Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ο κόσμος των Ultras: Πώς ο υποβιβασμός της River Plate άλλαξε την Αργεντινή και το Superclásico


Δημήτρης Βαρσάνης


Η αναμέτρηση μεταξύ της River Plate και της Boca Juniors στην Αργεντινή δημιουργεί την πιο έντονη αντιπαλότητα στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με βάση το συναίσθημα, το πάθος και την ένταση, είναι δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγου στον κόσμο και η υπερηφάνεια του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. 



Είναι σαφές ότι οι δύο μάζες οπαδών μοιράζουν το Μπουένος Άιρες και παίρνουν κάθε ευκαιρία να αλληλοσυγκρουστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή η ευκαιρία ήρθε στους οπαδούς της Boca το 2011 καθώς γιόρταζαν με χαρά την μεγαλύτερη τραγωδία της River Plate: τον υποβιβασμό της.

Το 1983 η Ομοσπονδία του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου κατέληξε σε έναν αμερόληπτο κανόνα για την προστασία των δύο μεγαλύτερων συλλόγων στην Ήπειρο της. Το σύστημα "promedio" σχεδιάστηκε εκείνο το έτος για να προστατεύσει τα δύο κλαμπ από τον υποβιβασμό. Το συγκεκριμένο σύστημα έπαιρνε τους βαθμούς που μαζεύονται από κάθε σύλλογο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων και η ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο πόντων θα υποβιβαζόταν.



Υπό τις οικονομικές δυσκολίες και το χρέος εκατομμυρίων δολαρίων, τα προβλήματα της River Plate εκτός αγωνιστικού χώρου της στοιχίζουν για αρκετά χρόνια. Από το 2008 έως το 2011 ο σύλλογος τερμάτιζε στις κατώτερες θέσεις του πρωταθλήματος συμπεριλαμβανομένου της τελευταίας θέσης το 2009. Αυτή η θέση ήταν σαφώς άγνωστη σε αυτήν και τους υποστηρικτές της και το 2011 αντιμετώπισαν τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το σύστημα "promedio" τους βοήθησε για άλλη μια φορά, καθώς τελείωσε με το 17ο κατά μέσο όρο πόντων και θα αντιμετώπιζε σε διπλό αγώνα για τα πλέι - άουτ υποβιβασμού τη Belgrano της Κόρδοβα.



Ωστόσο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από το σύστημα και ηττήθηκε με 3-1 από τη Belgrano στο συνολικό σκορ, χάνοντας στο πρώτο αγώνα με 2-0 μακριά από την έδρα της και φέρνοντας 1-1 στο El Monumental. Υπάρχουν μερικά πράγματα που οι Αργεντινοί είναι πραγματικά παθιασμένοι και το ποδόσφαιρο είναι πολύ ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο. Το τελικό σφύριγμα αντίκρισε βίαιες σκηνές μιας και τα συναισθήματα στο γήπεδο ήταν πολύ τεταμένα. Καρέκλες, μπουκάλια και πολλά άλλα αντικείμενα πετάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο καθώς οι οπαδοί της River Plate αντιδρούσαν με τεράστια αγριότητα. Ήταν κάτι που ο σύλλογος δεν το πέρασε ποτέ νωρίτερα και το πιο ειρωνικό είναι ότι το βίωσε στο σύστημα που σχεδιάστηκε για να τους προστατεύσει από αυτή τη μεγάλη ταπείνωση.

Ο υποβιβασμός σήμαινε πολλά και στις δύο πλευρές στο Μπουένος Άιρες. Ο Atilio Costa Febre (ένας παθιασμένος οπαδός της River Plate που εκφωνεί τους αγώνες της σε έναν από τους κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πρωτεύουσας το Radio Mitre) ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων 30 λεπτών της αναμέτρησης κατηγορώντας την διοίκηση του συλλόγου για αυτή την εξολόθρευση. Με πολλά άλλα ακατάλληλα λόγια αποκάλεσε το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αρουραίους και κλέφτες και ζήτησε απαντήσεις για το πού πήγαν όλα τα χρήματα που πήραν από τις πωλήσεις πρωτοκλασάτων παικτών. Ενώ το κόκκινο και λευκό μισό τυλιγόταν σε δάκρυα οι οπαδοί της Boca Juniors βρίσκονταν σε πελάγη ευτυχίας. Αυτό το γεγονός ήταν τόσο σημαντικό όσο ένα τρόπαιο παρόλο που δεν πραγματοποίησαν μια αξιοπρεπής χρονιά.



Η φευγαλέα φύση της αντιπαλότητας ήταν στο υψηλότερο βαθμό στην πόλη και δυστυχώς μερικές από αυτές τελείωσαν με άσχημο τρόπο. Η River Plate θα περνούσε μόνο ένα χρόνο στη δεύτερη κατηγορία και ήταν πολύ διαφορετικός από την άλλη πλευρά μιας καιι έχασαν μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του αθλήματος και το γήπεδο ήταν μισοάδειο στην καλύτερη περίπτωση. Εξαφανίστηκαν οι ημέρες των νυχτερινών διανυκτερεύσεων στο Bombonera και ήρθαν εκείνες στο λασπώδες Estadio El Serpentario. Ήταν μια επίπονη κηλίδα όμως κράτησε μόνο ένα χρόνο καθώς η River με τους Fernando Cavenaghi, David Trezeguet και Alejandro Domínguez επέστρεψε σαν πρωταθλήτρια.



Μετά την επιστροφή της River Plate στο Primera Division, ξεκίνησαν μια κούρσα με τους αιώνιους αντιπάλους τους για να δουν ποιος θα ξανακάτσει στον θρόνο του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου για άλλη μια φορά. Ο υποβιβασμός πρόσθεσε ένα διαφορετικό πλεονέκτημα στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο και η άνοδος τους ήταν η έναρξη μιας νέας εποχής του Superclásico. Αυτή τη μονομαχία τη κέρδισαν τελικά οι Millonarios, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του θρύλου του συλλόγου Ramón Díaz για τρίτη φορά στην ιστορία τους θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα και το σούπερ καπ Αργεντινής (ο πρώτος είναι ο 36ος εθνικός τους τίτλος). Η επικράτηση επί της San Lorenzo στο σούπερ καπ Αργεντινής θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι του Ramón Díaz που κάθεται στο πάγκο του συλλόγου καθώς παραιτήθηκε αμέσως μετά την αναμέτρηση. Ο αντικαταστάτης του Marcello Gallardo θα αποδειχθεί μια τακτική ιδιοφυΐα και θα έφερνε επιπλέον διακρίσεις στα στοιβαγμένα τρόπαια του Monumental.



Μετά από μια κακή αρχή στο πάγκο της, η River Plate θα κατακτούσε τον πρώτο τίτλο CONMEBOL ύστερα από 17 χρόνια με το Copa Sudamericana επικρατώντας της Atlético Nacional από τη Κολομβία με 3-1 στο σύνολο στο τελικό της διοργάνωσης (ισοπαλία 1-1 εκτός και νίκη 2-0 εντός). Έπειτα γνώρισε ξανά την επιτυχία στο Recopa Sudamericana 2015, μια αναμέτρηση μεταξύ της νικήτριας του Copa Libertadores (στην προκειμένη περίπτωση την San Lorenzo) και οι της κατόχου του Copa Sudamericana κερδίζοντας με 2-0. Αυτός θα είναι και ο πρώτος τους τίτλος στη συγκεκριμένη διοργάνωση.



Η River Plate αγωνίστηκε τελικά στο Copa Libertadores το 2015 όμως οι επιδόσεις της στον όμιλο της ήταν πολύ ασταθείς και άφησαν τις τύχες της πρόκρισης τους τη τελευταία αγωνιστική. Τελικά νίκησαν τη San Jose της Βολιβίας και στάθηκαν τυχεροί με το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα, οπότε τερμάτισαν δεύτεροι στον ομίλου τους. Έτσι όπως τα έφερε η μοίρα η Boca Juniors τερμάτισε πρώτη στο δικό της όμιλο και οι δυο τους συναντήθηκαν στους “16” του θεσμού.



Η σύγκρουση μεταξύ των δύο στο Libertadores είναι πολύ πιο διαφορετική σε σύγκριση με οποιαδήποτε τυποποιημένη εγχώρια αναμέτρηση καθώς υπήρχε μεγαλύτερη πίεση και νόημα πίσω από αυτό. Η κυριαρχία της Ηπείρου τους έμελλε να είναι πιο σημαντική καθώς οι δύο ομάδες είχαν προγραμματιστεί να συναντηθούν στο τουρνουά μόνο για 23η και 24η φορά. Η River Plate επικράτησε στο πρώτο αγώνα στην έδρα τς χάρη σε ένα πέναλτι στο τέλος και πήγε στο Bombonera με ένα μικρό πλεονέκτημα. Όμως τα πράγματα έγιναν άσχημα στο δεύτερο αγώα όταν αρκετοί παίκτες της Rier ψεκάστηκαν με πιπέρι στο ημίχρονο από τους οπαδούς της Boca και με σαφή δυσφορία έσπευσαν στο νοσοκομείο για θεραπεία. Οι ποδοσφαιριστές έμειναν για πολύ ώρα στον αγωνιστικό χώρο μέχρι να αποφασιστεί τελικά να αναβληθεί το παιχνίδι.



Οι οπαδοί της Boca βρήκαν την ευκαιρία τους να πετάξουν ένα αεροπλανάκι που έγραφε το γράμμα "Β" για να υπενθυμίσει στους μισητους εχθρούς τους τον χρόνο που πέρασαν στη δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο η River γέλασε τελευταία μιας και η CONMEBOL έκρινε ότι το παιχνίδι θα τελείωνε 0-0 και η River Plate θα έπαιρνε τη πρόκριση στα προημιτελικά. Στο τέλος κατάκτησε τη διοργάνωση επικρατώντας με συνολικό σκορ της Tigres του Μεξικού με 3-0 στο τελικό για να πανηγυρίσει το τρίτο της Copa Libertadores.



Στο επόμενο Superclásico οι οπαδοί τς River Plate σχεδίασαν ένα κορεό με την ιαπωνική σημαία ως αντίποινα για το περιστατικό με το αεροπλανάκι πριν από αρκετούς μήνες. Αυτό το γεγονός αντιπροσώπευε ότι κατευθύνονταν στην Άπω Ανατολή για να εκπροσωπήσουν τη Νότια Αμερική στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων της FIFA, όπου τελικά έχασαν στον τελικό από τη πρωταθλήτρια Ευρώπης Barcelona.



Ο υποβιβασμός ήταν ίσως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη River Plate τότε. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου αναμορφώθηκε από την σεζό 2011 - 12 και έγινε ο καλύτερος σύλλογος στη Νότια Αμερική, μια κατάσταση που πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα ήταν εφικτό εάν εκμεταλλευόταν το σύστημα promedio.

Ακόμα διαθέτουν έναν από τους πιο ταλαντούχους τεχνικούς της Νότιας Αμερικής. Τον Marcello Gallardo του οποίου οι επιτυχίες τον έχουν χρίσει ένα από τα φαβορί για το ρόλο του Ομοσπονδιακού προπονητή της Αργεντινής και για τη χαρά των ουδέτερων πρόσθεσε μια επιπλέον σπίθα στο Superclásico.

Δεν υπάρχουν σχόλια: