Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Premier League: Η μακρά διαδρομή της Brighton έως την επίτευξη του "ονείρου"


Δημήτρης Βαρσάνης


Μετά από τη παραλίγο πτώση της από την Football League πριν από δύο δεκαετίες, η Brighton & Hove Albion θα παίξει στη πρώτη κατηγορία της Αγγλίας ύστερα από 34 χρόνια απουσίας. Η Brighton είχε τα σκαμπανεβάσματα της όμως πρόκειται να γίνει ο 48ος σύλλογος που θα αγωνιστεί στην Premier League την επόμενη σεζόν. Ας ρίξουμε μια ματιά στο περιπετειώδες ταξίδι που διένυσε μέχρι να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο.


1996-97

Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση της από την κορυφαία κορυφαία κατηγορία (την ίδια σεζόν ήταν επίσης φιναλίστ του FA Cup), η Brighton έφτασε κοντά στη διάλυση με το συμβούλιο του συλλόγου να πουλά το Goldstone Ground για να εξοφλήσει τα χρέη του. Ήταν στην τέταρτη κατηγορία και έμοιαζε να χάνει την θέση της στη Football League καθώς απείχε 13 βαθμούς από τη σωτηρία της σε ένα σημείο.

Όμως ένα τρελό σερί προς το τέλος κάτω από τον προπονητή Steve Gritt οδήγησε σε μια τελική μάχη με την Hereford United στο Edgar Street όπου έπρεπε να αποφύγει την ήττα για να μείνει. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε 1-1 καταδικάζοντας την Hereford στον υποβιβασμό.

1997-98

Αγωνιζόμενη στο Priestfield Stadium της Gillingham υπό την ιδιοκτησία του Dick Knight, η Brighton πραγματοποίησε άλλη μια κακή πορεία για να βγει για δεύτερη διαδοχική φορά στη 23η θέση αλλά οι 20 βαθμοί της Doncaster σήμαινε ότι ο υποβιβασμός ποτέ δεν αποτελούσε κίνδυνο.


2000-01

Με τη Brighton να αγωνίζεται τώρα στο Withdean Stadium τα πράγματα άρχισαν τελικά να είναι ευοίωνα, καθώς ο Peter Taylor τους κατεύθυνε στην άνοδο με τους “γλάρους” να ανακηρύσσονται πρωταθλητές της Division 3.

2001-02

Η εντυπωσιακή δουλειά του Taylor συνεχίστηκε μιας και τους οδήγησε σε μια δεύτερη διαδοχική άνοδο και σε άλλον έναν τίτλο πρωταθλήματος.


2010-11

Μετά από αρκετά χρόνια που έκανε το “ασανσέρ” μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας, ο Gus Poyet την επανέφερε στη Championship  ακριβώς πριν από το άνοιγμα του νεόχτιστου Amex Stadium 30.000 θέσεων.


2012-13

Οι “γλάροι” απολαμβάνουν το υψηλότερο τερματισμό τους από το 1983 καθώς βγήκαν τέταρτοι στη Championship πριν από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά των πλέι - οφ από τη Crystal Palace.

2013-14

Ακολούθησε άλλη μια μάχη και ακόμα μια “ξενέρα” στα πλέι - οφ υπό τον προπονητή Oscar Garcia με τη Brighton να νικιέται στα ημιτελικά από τη Derby County.

2015-16

Ξεκίνησε τη χρονιά με ένα αήττητο σερί 21 αγώνων με το σύνολο του προπονητή Chris Hughton να χάνει την απευθείας άνοδο τη τελευταία αγωνιστική μέρα καθώς έπρεπε να νικήσει τη Middlesbrough όμως κατάφερε να πάρει μόνο την ισοπαλία (1-1) και έτσι ανέβηκε η Boro. Στα πλέι - οφ υπέστησαν περισσότερη δυστυχία καθώς η Sheffield Wednesday τους άφησε εκτός ανόδου στα ημιτελικά.


2016-17

Η εντός έδρας νίκη της Brighton επί της Wigan (2-1) τη Δευτέρα του Πάσχα χάρη στα τέρματα από τους Glenn Murray και Solly March την έβαλε στα πρόθυρα της ανόδου και η ισοφάριση της Derby στο 88’ ενάντια στη Huddersfield στο τελευταίο αγώνα της ημέρας διαβεβαίωσε στους “γλάρους” τη θέση τους στην Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: