Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Στην Τουρκία η Σαρκοφάγος του Ηρακλή


Μια σαρκοφάγος του 2ου αιώνα π.Χ., η οποία είναι φτιαγμένη από μάρμαρο και αναπαριστά τους 12 Αθλους του Ηρακλή, πρόκειται να επιστρέψει στην Τουρκία, από όπου προήλθε. Η σαρκοφάγος, που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πέργη της Τουρκίας, φέρει παραστάσεις των δώδεκα άθλων του Ηρακλή.

Με αυτό τον τρόπο τερματίζεται μια νομική μάχη για ένα έργο Τέχνης, το οποίο μυστηριωδώς είχε εμφανιστεί σε αποθήκη των τελωνείων της Γενεύης πριν από μερικά χρόνια. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ναμπί Αβτζί είπε ότι η σαρκοφάγος εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο απογραφής που έγινε σε αποθήκη στην Eλεύθερη Zώνη (Freeport) της Γενεύης και κατασχέθηκε.

Ο κ. Αβτζί ανέφερε ότι η ρωμαϊκή σαρκοφάγος που ανήκει στον 2ο μ.Χ. αιώνα έχει ύψος 235 εκατοστά και πλάτος 112 εκατοστά.

«Κατασχέθηκε το 2010 στην Ελεύθερη Ζώνη της Γενεύης από τις ελβετικές αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχου απογραφής. Η γενική εισαγγελία της Γενεύης και η γενική εισαγγελία Δημοκρατίας της Αντάλια πραγματοποίησαν μια περιεκτική συνεργασία και ως επακόλουθο αυτής της συνεργασίας βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Σαρκοφάγος του Ηρακλή ανακαλύφθηκε την δεκαετία του ’60 σε παράνομες ανασκαφές στην νεκρόπολη της αρχαίας Πέργης που βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης Άκσου της Αντάλια και ότι φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό», σημείωσε.

Η σαρκοφάγος κατασχέθηκε το 2010 από τις τελωνειακές Αρχές της Γενεύης και σύμφωνα με δύο Τούρκους αρχαιολόγους που μελέτησαν το εύρημα, προέρχεται πιθανότατα από την συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία μάλιστα έχει εντοπισθεί παρόμοια σαρκοφάγος, η οποία εκτίθεται σε αρχαιολογικό μουσείο και εικάζεται πως είναι έργο του ίδιου καλλιτέχνη ή εργαστηρίου.

Οι καθηγητές Ιντσί Ντελεμάν και Χαλούκ Αμπασόγλου που διενεργούν ανασκαφές στην Πέργη εξέτασαν τη σαρκοφάγο και κατέθεσαν τόσο στις ελβετικές όσο και στις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές. Ελβετός εισαγγελέας ταξίδεψε στην Τουρκία και συνάντησε έναν Τούρκο που κρατείται για άλλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αλλά θεωρείται ύποπτος και για την πώληση της σαρκοφάγου του Ηρακλή. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε ότι η σαρκοφάγος διακινήθηκε από δίκτυο αρχαιοκάπηλων με συνεργούς στην Ελβετία, αλλά ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία η οποία θέλει και άλλες αρχαιότητες απο μουσεία του κόσμου. Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού υποστηρίζει οτι τα αρχαία που προέρχονται απο τα μικρασιατικά παράλια κυρίως έχουν κλαπεί απο την Τουρκία.

Όπως λένε παράνομες εξαγωγές οδήγησαν αρχαιότητες τις οποίες και διεκδικούν στο να βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού .

Μάλιστα φαίνεται πως έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν μουσεία στο εξωτερικό γιατί λένε οτι οι διαδικασίες που σχετίζονται με γραφειοκρατικά ζητήματα παίρνουν καιρό να υλοποιηθούν ενώ η συμφωνία και οι καλές προθέσεις υπάρχουν. Ο υπουργός μάλιστα είπε ότι η σαρκοφάγος θα επιστραφεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι «αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην επιστροφή των έργων που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: