολογική και πολιτική έκφραση που δεν περιορίζεται στα λεγόμενα «Εθνικά Θέματα». Η ατζέντα του περιλαμβάνει πολλές πτυχές της καθημερινότητας και αφορά σε όλο το κοινωνικό σύνολο, από την Οικονομία, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό γενικότερα, το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό, τις Ανθρώπινες Σχέσεις.
 
Η αυτονομία μας - με λίγα λόγια - έγκειται στη διαφοροποίησή μας από τον πατριωτικό και εθνικιστικό χώρο, σε μια σειρά θεμάτων που θεωρούμε ότι μας κρατούν δέσμιους σε αντικοινωνικότητα και στασιμότητα. Λειτουργούμε συνειδητά χωρίς επικεφαλής, πιστεύοντας πως μέσα από την οριζόντια ιεραρχία διασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ μας. Προβάλλουμε μέσα από το πρότυπό μας τη δύναμη του κάθε συμπατριώτη μας ως μονάδας στο να αλλάξει τα πράγματα, σε αντίθεση με τη μοιρολατρική προσέγγιση και την παθητικότητα που καλλιεργούν οι κομματικοί σχηματισμοί όλου του πολιτικού φάσματος.
 
Μα η αυτονομία μας είναι και κάτι πολύ πιο σημαντικό: σημαίνει την πολιτι(στι)κή αυτάρκεια της δράσης, της συμπεριφοράς, του τρόπου ζωής, χωρίς να υφίσταται ένας εξωτερικός «μετρητής επιτυχίας», όπως εκλογικά ποσοστά, αριθμοί σε εκδηλώσεις και εγγραφές νέων μελών ή φίλων. Αποτελούμε μια συλλογικότητα που σε αντίθεση με τους υπάρχοντες σχηματισμούς, μπορούμε και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αγωνίζεται απλά για την κοινωνία, αλλά μέσα στην κοινωνία, επιθυμώντας όχι να δυναμώσουμε ως Αυτόνομοι, αλλά να σπρώξουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στο ενσυνείδητο της αντίδρασης απέναντι στο καθεστώς και της δράσης για κάτι καλύτερο».
  1. Ποιά η γνώμη σας για της ενέργειες της Χρυσής Αυγής;
Η Χρυσή Αυγή έχει φέρει τον Εθνικισμό στο προσκήνιο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχει επίσης μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα προς επίπεδα που αυτό δεν είχε γίνει πριν την εμφάνισή της. Πολλές από τις δραστηριότητές της όμως μας βρίσκουν αντίθετους, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει παραγωγή ιδεολογίας, κινηματική λογική και εξελιξιμότητα, απόρροια των φτωχά καταρτισμένων μελών της. Κάτι τέτοιο φαίνεται και στο Κοινοβούλιο. Η όποια κοινωνική της δράση, γίνεται στα πλαίσια της φιλανθρωπίας, που δημιουργεί παθητικότητα και καταντά ελεημοσύνη.
 
Εμείς δεν επιθυμούμε τη δημιουργία επαιτών συμπολιτών που θα απλώνουν το χέρι για μια σακούλα λαχανικά, αφήνοντας την ταυτότητα και το τηλέφωνό τους για ψηφοψίχουλα στη Χρυσή Αυγή. Οι Έλληνες υπήρξαν περήφανοι και «ας έτρωγαν και πέτρες», όπως ένας μεγάλος Έλληνας οπλαρχηγός κάποτε είπε.
 
 
  1. Εφόσον στα κείμενά σας αποκηρύσσετε την ακροδεξιά, τότε πώς αυτοπροσδιορίζεστε;

Βασικά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δεν αποδεχόμαστε τον παραδοσιακό πολιτικό άξονα που περιλαμβάνει τους όρους «δεξιά», «κέντρο» και αριστερά», όπως και όλα τα πολιτικά παράγωγα και σύνθετά τους. Θεωρούμε ότι οι όροι αυτοί δεν εκφράζουν το σήμερα, παρά είναι τεχνητοί και παραπλανητικοί, στην προσπάθεια των πολιτικών να χωρίσουν τους πολίτες σε στρατόπεδα προκειμένου να καρπωθούν μικροπολιτικά οφέλη. Επομένως δεν τοποθετούμε τη συλλογικότητά μας πουθενά με βάση αυτό τον άξονα. Ακόμα όμως και αν αποδεχόμασταν τον διαχωρισμό αυτού του τύπου, αναμφίβολα έχουμε τεράστια απόσταση από τον αντικοινωνικό, συντηρητικό και μονολιθικό ακροδεξιό χώρο. Πρώτιστα και κύρια στον αντιολοκληρωτισμό που πρεσβεύουμε, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την αντικρατική μας οπτική, σε επίπεδο δομών και ανάλογων πρακτικών, δεν αποδεχόμαστε το κράτος στην καταπιεστική του διάσταση, στις εξουσίες του, στον τρόπο που επιβάλλονται στους πολίτες μέσω της καταστολής νου και σώματος κ.λπ.


  1. Ποιά είναι η απήχηση των ενεργειών σας στην κοινωνία;
Όλοι σε αυτή την ερώτηση θα απαντούσαν «ο κόσμος συμμερίζεται τις απόψεις μας κλπ κλπ». Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε, διότι οι ενέργειές μας έχουν ένθερμους υποστηρικτές, κυρίως στη νεολαία, αλλά και πολέμιους, από διάφορους χώρους, που λειτουργούν σαν «μαγαζιά» και αγωνιούν για την «πελατεία» τους. Κατά βάση τα μηνύματα είναι θετικά όταν γίνονται ενέργειες με επίκεντρο τον αντικαπιταλισμό και τα κοινωνικά θέματα, εκεί όπου φαίνεται ότι οι συμπολίτες μας «πονάνε» περισσότερο.


  1. Ποιες είναι οι μελλοντικές σας κινήσεις που σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον;
Σίγουρα να εντείνουμε τη δραστηριότητά μας, σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις μας, αλλά και τις ακτιβιστικές μας ενέργειες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που να μπορούν να διαχειριστούν την απογοήτευση των συμπατριωτών μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.
                                                                                                                                  (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: