Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Allsvenskan 2017: Το καλοκαιρινό μας κατ' ανάγκη πρωτάθλημα


Δημήτρης Βαρσάνης

Κάθε Μάιο έρχεται αυτό το συναίσθημα απογοήτευσης. Ακούγεται το τελευταίο σφύριγμα, η χρονιά της ομάδας σας έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να επανέλθει μέχρι τον Αύγουστο.


Μερικές φορές αυτό το κενό γεμίζεται από ένα Διεθνές τουρνουά όμως ποτέ δεν είναι έτσι. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπάρχουν 60 μέρες φημολογίας και μεταγραφολογίας να διατηρεί την όρεξη μας, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή να αγωνίζεται ξανά η κάθε ομάδας με όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μιας νέας σεζόν έτοιμες να εκπληρωθούν.


Στη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στη Σουηδία αναγκάστηκαν να περιμένουν από τις αρχές Νοεμβρίου για την έναρξη της καινούργιας χρονιάς. Μετά από σχεδόν πέντε μήνες αναμονής επανήλθε η  Allsvenskan εδώ και δύο εβδομάδες.


Το πρώτο Σαββατοκύριακο είχε μερικά πολύ συναρπαστικά παιχνίδια όταν η IFK Göteborg φιλοξένησε τη Malmö FF στο derby του Mesta Mästarmötet. Οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της Σουηδίας είναι κατά κάποιον τρόπο παρόμοιες με τη Manchester United και τη Liverpool. Η IFK διατηρούσε το ρεκόρ με τα περισσότερα πρωταθλήματα Σουηδίας για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα 18 έως ότου η Malmö τη ξεπεράσει την περασμένη σεζόν παίρνοντας τον 19ο τίτλο. Στην ίδια αναμέτρηση την προηγούμενη χρονιά αναβλήθηκε μετά από 77 λεπτά, όταν ένας οπαδός της IFK έριξε μια φωτοβολίδα στον αγωνιστικό χώρο.


Αυτή τη σεζόν πρόκειται να γίνει μια συναρπαστική κούρσα τίτλου ανάμεσα στην AIK και στη Malmö με άλλα κλαμπ όπως η IFK Göteborg, η IFK Norrköping, η Djurgården, η Häcken και η Östersund να ελπίζουν να μπουν στο μίγμα. Στο κάτω μέρος οι νεοφώτιστες ομάδες πιθανώς θα παλέψουν με τη GIF Sundsvall για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Την περασμένη χρονιά στο πρωτάθλημα μπήκαν τρία γκολ ανά άγωνα και είδε έναν αριθμό από αστέρια να εμφανίζονται συμπεριλαμβανομένου του “επόμενου Zlatan” Alexander Isak ο οποίος έφυγε από την AIK για να μετακομίσει στη Borussia Dortmund.


Έτσι εάν ψάχνετε τον ενθουσιασμό και την ψυχαγωγία και το πρωτάθλημα που θα είναι σε θέση να γεμίσει το κενό που απομένει από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε η Allsvenskan είναι ο ιδανικός προορισμός. Εμείς θα σας κάνουμε ένα μίνι preview του πρωταθλήματος για να είστε όσο καλύτερα γίνεται ενημερωμένοι.



AFC Eskilstuna


Αφού κέρδισε την άνοδο τη τελευταία σεζόν η Eskilstuna ελπίζει να εδραιωθεί στην Allsvenskan. Πάνω από τις μισές ομάδες που ανέβηκαν, έμειναν στη πρώτη τους σεζόν τους στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας όμως το ρόστερ της Eskilstuna στερείται βάθους και κατά πάσα πιθανότητα θα παλέψει για τη παραμονή


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 2η στη Superettan


Αστέρι: Emmanuel Frimpong


Ο πρώην μέσος της Arsenal θα είναι σημαντικός παράγοντας για τις επιδόσεις της Eskilstuna που θα ελπίζει να παραμείνει σε φόρμα


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Tim Erlandsson


Ο 20χρονος τερματοφύλακας είναι δανεικός από την Nottigham Forest και έχει εκπροσωπήσει την U-17 και την U21 της Εθνικής Σουηδίας



AIK


Ένα από τα τρία κορυφαία κλαμπ της Στοκχόλμης, για λίγο έχασε το πρωτάθλημα από τη Malmö πέρυσι και θέλει να κατακτήσει τον έκτο τίτλο της στη Σουηδία


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 2η


Αστέρι: Henok Goitom


Ο 33χρονος επιθετικός έβαλε18 γκολ για την AIK το 2015 πριν από μια δύσμοιρη κίνηση στη Getafe και είναι αρκετά πιθανό το σενάριο να βγει στους πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Kristoffer Olsson


Άλλος ένας πρώην παίκτης της Arsenal από τις ακαδημίες της που κοσμεί την Allsvenskan. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός κόστισε γύρω στα 800.000 ευρώ το οποίο είναι ένα σημαντικό ποσό για ένα σύλλογο της Allsvenskan.



BK Häcken


Η δεύτερη ομάδα του Γκέτεμποργκ ενισχύθηκε το καλοκαίρι και στόχος είναι να κατακτήσει μια θέση για το Europa League


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 10η


Αστέρι: Paulinho


Ο πλάγιος Βραζιλιάνος μέσος έχει θαμπώσει τα πλήθη στην Bravida Arena πετυχαίνοντας 20 γκολ σε μόλις 25 παιχνίδια.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Joel Andersson 



Djurgårdens IF


Ο 20χρονος δεξιός μπακ κλήθηκε πρόσφατα στην U-21 της Σουηδίας και ακόμα έχει πραγματοποιήσει ήδη 47 εμφανίσεις στη Häcken παρά το νεαρό της ηλικίας του.


Ένα άλλο κλαμπ της Στοκχόλμης που έφερε πίσω κάποιους από τους παλιούς ήρωες της μετά από την πετυχημένη σταδιοδρομία τους σε μερικά από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο λόγος για τους Jonas Olsson, Andreas Isaksson και Kim Källström.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 7η


Αστέρι: Kim Kallstrom


Ο Källström είναι ένας από τους καλύτερους Σουηδούς ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια και η μεταγραφή του αποτελεί ένα πραγματικό πραξικόπημα για τη Djurgården.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Kerim Mbati


Ο 22χρονος εξτρέμ στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας τον Ιανουάριο του 2016, αλλά δυστυχώς υπέστη ρήξη χιαστών στο ντεμπούτο του και θέλει να εντυπωσιάσει με την επιστροφή του.



GIF Sundsvall


Η δεύτερη βορειότερη ομάδα στο πρωτάθλημα υποστηρίζεται από το Πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Lofven. Τη περασμένη σεζόν πάλεψε για τη παραμονή της και είναι πιθανό να παλέψει για τον ίδιο στόχο αυτή τη σεζόν, καθώς θα πρέπει να ελπίζει ότι οι οκτώ καινούργιες μεταγραφές της θα προσαρμοστούν γρήγορα


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 13η


Αστέρι: Eric Larsson


Ο επιθετικογενής φουλ μπακ θα είναι το κλειδί αν η Sundsvall θέλει να παραμείνει.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Peter Wilson


Ο πρώην Διεθνής με την U-19 θα πρέπει να συνεισφέρει με τα γκολ του στη Sundsvall.




Halmstads BK


Ανέβηκε την περασμένη σεζόν μέσω των αγώνων πλέι - άουτ έναντι της Helsingborgs του Henrik Larsson και θα ελπίζει να προσαρμοστούν άμεσα και να γίνει μια σταθερή ομάδα της Allsvenskan.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 3η στη Superettan


Αστέρι: Alexander Ruud Tveter


Τα τέρματα του Νορβηγού επιθετικού ήταν πολύ σημαντικά για την άνοδο της Halmstadts την προηγούμενη χρονιά


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Sead Hakšabanović


Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός παίζει ήδη για την U-19 της Σουηδίας και δοκιμάστηκε από τη Manchester United


Hammarby IF


Παρότι τερματίζει συνήθως στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα, η Hammarby παραμένει η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στα γήπεδα της Σουηδίας και με το καινούργιο της προπονητή θα προσπαθήσει να ανέβει στη βαθμολογία και να τερματίσει κάπου στην πρώτη οκτάδα.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 11η


Αστέρι: Jiloan Hamad


Ο 26χρονος εξτρέμ εντάχθηκε από την Hoffenheim και θα δώσει στη Hammarby δημιουργικότητα και ταχύτητα στη δεξιά πλευρά.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Joseph Aidoo


Ο 21χρονος Γκανέζος κεντρικός αμυντικός εντυπωσίασε αφού ήρθε στα μισά της περασμένης σεζόν και θα επιδιώξει να συνεχίσει αυτές τις επιδόσεις.



IF Elfsborg


Η πρωταθλήτρια Σουηδίας το 2012 έχει δυσκολευτεί να φτάσει και πάλι σε τέτοια ύψη όμως δεν έχει πέσει ποτέ από το πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 5η


Αστέρι: Alex Dyer


Ξεκίνησε την καριέρα του από την Northampton και υπεγράφη από την Elfsborg μετά την εντυπωσιακή περσινή σεζόν του στην Östersunds.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Jesper Karlsson


Με επτά τέρματα ήδη στην Allsvenskan ο 18χρονος επιθετικός θα ελπίζει να δώσει το έναυσμα στην Elfsborg έχοντας ενταχθεί από τη Falkenbergs.




IFK Göteborg


Η πιο επιτυχημένη ομάδα της  Σουηδίας ιστορικά έμεινε πίσω από τη Malmö την περασμένη σεζόν και με μόνο ένα πρωτάθλημα από το 1996 είναι πολύ μακριά από τις παλιές δόξες της


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 4η


Αστέρι: Soren Rieks


Ο έμπειρος Δανός μέσος έχει εντυπωσιάσει στην IFK από τότε που μετακόμισε από την NEC το 2014.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Pontus Dahlberg


Ο 18χρονος τερματοφύλακας παρά το γεγονός ότι είναι πολύ νέος, είναι πολύ πιθανό να γίνει το νούμερο ένα της IFK τη φετινή χρονιά.



IFK Norrköping


Μια αντίστοιχη Leicester του 2015. Αφού τερμάτισε τέσσερις βαθμούς μπροστά από τα πλέι-οφ του υποβιβασμού το 2014, εξέπληξε τους πάντες και κατέκτησε τον τίτλο την επόμενη χρονιά.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 3η


Αστέρι: Sebastian Andersson


Ο 23χρονος επιθετικός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα τον Ιανουάριο βάζοντας δύο τέρματα εναντίον της Σλοβακίας και ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη φόρμα του κουβαλώντας την ομάδα στους ώμους του.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Linus Wahlqvist


Είναι δύσκολο να βρεις καλούς δεξιούς μπακ σε αυτό το πρωτάθλημα, αλλά ο Wahlqvist είναι σίγουρα ένας από αυτούς.



IK Sirius


Ανέβηκε στην Allsvenskan ύστερα από τέσσερις δεκαετίες απουσίας της. Ο σύλλογος από την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας (Ουψάλα) είναι ενθουσιασμένοι που επανήλθαν στις μεγάλες στιγμές


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 1η στη Superettan


Αστέρι: Philip Haglund


Υπογράφηκε από την Hammarby να φέρει κάποια μεγάλη εμπειρία στη Sirius.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Kingsley Sarfo


Ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης κατά την τελευταία χρονιά στη Superettan και θα έχει ως στόχο να δείξει τη κλάση του σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα.



Jönköpings Södra IF


Αφού προωθήθηκε το 2015 τερμάτισε 12η στην πρώτη της χρονιά στην Allsvenskan. Όμως το σύνδρομο του δεύτερου έτους επηρεάζει συχνά πολλά Σουηδικά σωματεία.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 12η


Αστέρι: Daryl Smylie


Ο Βορειοιρλανδός μεσοεπιθετικός ήρθε από την ακαδημία της Newcastle και παρέχει τη δημιουργικότητα πίσω από τους επιθετικούς της Jönköpings.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Árni Vilhjálmsson


Ένα κομμάτι του ταλαντούχου “κορμού” των Ισλανδών ποδοσφαιριστών. Ο 22χρονος επιθετικός εντάχθηκε αυτή τη σεζόν από τη Νορβηγική Lillestrom.



Kalmar FF


Η πρωταθλήτρια της Allsvenskan το 2008. Η Kalmar αφού ήταν ένας σύλλογος “ασανσέρ” στις πρώτες του χρονιές, έχει καθιερωθεί ως ένα σταθερό κλαμπ της Allsvenskan.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 6η


Αστέρι: Rasmus Elm


Ο αρχηγός της ομάδας ξεκίνησε την καριέρα του στη Kalmar το 2005 και επέστρεψε το 2015 μετά από έξι χρόνια καριέρας στη CKSA Moscow και στην AZ Alkmaar.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Ismael


Ο Βραζιλιάνος κεντρικός μέσος φέρνει τη δημιουργικότητα στην ομάδα παίζοντας μαζί με τον πιο αμυντικογενή Elm.



Malmö FF


Αφότου πήρε το πρωτάθλημα τη προηγούμενη χρονιά, η Malmö έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα της Σουηδίας και οι διαδοχικές εμφανίσεις στους ομίλους του Champions League το 2014 και το 2015 την επέτρεψε να έχει ένα πολύ πιο ποιοτικό υλικό


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 1η


Αστέρι: Markus Rosenberg


Παρά το γεγονός ότι έκλεισε τα 35 έτη τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένει το αστέρι του συλλόγου και σκοπεύει να κατακτήσει το τρίτο του πρωτάθλημα με τη Malmö.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Mattias Svanberg


Ο Svanberg ίσως να είναι το καλύτερο νέο προϊόν με τα δύο γκολ του στο ντεμπούτο του στην Allsvenskan την περασμένη σεζόν να εξασφαλίζει το τίτλο στη Malmö.



Örebro SK


Μια πραγματικά σταθερή ομάδα τερμάτισε τρίτη το 2010 όμως από τότε είναι πάντα παρούσα στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 9η


Αστέρι: Nahir Besara


Επέστρεψε στη Σουηδία πέρυσι μετά από μια περίοδο στην Τουρκία σημειώνοντας τέσσερα γκολ σε 13 αγώνες με την Örebro από το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Jonathan Lundberg


Ο 19χρονος επιθετικός θα ελπίζει να καθιερωθεί ως παίκτης πρώτης ομάδας αυτή τη σεζόν.



Östersunds FK


Παρά το γεγονός ότι ανέβηκε μόλις το 2015 και τερμάτισε 8η στην πρώτη της χρονιά στην Allsvenskan, ο ιδιοκτήτης της αισθάνθηκε την 8η θέση απογοητευτική και δήλωσε ότι έχει στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα.


Θέση τη προηγούμενη χρονιά: 8η


Αστέρι: Saman Ghoddos


Έφτασε σε διψήφια τέρματα την περασμένη σεζόν και είναι ένα αξιοπρεπές ποντάρισμα για να επαναλάβει το συγκεκριμένο επίτευγμα αυτή τη σεζόν.


Ποιον πρέπει να προσέξουμε: Curtis Edwards

Αφού βγήκε από την ακαδημία της Middlesbrough, ο Άγγλος μέσος αποκτήθηκε στα μισά της περασμένης σεζόν από μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας και σημείωσε τρία γκολ σε 12 αγώνες στην Allsvenskan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: