Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΜΙΣΟΥΝ!

Ο λόγος για την ολλανδική ταινία: ''Only Decent People'' (Alleen Maar Nette Mensen” στα ολλανδικά), η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο, best-seller μυθιστόρημα του 2009,  της Ολλανδίας, του Ολλανδό-Εβραίου συγγραφέα, Robert Vuijsje.



Στην ταινία, βλέπουμε τον «ασυμβίβαστο» και σκουρόχρωμο David Samuels, τον μοναχογιό οικογένειας εύπορων Εβραίων διανοούμενων,που και ο ίδιος πέφτει θύμα διακρίσεων επειδή μοιάζει με Μαροκινό. Αποξενωμένος τόσο από την εβραϊκή κοινότητα όσο και την ευρύτερη ολλανδική κοινωνία, λόγω της εμφάνισής του, ο David ξεκινά μια αναζήτηση για μαύρες γυναίκες, αλλά έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τη βία και την ασυδοσία από τους μαύρους της Ολλανδίας,αλλά και τις ρατσιστικές συμπεριφορές των Εβραίων φίλων του.

Η ταινία, αν και αρκετά δημοφιλής, καθώς ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής στην Ολλανδία πέρυσι, με 350.000θεατές σε περισσότερους από 100 κινηματογράφους - ένας σημαντικός αριθμός σε μια χώρα 16 εκατομμυρίων, έχει δεχτεί τον θυμό τόσο των μαύρων της Ολλανδίας, καθώς πιστεύουν πως απεικονίζει αρνητικά τους μαύρους της Ολλανδίας και μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, αναφέρεται σε αυτούς ως τεμπέληδες και άπληστοι όσο και της εβραικής κοινότητας της Ολλανδίας καθώς απεικονίζει την εβραϊκή κοινότητα ως ρατσιστική και υπερσυντηρητική και αναφέρει τον ρόλο των Εβραίων στο υπερ-Ατλαντικό δουλεμπόριο.



 Χαρακτηριστικά αναφέρει, για την ταινία, η Jewish Daily Forward:  ''η ταινία θα ήταν ξεκάθαρα «ρατσιστική», αν δεν είχε γραφτεί από έναν Εβραίο''.

Στο αντίποδα, ο Bart Wallet, ένας ιστορικός και ειδικός στον Εβραϊσμό της Ολλανδίας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ''τώρα το αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη κατανόηση, γιατί ο Robert Vuijsje είναι Εβραίος που έχει σύντροφο μια Ολλανδο-Αφρο-Σουριναμέζα''.

δείτε και εδω, εδώ, και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: