Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Premier League: Πώς ο Phillippe Coutinho απέδρασε από το καθαρτήριο του ποδοσφαίρου


Δημήτρης Βαρσάνης

Το ποδόσφαιρο έχει δημιουργήσει ένα καθαρτήριο. Ένα μέρος όπου οι παίκτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αρχικές προσδοκίες με τις οποίες στάλθηκαν.


Οι γραμμές μεταξύ των αστέρων και των ενδεχόμενων αστέρων γίνονται ολοένα και πιο θολές, δηλαδή όσο τα κλαμπ και οι οπαδοί είναι ανυπόμονοι. Απαιτούν μια άμεση επίδραση και αν δεν τη παραδώσουν είναι μια χαμένη ευκαιρία για τον παίκτη, όχι για το σύλλογο. Ένας παίκτης που είναι στα πρόθυρα της απόδρασης του από το προσωπικό κενό του είναι ο Philippe Coutinho της Liverpool.



Ο Philippe Coutinho Correia (ο τρίτος και νεότερος γιος του Jose Carlos) γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μεγάλωσε στην περιοχή της Ρόσα. Μια συλλογή από μικρές βιομηχανικές αποθήκες ήταν το ταπεινό σπίτι της παιδικής ηλικίας του.


Σε αυτό το χώρο ο Βραζιλιάνος Διεθνής έμαθε την τέχνη του. Το συγκεκριμένο γήπεδο ποδοσφαίρου ήταν ο μουσαμάς του και οι μεγαλύτεροι αδελφοί του η έμπνευσή του και θα πήγαινε να εκφράσει το ταλέντο του σε αυτή την τσιμεντένια ζούγκλα.


Το φούτσαλ ήταν το άθλημα της επιλογής του και δεν ήταν πολύ πριν ο Philippe πάρει το καλύτερο από τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Cristiano και Leandro. Ακόμη, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν οι σύλλογοι ξεκίνησαν να τον λαμβάνουν υπόψη και του ζητήθηκε να παραστεί υπό δοκιμή για τη Vasco da Gama. Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα όμως την πρώτη ημέρα δεν ήθελε να αφήσει την ομάδα του πατέρα του και φώναζε λόγω της υπερβολικής ντροπαλοσύνης του.



Επανερχόμενος στα χρόνια του Φούτσαλ ο Coutinho δήλωσε: «Έχω παίξει ποδόσφαιρο σάλας από την ηλικία των έξι ετών. Στη συνέχεια όταν ήμουν επτά πήγα στη Vasco da Gama, έπαιζα ποδόσφαιρο σάλας μέχρι τα 11 μου πριν μετακομίσω στα μεγάλα γήπεδα. Εκεί έμαθα τις ικανότητές μου. Το ποδόσφαιρο σάλας είναι πιο τεχνικό και πολύ πιο γρήγορο. Το μέρος όπου παίζεις είναι πολύ μικρότερος και ο ρυθμός πιο γρήγορος και έτσι πρέπει να είσαι ένας εξαιρετικά τεχνικός παίκτης για να πετύχεις. Αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα.»


Τα βίντεο του νεαρού Coutinho στο Φούτσαλ («Philippinho» όπως ονομαζόταν τότε) μπορείτε να τα βρείτε στο YouTube. Ο μαέστρος με τα σγουρά μαλλιά εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τα ίδια κόλπα με τώρα όπως έκανε τότε. Είναι ένας ακροβάτης με την μπάλα στα πόδια του και ένα ωραίο θέαμα. Η λάμψη στα μάτια του και το θρασύτατο χαμόγελο που αναβοσβήνει αφότου σκοράρει για την ομάδα του είναι κάτι που στη Liverpool το έχουν συνηθίσει.



Ερχόμενος μέσω της ακαδημίας της Vasco συχνά διασταυρώθηκε με έναν άλλο Βραζιλιάνο σταρ Neymar. Εκείνη την εποχή η συζήτηση ήταν σχετικά με το ποιος από αυτούς τους δύο ταλαντούχους νέους θα ήταν ο καλύτερος. Τους παρομοίαζαν με τους Robinho και Diego, δύο παίκτες που μερικά χρόνια νωρίτερα έβγαιναν μέσα από τις τάξεις της Santos. Η Vasco του Coutinho νίκησε τη Santos του Neymar στο κύπελλο Βραζιλίας Under 17 το 2008 και το αστέρι του ήταν σε ταχεία άνοδο.



Όπως ήταν αναμενόμενο με το βαθύ ταλέντο της Νοτίου Αμερικής, μια κίνηση προς την Ευρώπη ήταν προ των πυλών. Πολλοί σύλλογοι έδειξαν ενδιαφέρον όμως η Inter πήρε το υπολογισμένο ρίσκο και πλήρωσε στη Vasco da Gama τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του “Next Big Thing” της Βραζιλίας. Μετά από μερικές προπονήσεις με τους Nerazzurri ο προπονητής του εκείνη την εποχή Rafa Benitez δήλωσε ότι ο Coutinho θα είναι «το μέλλον του συλλόγου».


Πολλοί θα είναι εξοικειωμένοι με το ματς Inter - Tottenham Hotspur 4-3, ένας αγώνας που σχετίζεται πάντα με τον Gareth Bale ο οποίος εμφάνισε με το καλύτερο τρόπο τον εαυτό του στον κόσμο αλλά ο τύπος με το νούμερο “29” εντυπωσίασε τους απανταχού λάτρεις του ποδοσφαίρου. Ο μικροσκοπικός Βραζιλιάνος έπαιξε το δικό του ρόλο στα δύο από τα τέσσερα τέρματα της Inter, ενώ αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο στο 4-2-3-1. Ένα λαμπρό ξεκίνημα με την Inter που σύντομα όμως ξεθώριασε λόγω μιας μίξης τραυματισμών και της απόλυσης του Benitez, κάτι που σήμαινε ότι ο Coutinho θα τελείωνε τη σεζόν έξω από την ομάδα.



Αφού δεν κατάφερε να εγκατασταθεί κατά το πρώτο μισό της σεζόν 2011-12 η Inter έστειλε δανεικό το Coutinho στην Espanyol, η οποία εκείνη την εποχή είχε στο τιμόνι το νυν προπονητή της Tottenham Mauricio Pochettino. Ο συγκεκριμένος δανεισμός του ήταν η αναβίωση που χρειαζόταν για τη στασιμότητα της καριέρας του.



Τα πέντε γκολ του σε 16 εμφανίσεις οδήγησαν την Espanyol να θέλει να επεκτείνει το δανεισμό του όμως η Inter ήταν για άλλη μια φορά πεπεισμένη για την ποιότητα του και τον καλωσόρισε πίσω με ανοιχτές αγκάλες. Ο Diego Milito σχολίασε πως:«Ο χρόνος του Coutinho στην Ισπανία τον άλλαξε προς το καλύτερο». Αυτό το κάνει όμως μόνο όταν του δίνεις ευκαιρίες. Στο πρώτο μισό της επόμενης σεζόν πραγματοποίησε 19 εμφανίσεις για την ομάδα του.


Σε μια παράξενη στροφή στο μυαλό ωστόσο πωλήθηκε στη Liverpool τον Ιανουάριο του 2013 για ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μια κίνηση που πολλοί οπαδοί της Inter αμφισβήτησαν τη σοφία της αφήνοντας το καλύτερο ταλέντο της να φύγει με τόσο φθηνό κόστος. Τα λεφτά όμως ήταν πολύ δελεαστικά για τους ιδιοκτήτες της Inter που είχαν κουραστεί να περιμένουν να αποκομίσουν τα οφέλη τους.


Αργότερα ο τεχνικός διευθυντής της Inter Piero Ausilio σημείωσε τη λύπη του που άφησαν τον Coutinho: «Ήταν μόλις 18 όταν ήρθε στο σύλλογο από τη Vasco. Στη συνέχεια ήρθε ο Rafa Benitez και οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Ο Rafa τον χρησιμοποιούσε στις πλευρές στο σχηματισμό του 4-2-3-1 όμως δεν έπαιζε πολύ και έτσι αποφασίσαμε να τον πουλήσουμε. Θα ήθελα οι νέοι παίκτες να αναπτυχθούν και να πετύχουν εδώ. Όταν βλέπω να αγωνίζονται για άλλους συλλόγους στεναχωριέμαι»



Η χασούρα της Inter ήταν το κέρδος της Liverpool. Ο Βραζιλιάνος πήρε με τη μια φανέλα βασικού και ταυτίστηκε αμέσως με τους Luis Suarez και Daniel Sturridge. Αρχικά έπαιζε στα αριστερά στο 4-2-3-1 - όπως και στην Inter - και άνθισε στην απώλεια του πρώτου παίζοντας σημαντικό ρόλο στην Liverpool τη σεζόν 2012-13.


Εκείνος “βασάνιζε” τους αντίπαλους παίκτες και χώριζε τους αμυντικούς στα δύο όπως έκανε ο Cristiano Ronaldo στο ντεμπούτο του με τη Manchester United, με τη διαφορά ότι ο ποδοσφαιριστής της Liverpool ήταν ένα τελικό προϊόν από την πρώτη μέρα. Είναι ένας ταλαντούχος παίκτης που στρέφει το ενδιαφέρον και “ζεσταίνει” τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων με την αναμφισβήτητη ποιότητα του.


Η επόμενη χρονιά χωρίστηκε σε δύο μισά και για το κλαμπ και για το ποδοσφαιριστή: ασταθής στο πρώτο μισό της σεζόν και μαγική στο δεύτερο. Ο ευκίνητος πλέι μέικερ είχε αναπτυχθεί ως αριστερός κεντρικός μέσος ως μέρος ενός “διαμαντιού” και εξελίχθηκε πάρα πολύ φθάνοντας σε ύψη που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα τα κατάφερνε μετά από τη στασιμότητα του στην Inter.


Μετά τη ζωή χωρίς τον Luis Suarez το βάρος των προσδοκιών τοποθετήθηκε στους ώμους του Coutinho που ήταν απογοητευμένος με αυτό που είδε αναπολώντας τη περίοδο του στο Μιλάνο. Ο ίδιος δεν είχε πλέον ούτε τον Suárez ούτε τον συνεχώς τραυματία Sturridge για να δημιουργεί. Αντ'αυτού θα έπρεπε να είναι συγχρόνως ο δημιουργός και ο τελικός συντελεστής. Ένας μάγος χρειάζεται έναν βοηθό διαφορετικά η ψευδαίσθηση χάνεται.



Η Liverpool το αναγνώρισε αυτό το πράγμα και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε τον Roberto Firmino, έναν παίκτη που μοιράστηκε το βάρος του. Ο Coutinho δεν είναι πλέον ο μοναδικός παίκτης της Liverpool που τον αναζητούν για μια στιγμή έμπνευσης. Η παρουσία του Firmino δίνει τη δυνατότητα στον Coutinho να έχει λίγο περισσότερη ελευθερία για να εκφραστεί. Οι δύο Βραζιλιάνοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο θετικό ξεκίνημα της Liverpool κάτω από τον Jurgen Klopp.



Ενώ η συλλογική καριέρα του βρισκόταν σε μια ανοδική τροχιά, ο πρώην εκλέκτορας της Εθνικής Βραζιλίας Dunga περιέργως προτιμούσε τον Kaka από το αστέρι της Liverpool στην Seleção. Όντας το επόμενο αστέρι της Εθνικής Βραζιλίας μαζί με τον Neymar, δεν κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο Παγκόσμιο κύπελλο στη πατρίδα του. Τώρα είναι πίσω στο “μαντρί” κάτω από το νέο αφεντικό της Εθνικής Βραζιλίας Tite και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού να “αρπάξει” την ευκαιρία για να αναζωπυρώσει τη φιλία του με τον Neymar στον αγωνιστικό χώρο.



Είναι αυτό το είδος της φόρμας του όμως που θα μπορούσε να είναι γλυκόπικρο για τους “κόκκινους”. Στη Liverpool θέλουν οι επιδόσεις των ποδοσφαιριστών τους να είναι σε άριστο επίπεδο, αλλά όπως έχουν τα πράγματα το επίπεδο του Coutinho είναι ένα ή ίσως και δύο πάνω από όλων των άλλων στο Anfield. Αν ο σύλλογος δεν μπορεί να ταιριάξει με τις φιλοδοξίες του, τότε έχει κάθε δικαίωμα να ψιθυρίζει «ελάτε να με πάρετε» σε καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.



Αν αποδώσει σε σε υψηλά επίπεδα σε τακτική βάση ίσως να είναι ο επόμενος παίκτης μετά τους Luis Suarez και Raheem Sterling που θα κερδίσει μια μεγάλη μεταγραφή μακριά από το Anfield και δεν θα είναι λίγοι οι μνηστήρες. Είναι ο προφανής διάδοχος του Andrés Iniesta και τα πρώην και νυν αστέρια της Barcelona δεν το κρύβουν. Πρώτος και καλύτερος ο Neymar έχει την υποστήριξη του: «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες με μεγάλη ποιότητα που θα μπορούσαν να παίξουν στη Barcelona. Ο Coutinho είναι ένας από αυτούς. Αυτός είναι ένας πολύ καλός παίκτης και το στυλ του ταιριάζει στη Barcelona.»


Το είδωλο του Coutinho είναι ο Ronaldinho και εκείνος έχει επίσης εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με το θέμα: «Δεν μπορώ να μιλήσω γι 'αυτόν και δεν μπορώ να μιλήσω για την Barcelona, αλλά ξέρω ότι η Barcelona κοιτά ένα παίκτη που έχει όλες αυτές τις ικανότητες». Είναι εύκολο μετά από μια μεγάλη κίνηση ως νεαρός να εγκατασταθείς. Το πάθος και το αυτοκίνητο που τους οδηγεί στην Ευρώπη σβήνει όταν τελικά φτάνουν και το ταλέντο τους πάει χαμένο. 



Στη περίπτωση του Coutinho όμως δεν ισχύει αυτό. Είναι ακόμα ο νεαρός ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο σάλας στο τσιμεντένιο γήπεδο που δεν απέχει πολύ από το σπίτι του. Είναι ακόμα ταπεινός κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και συμπληρώνει πάντα στις δηλώσεις του ότι μπορεί να βελτιωθεί και άλλο. Στα social media απαντά σε προσωπικά μηνύματα και ευχαριστεί τους οπαδούς για την υποστήριξή τους. Οι οπαδοί της Liverpool τον αγαπούν και αυτός ανταποδίδει όταν μπορεί.

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι είναι μόλις 24 χρονών και ακόμα μαθαίνει τη δουλειά του. Οι επόμενες χρονιές είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του και θα δούμε τελικά τι είδους παίκτης θα γίνει: ένα “8άρι της σειράς” ή ένα αυθεντικό δεκάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: