Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ένας βετεράνος ξανάσμιξε με τους συντρόφους του


Θάφτηκε μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του την περασμένη εβδομάδα ο τελευταίος επιζών του θωρηκτού USS Arizona, Raymond Haerry. Το USS Arizona βυθίστηκε κατα την ιαπωνική αεροπορική επιδρομή στον ναύσταθμο του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οδηγώντας στον θάνατο 1177 αξιωματικούς υπαξιωματικούς και ναύτες από το σύνολο των 1400 μελών του πληρώματος. Η δε πυρκαϊά που εκδηλώθηκε επί του πλοίου διατηρήθηκε επί τρεις ημέρες και, τελικά, το πλοίο βυθίστηκε στον λιμένα.


Ο Raymond Haerry το 1941 ήταν 19 ετών και υπηρετούσε ως ναύτης στο θωρηκτό Arizona και παρέμεινε στο αμερικανικό ναυτικό για 25 χρόνια συνολικά χωρίς ποτέ να μπορέσει να ξαναγυρίσει στο Περλ Χάρμπορ, καθώς δεν μπορούσε να ξαναδει τα μέρη εκείνα στα οποία πέρασε τις εφιαλτικές στιγμές κατα τον ιαπωνικό βομβαρδισμό αλλα και που έχασε τόσους συναδέλφους και φίλους. Κατα την διάρκεια του βομβαρδισμού, μετέφερε βόμβες στα πυροβόλα όταν μια τορπίλη απο τα ιαπωνικά αεροσκάφη χτύπησε το αμερικανικό θωρηκτό μεταξύ δεξαμενή καυσίμων και μηχανών.

Λίγο πριν τον θάνατό του όμως, ο Haerry ζήτησε απο την οικογένειά του όταν πεθάνει  να τον εναποθέσει στο ναυάγιο του USS Arizona μαζί με τους νεκρούς συντρόφους του. Την επιθυμία του αυτή πραγματοποίησε η εγγονή του, Jessica Marino, η οποία μετέφερε στο Μαϊάμι την τέφρα του παππού της, η οποία σε μια σεμνή τελετή αφέθηκε στο USS Arizona.


«Αυτο ήταν ένα σημείο στο οποίο τον έχασα αλλα ολη αυτή η στιγμή ήταν πραγματικά λυπηρή, αλλά και πολύ γλυκιά. Πραγματικά μοναδική. Εδώ έγινε κάτι το οποίο τον διαμόρφωσε σε όλη του την υπόλοιπη ζωή. Ήταν τιμή για μένα που μπόρεσα να τον βάλω να είναι μαζί με τους συντρόφους του» τόνισε η κ. Marino.


Στις αρχές του 1941 το θωρηκτό Αριζόνα, ναυαρχίδα πλέον του στόλου του Ειρηνικού συμμετέχει σε ασκήσεις ναυτικής τακτικής και επιχειρήσεις έρευνας από τη Χαβάη μέχρι τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ και των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.
Στις 27 Οκτωβρίου κατέπλευσε για τελευταία φορά στο Περλ Χάρμπορ για αντικατάσταση ή νέα εγκατάσταση, συσκευής ραντάρ, μαζί με τα θωρηκτά Νεβάδα και Οκλαχόμα, τα οποία και αγκυροβόλησαν κατά μήκος στην ίδια προβλήτα.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου και λίγο πριν τις 08.00΄ αρχίζει αιφνίδια επίθεση κατά δύο κύματα από 6 ιαπωνικά βομβαρδιστικά τύπου «Ναγκατζίμα», προερχόμενα από το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Κάγκα

Στις 07.55΄ σήμανε γενικός συναγερμός. Κατά την πρώτη επίθεση εβλήθη η πλευρά του Νο 4 πυργίσκου του πλοίου, χωρίς αξιόλογη ζημία, εκτός από μια περιορισμένη πυρκαϊά. Όμως, κατά τη διάρκεια της επόμενης προσβολής, (περί ώρα 08:06΄), αυτή τη φορά από βομβαρδιστικά αεροσκάφη προερχόμενα από το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Χιριού μία βόμβα έπληξε το σημείο μεταξύ των πρωραίων πυργίσκων, όπου, κάτω από το κατάστρωμα, βρισκόταν ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών. Ακολούθησε μια εκτεταμένη έκρηξη με τεράστιο ωστικό κύμα, από την οποία και καταστράφηκε όλη σχεδόν η υπερκατασκευή του πλοίου.

Το άδοξο τέλος του θωρηκτού Αριζόνα με την μεγάλη αυτή απώλεια ανθρώπινων ζωών ήταν και η μοναδική ολική απώλεια αμερικανικού πλοίου στο Περλ Χάρμπορ. Όλα τα άλλα πλοία, που υπέστησαν ζημίες επισκευάστηκαν, εκτός από αυτό, που εγκαταλείφθηκε στον υγρό τάφο του. Παρά ταύτα, η απώλεια του θωρηκτού Αριζόνα ήταν αυτή που συνέτεινε στην είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την ημέρα της επίθεσης και καταστροφής του Θ/Κ διοικητής της ναυτικής μοίρας ήταν ο υποναύαρχος Ισαάκ Κίντ, που επέβαινε του πλοίου, και κυβερνήτης ο πλοίαρχος Φραγκλίνος βαν Βάλκενμπουργκ, που φονεύθηκαν και τιμήθηκαν μετά θάνατο ως πρώτοι Αμερικανοί νεκροί στον πόλεμο του Ειρηνικού. Από την έρευνα που έγινε αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Ιάπωνας πιλότος που επιχείρησε την καίρια ανατίναξη του πλοίου ονομάζονταν Ταντάσι Κουσούμι. Η βόμβα που επέφερε τη καταστροφή του Θ/Κ Αριζόνα ήταν τύπου 99 Mk-5, 800 κιλών, που θεωρούνταν όμως ότι το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό είχε εγκαταλείψει τον εφοδιασμό του με αυτό τον τύπο βομβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: