Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Kasper Schmeichel: Όταν τα 15 παιχνίδια στη Σκωτία βοήθησαν στην ανύψωση της καριέρας του


Δημήτρης Βαρσάνης

Αμέσως μετά από ένα αγχωτικό 90λεπτο στο King Power Stadium λίγοι θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τον Craig Shakespeare που έβγαλε κάποια υπερβολικά συναισθηματικά σχόλια.


Η Leicester νίκησε με 2-0 τη Sevilla χάρη στα τέρματα από τους Wes Morgan και Mark Albrighton εξασφαλίζοντας ένα επίπεδο δικαίωσης για τον Shakespeare, ο οποίος χλευάστηκε από τον Τύπο για το άλμα του στο εδώλιο του προπονητή λίγες μόλις μέρες μετά την απόλυση - έκπληξη του Claudio Ranieri. Ωστόσο χωρίς τη παρέμβαση του τερματοφύλακα του Kasper Schmeichel δεν θα κατάφερνε αυτή την επιτυχία.


Η απόκρουση του πέναλτι από το Δανό - κατά γενική ομολογία μια αδύναμη εκτέλεση από τον Steven N'Zonzi - ουσιαστικά εξασφάλισε στους πρωταθλητές της Premier League τη πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης: «Υπάρχει κάποιος καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή από τον Kasper Schmeichel;» διερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα:«Πιθανώς όχι» απάντησε, μια τολμηρή δήλωση είναι η αλήθεια.


Σε διάστημα λίγων ετών ο τερματοφύλακας της Leicester από μια ευγενή σκιά του θρυλικού πατέρα του Peter, κατέκτησε τον δικό του τίτλο της Premier League και έγινε ένας από τους καλύτερους στο κόσμο ανάμεσα στις συζητήσεις των φιλάθλων.



Ωστόσο μπορεί να έπαιρνε διαφορετική τροπή η πορεία του αν ο Schmeichel ενεργούσε παρορμητικά με την επιθυμία του να παραμείνει σε ένα από τους πρώτους δανεισμούς του. Πριν μια σεζόν ξεμπλοκαρίσματος στην Manchester City, τα δύσκολα χρόνια στη Notts County και τις αναδυόμενες χρονιές στη Leeds United υπήρχε η σύντομη παράκαμψη προς τη Σκωτία με τη Falkirk, μια κίνηση που αν ο Schmeichel αποφάσιζε μόνος του θα ήταν μόνιμη.



Ο Schmeichel εντάχθηκε στη Falkirk τον Ιανουάριο του 2007 ως ένας 20χρονος κοκκινομάγουλος. Οι προηγούμενες περιόδους δανεισμού του Δανού μακριά από τη City ήταν στη Darlington και στη Bury, και οι δύο ομάδες της League Two. Ενώ το Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο πολύ συχνά χλευάζεται για τη έλλειψη ποιότητας του, είναι απίθανο ο Schmeichel να είχε την ευκαιρία να παίζει μπροστά σε 50.000 θεατές ή να κρατήσει ανέπαφη την εστία του απέναντι σε μια ομάδα που νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νωρίτερα εκείνη τη χρονιά.


Ο τότε προπονητής της City Stuart Pearce έμοιαζε να συμφωνεί:”Να παίζει αγώνες στην Σκωτσέζικη Premier League είναι μια φανταστική ευκαιρία γι 'αυτόν. Έχω στείλει ένα καλά ισορροπημένο νεαρό άνδρα δανεικός, ο οποίος έχει δείξει στις προπονήσεις σε μένα ότι βελτιώνεται κάθε μέρα. Είναι έτοιμος να παίξει δανεικός τώρα στη Σκωτία, όταν κατά πάσα πιθανότητα την περασμένη σεζόν αισθανόμασταν ότι League Two ήταν το πρότυπο του” ανέφερε μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του.


Τα σχόλιά του πρότειναν ένα βήμα παραπέρα στην ικανότητα του 20χρονου, μια εξέλιξη σταδιοδρομίας που τον είδε να περνά από τις εφηβικές ημέρες της τέταρτης κατηγορίας της Αγγλίας.



Το ζήτημα της κληρονομιάς ήταν πάντα πιθανό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του νεαρού Schmeichel. Θα μπορούσε να γίνει ο αντίστοιχος Paolo Maldini με το πατέρα του Cesare; τώρα που ο ίδιος είχε πάει στην ομάδα με μακράν το μικρότερο προϋπολογισμό στη κατηγορία, ήταν μια πραγματική δοκιμασία για το σθένος ενός νεαρού άνδρα ο οποίος θα χρεωθεί πολλές σωτήριες επεμβάσεις με τη Falkirk και να εξασφαλίσει ότι θα παίζει στη πρώτη κατηγορία στο καινούργιο της γήπεδο.



Τα πρώτα σημάδια ήταν ενθαρρυντικά. Τον Φεβρουάριο ο Schmeichel μετατράπηκε στον παίκτη του αγώνα στο Ibrox μπροστά σε 50.000 άτομα απέναντι σε μια Rangers που εξακολουθούσε να αναρρώνει από τα δύσκολα χρόνια κάτω από τον Paul Le Guen. Στην αρχή ο νεαρός Δανός φαίνεται να στερείται της εκφοβιστικής παρουσίας του πατέρα του, αφήνοντας ένα αδύναμο σουτ του Saša Papac να του φύγει από τα χέρια και επιτρέποντας τον Barry Ferguson με ένα απαλό τελείωμα να βάζει το νικητήριο τέρμα στο τέλος. Όμως υπήρχαν μερικά αναγνωρίσιμα οικογενειακά χαρακτηριστικά. Ο Kasper είχε υιοθετήσει μια οικεία πόζα που έκανε τον Peter έναν επιβλητικό αντίπαλο καλύπτοντας όλη την εστία με τη σωματική του διάπλαση και κάνοντας τον σχεδόν αδύνατο να τον νικήσεις.


Η Rangers ήταν λιγότερο από εντυπωσιακή στη νίκη της με 2-1 όμως ανάγκασε τον Schmeichel σε έναν αριθμό από καλές επεμβάσεις. Φαίνεται ότι από το νεαρό έλειπε το ανάστημα μιας και ο Kasper ήταν λίγο κοντύτερος από το πατέρα του.


Ο Schmeichel εξελισσόταν σε έναν πολύ καλό τερματοφύλακα ακόμη και αν η αμυντική γραμμή μπροστά του συχνά έκανε λάθη. Οι ανταγωνιστές του Craig Ireland και Kenny Milne ήταν ήδη δοκιμασμένοι επαγγελματίες όμως άπειροι σε κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο ο Schmeichel στάθηκε ακλόνητος και έγινε ο αγαπημένος των οπαδών της Falkirk.


Στις 15 εμφανίσεις του ο Schmeichel κατάφερε να κρατήσει πέντε φορές ανέπαφη την εστία του, μεταξύ των οποίων μία στο ντεμπούτο του στη νίκη στο ντέρμπι επί της Dunfermline, ενώ κράτησε το μηδέν και σε τρεις διαδοχικούς αγώνες προς το τέλος της σεζόν κατά της Inverness, Dunfermline και Dundee United που όλες τους τελείωσαν κάτω από την έβδομη Falkirk.


Μέχρι το Μάρτιο ο Schmeichel έχει εδραιωθεί ως ο βασικός τερματοφύλακας του συλλόγου όμως η επίσκεψη της Celtic στο Falkirk Stadium παρέδωσε στο Δανό ένα τεστ που άλλοτε δεν του παραδόθηκε. Οι Hoops ήταν μια ανίκητη δύναμη κάτω από τον Martin O'Neill και με το τρέχων προπονητή της Εθνικής Σκωτίας Gordon Strachan στο τιμόνι θα νικήσει τη Manchester United στο Champions League νωρίτερα εκείνη τη χρονιά χάρη στο αξέχαστο φάουλ του Shinsuke Nakamura.


Με τον Schmeichel στο τέρμα της η Falkirk ήταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του καλύτερου τερματισμού της τέρμα τους στην κορυφαία κατηγορία από τότε που έγιναν 12 οι ομάδες του πρωταθλήματος το 2001. Απέναντι σε μια Celtic που όδευε σε ένα ακόμα πρωτάθλημα πήρε το προβάδισμα μετά από μόλις 16 λεπτά σε μια κακή αναμέτρηση που είδε τις δύο ομάδες να μένουν με 10 παίκτες πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.


Τα επόμενα 45 λεπτά ήταν μια πραγματική δοκιμασία για τα διαπιστευτήριά του τερματοφύλακα Schmeichel. Η Celtic - όπως ήταν αναμενόμενο - πολιόρκησε την εστία της Falkirk όμως ο Δανός στάθηκε απροσπέλαστος αποσωβόντας τις προσπάθειες του Nakamura και του Kenny Miller, πριν οι σκηνές καθρεφτίσουν αυτό που θα συμβεί μια δεκαετία αργότερα. Λίγο αργότερα δόθηκε πέναλτι στη Celtic αφήνοντας τον Schmeichel να αντιμετωπίσει την αποστολή του να κρατήσει ανέπαφη την εστία του από τα 11 βήματα


Ο Craig Beattie - 21 χρονών εκείνη την εποχή - πήρε την ευθύνη από το σημείο του πέναλτι με τον Schmeichel να στέκεται ανάμεσα του ώστε να αποφευχθεί η αμηχανία μιας ήττας έναντι σε μια ομάδα που πάλευε να σωθεί. Όμως αν το χτύπημα του N'Zonzi ήταν αδύναμο, του Beattie ήταν υποτονικό. Κυλούσε προς το κέντρο του τέρματος σιγά σιγά και φαινόταν ότι θα ξεγελάσει το Schmeichel, αλλά ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν αρκετά διαβασμένος διώχνοντας την προς τα έξω πριν πάρει το ριμπάουντ.



Ήταν μια επέμβαση που ενδεχομένως να είχε το ίδιο σενάριο υψηλής πίεσης με τη πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League και για την εξασφάλιση της έβδομη θέσης της Falkirk στο τέλος της σεζόν ήταν ζωτικής σημασίας. Στην πραγματικότητα οι “Bairns” θα έπρεπε να τερματίσουν ψηλότερα μιας και τελείωσαν ένα βαθμό μπροστά από την έκτη Hibernian. Όμως λόγω της μοναδικής φύσης του συστήματος της Scottish Premier League ο σύλλογος στάθηκε περισσότερο από άτυχος στέλνοντας τον στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα.



Ο Schmeichel ήταν σαφώς ερωτευμένος με τη περίοδο του στη Σκωτία και μάλιστα το πάλεψε να μείνει στα Βόρεια σύνορα:«Τα αγόρια στη Falkirk είναι η ομάδα με τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί ποτέ και η εμπειρία του να είσαι εδώ είναι ανεκτίμητη. Θα ήθελα να επιστρέψω όμως έχω συμβόλαιο με τη Manchester City και είναι η κύρια προτεραιότητά μου.»


Η αλλαγή προπονητή αποδείχθηκε ένας καταλύτης για την πρώτη εισβολή του Schmeichel στην αρχική ενδεκάδα της Manchester City. Ο Sven-Göran Eriksson αντικατέστησε τον Stuart Pearce και μέσα σε λίγους μήνες ύστερα από την τελευταία του εμφάνισή του για τους “Bairns” στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Dunfermline μπροστά από ένα πλήθος 5.000 ατόμων, ο Schmeichel χρησιμοποιήθηκε στην αρχική ενδεκάδα της City στην ήττα από την Arsenal μπροστά 60.000 οπαδούς.

Ενώ το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο συχνά απορρίπτεται από πολλούς ως κατώτερο από το παγκόσμιο προϊόν της Premier League, είναι αναμφισβήτητο ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει ο Schmeichel τη προσχολική εκπαίδευση του στο Falkirk Stadium.

Δεν υπάρχουν σχόλια: