Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Premier League: Οι καλύτεροι βραχυπρόθεσμοι δανεισμοί


Δημήτρης Βαρσάνης

Για πολλούς ποδοσφαιριστές που στέλνονται δανεικοί, η κίνηση αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατεύθυνσης. Υπάρχουν εκείνα τα επερχόμενα ταλέντα για τα οποία ένας αναπτυξιακός δανεισμός είναι η αρχή της αδυσώπητης άνοδό τους και υπάρχουν αγωνιστές για τους οποίους μια προσωρινή στάση σε κάποιο μακρινό σύλλογο σηματοδοτεί την αρχή του τέλους.


Έτσι, στην πρόσφατη ιστορία όπως οι David Beckham, Jermain Defoe και Daniel Sturridge ξεχωρίζουν ως παίκτες που - στα νεότερα τους χρόνια - ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους κατά τη διάρκεια σύντομων αλλά καρποφόρων περιόδων με τις Preston, Bournemouth και Bolton αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ όταν θυμόμαστε τον Jermaine Pennant που πήγε δανεικός δανεικός στη Portsmouth, τον David Bentley που “πέταξε” στη FC Rostov για μια χρονιά ή τους δύο δανεισμούς του Federico Macheda στη Doncaster Rovers, θυμόμαστε τους παίκτες που είχαν χαλαρώσει στην πραγματικότητα μιας καριέρας που έπαιρνε τη κατιούσα.




Όσον αφορά τους πιο επιτυχημένους δανεισμούς και τους παίκτες που πήγαν προς τη σωστή κατεύθυνση, ο χρόνος του “Becks” στη Preston είναι σίγουρα καλός. Παρά το γεγονός ότι έκανε το πρώτο του ντεμπούτο το 1992, ο Beckham δεν είχε ξεκινήσει με τον ίδιο ρυθμό με μερικούς από τους συμπαίκτες του και εξακολουθούσε να θεωρείται πολύ άπειρος για να εμφανιστεί στην Premier League. Θέλοντας να δυναμώσει τη ντροπαλή νεαρή του προοπτική στο περιβάλλον του αίματος και της βροντής της παλιάς τρίτης κατηγορίας, ο Alex Ferguson έστειλε τον Beckham να παίξει στο κρύο και ανεμοδαρμένο Deepdale στα μέσα της σεζόν 1994 - 1995.


Δύο μήνες, πέντε εμφανίσεις και δύο γκολ αργότερα, ο “Becks” θεωρήθηκε ότι έχει σκληρύνει αρκετά για να θέσει το ανώτερο τόξο του στην κορυφαία κατηγορία. Η Preston έφτασε στη 5η θέση και για πολύ λίγο έχασε την άνοδο, ενώ οι οπαδοί στο Lancashire εντυπωσιάστηκαν από την αίσθηση, την ορατότητα και τα φάουλ του δανεικού.




Αν ο δανεισμός του Beckham κάλυψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα 19 γκολ που έβαλε ο Defoe με τη Bournemouth στη δεύτερη κατηγορία δεν στενοχώρησαν κανέναν. Αν και τα “Κεράσια” τερμάτισαν μερικούς βαθμούς έξω από τα πλέι - οφ τέλος της σεζόν, ο ήταν ένα τεράστιο κομμάτι σε μία από τις καλύτερες τους χρονιές τότε. "Ο Jermain με ενέπνευσε για την πιο εύκολη ομιλία που έδωσα ποτέ σε μισή ώρα", δήλωσε ο προπονητής του Sean O'Driscoll σε συνέντευξη του το 2015 στο FourFourTwo. "Πήγα στα αποδυτήρια και τους είπα:" Δώστε του την μπάλα "." 




Έχοντας σκοράρει σε ένα σερί 10 διαδοχικών αγώνων σε μια στιγμή, η West Ham δεν χρειάστηκε πολύ για να πειστεί να ανακαλέσει τον Defoe στην επιθετική της γραμμή. Αν και η μετάβασή του στην πρώτη ομάδα δεν ήταν τόσο ομαλή, θα μπορούσαν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ της εκδρομής του Defoe στη νότια ακτή και του δανεισμού του Daniel Sturridge στη Bolton. Ο άνδρας με τον πιο ενοχλητικό πανηγυρισμό στο ποδόσφαιρο αναγκάστηκε να τεθεί στον ισχυρισμό της Chelsea αφού σκόραρε τέσσερις φορές στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος στο Reebok, ολοκληρώνοντας των εξάμηνο δανεισμό του με οκτώ γκολ συνολικά.




Ενώ οι περισσότερες κινήσεις δανείων είτε στέλνουν έναν παίκτη σε μια τροχιά προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, υπάρχουν επίσης και μερικοί επιλεγμένοι δανεισμοί που παραμένουν μόνο σαν στιγμές εν μια νυκτί. Αν και μπορεί να μοιάζει σαν ένα περίεργο παράδειγμα, ο δανεισμός του Nathan Dyer από τη Swansea στη Leicester την περασμένη σεζόν ταιριάζει υπό αυτή την έννοια. Αν και αποδείχθηκε ο δανεισμός του ένα πολύ μεγάλο κέρδος από τη σκοπιά του εμπλεκόμενου παίκτη, ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ήταν φαινομενικά πλεόνασμα στις απαιτήσεις του συλλόγου της Νότιας Ουαλίας και εν τέλει πήρε το μετάλλιο του νικητή της Premier League. Παρόλο που έκανε μόνο 12 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα για τις “Αλεπούδες”, ο Dyer σημείωσε το κρίσιμο νικητήριο τέρμα στο τέλος εναντίον της Aston Villa το Σεπτέμβριο, το οποίο σε μια χρονιά που έτρεχε στην άκρη του “μαχαιριού” ενδεχομένως να ήταν η διαφορά μεταξύ της μέτριας και της ιστορικής επιτυχίας.




Αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει ο Dyer μια μόνιμη μεταγραφή στη Leicester βέβαια και ως εκ τούτου η πορεία του με το σύλλογο διένυσε μια ένδοξη αλλά και φευγαλέα καριέρα. Όσον αφορά από την πλευρά του συλλόγου για τους βραχυπρόθεσμους δανεισμούς είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο να αποτιμηθεί. Πρέπει να γίνει μια ισχυρή μνεία για το δανεισμό του Henrik Larsson από τη Helsingborg στη Manchester United. Μια κίνηση η οποία παρότι διήρκεσε μόνο δύο μήνες έκανε μια ξεχωριστή εντύπωση στους οπαδούς του Old Trafford. Μάλιστα έκανε παρόμοια εντύπωση και στο προπονητή με τον Sir Alex Ferguson να δηλώνει λίγο πριν την επιστροφή του Larsson στη Σουηδία: "Είναι φανταστικός για εμάς, ο επαγγελματισμός και η στάση του”


Έχοντας εγκαταλείψει το Camp Nou για τη Helsingborg το 2006, έφτασε στη Manchester United τον Ιανουάριο του 2007 κατά τη διάρκεια του χειμώνα που δεν παίζεται ποδόσφαιρο στη Σκανδιναβία. Αν και σκόραρε μόνο τρεις φορές σε 13 αγώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου του στην United, ο αντίκτυπός του πίσω από τις σκηνές ήταν τέτοιος που ο Ferguson ήταν απελπισμένος να τον υπογράψει μόνιμα και δεν ήταν τυχαίο ότι οι τότε πρωταθλητές έχασαν μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια του δανεισμού του. Αν και εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να επιστρέψει στη Helsingborg τον Μάρτιο η διοίκηση της United έκανε σίγουρο ότι παρόλο που δεν είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δέκα εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, ο Larsson έλαβε ειδική άδεια για να λάβει το μετάλλιο του νικητή της Premier League.




Ο Larsson ήταν 35 ετών όταν πήγε στην Manchester United αποδεικνύοντας ότι ο δανεισμός ενός γερόλυκου μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμή με τη δοκιμή ενός υποσχόμενου νεαρού. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το δανεισμό του Thierry Henry από τους Red Bulls της Νέας Υόρκης στην Arsenal το 2012. Μια κίνηση που είδε το κορυφαίο σκόρερ των Λονδρέζων να προσθέτει δύο ακόμη γκολ στα προηγούμενα 226 που πέτυχε. Για τους οπαδούς ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και ταραχώδους περιόδου, με την άφιξη του “Titi” να ανυψώνει την ατμόσφαιρα και να συμπίπτει με την ανάκαμψη της φόρμας της. Υπήρξε μια πλήρης ευφορία στο του ενάντια στη Leeds σε ένα αγώνα του FA Cup, ενώ τα δύο τέρματα που έβαλε συνολικά θα έπρεπε πραγματικά να ήταν τρία όταν το τελείωμα εναντίον της Blackburn Rovers κόντραρε στον Scott Dann.




Ταξιδεύοντας στο Βόρειο Λονδίνο και γυρνώντας στα τέλη της δεκαετίας του '90, βρίσκουμε άλλη μια γερασμένη επιστροφή να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ένα βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο Jurgen Klinsmann ήταν τόσο παραγωγικός τη σεζόν 1994 - 1995 με τους “Spurs” που κέρδισε μια μεταγραφή στη Bayern Munich, αλλά μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές με τους Βαυαρούς είχε μετακομίσει στη Sampdoria και ταλαιπωρήθηκε σημειώνοντας μόνο δύο τέρματα στις οκτώ εμφανίσεις του στη Serie Α. Με πολλούς να λένε ότι για τη Tottenham ήταν ένα στοίχημα που τον πήρε ξανά ως δανεικό, κατέληξε να τους αποστομώσει με γοητεία. Σε μια κακή χρονιά στην οποία η ομάδα χαροπάλευε τερματίζοντας στη 14η θέση και μόνο τέσσερις βαθμούς μακριά από τον υποβιβασμό, ο Klinsmann τελείωσε ως πρώτος σκόρερ πριν αποφασίσει να αποσυρθεί σε υψηλά στάνταρ.


Παρόλα αυτά για το καλύτερο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ίσως να πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από αυτά τα μεγάλα αστέρια και τις υψηλές κατηγορίες ποδοσφαίρου. Όσον αφορά το δράμα και την αξιομνημόνευτη σημασία του, ο δανεισμός που ήταν ο πιο σημαντικός ήταν η προσωρινή υπογραφή του Jimmy Glass στη Carlisle United το 1999. Ο Glass ήταν ένας τερματοφύλακας χωρίς διακρίσεις που προηγουμένως αγωνίστηκε στις Bournemouth, Portsmouth και Swindon. Ο προπονητής της Carlisle Nigel Pearson χρειάστηκε απελπισμένα έναν τερματοφύλακα, μετά την απώλεια της πρώτης και δεύτερης επιλογής του σε μια χρονιά που η ομάδα του πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό από την Football League.




Σε μια συνεισφορά που έχει πλέον γίνει θρυλική, ο Glass έσωσε τη Carlisle την τελευταία αγωνιστική όταν χρειαζόταν τη νίκη επί της Plymouth για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η άμεσα ενδιαφερόμενη Scarborough έφερε ισοπαλία με τη Peterborough, πράγμα που σήμαινε ότι μια νίκη για τη Carlisle θα τη γλίτωνε από τη πτώση για ένα μόνο βαθμό. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα στο Brunton Park με την αναμέτρηση να είναι ισόπαλη ο Glass ανέβηκε στη τελευταία φάση σε μια εκτέλεση κόρνερ. Εκείνος έβαλε το νικητήριο και ταυτόχρονα χρυσό γκολ παραμονής στην τρίτη και τελευταία εμφάνισή του για το σύλλογο.

Τώρα για όλους τους προπονητές ποδοσφαίρου ανά την υφήλιο ο Glass χρησιμεύει ως ζωντανή απόδειξη ότι ένας δανεισμός δεν χρειάζεται να διαρκέσει πολύ για να μπει στις μεταφορικούς θαλάμους της αιωνιότητας. Μερικές φορές είναι οι σύντομες συναντήσεις που τις θυμούνται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: