Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Αρχαίο ελληνικό μωσαϊκό 1.800 ετών ανακαλύφθηκε στην Μικρά Ασία


Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης στην επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας και διευθυντής του τοπικού αρχαιολογικού Μουσείου, Μουσταφά Ντεμιρέλ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι κατα την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκε ένα νέο μωσαϊκό στην αρχαία πόλη. Το 1.800 ετών ψηφιδωτό απεικονίζει τη θυσία της Ιφιγένειας, την κόρη του βασιλιά Αγαμέμνονα, λίγο πρίν την έναρξη του τρωικού πολέμου, ώστε να εξευμενιστεί η Θεά Άρτεμης λόγω μιας ιεροσυλης πράξης του Αγαμέμνονα κατα την διάρκεια ενός κυνηγιού και να ξεκινήσουν τα πλοία των Αχαιών.

«Κατά τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Πέργη ανακαλύφθηκε ένα μωσαϊκό το οποίο απεικονίζει τη σκηνή της θυσίας της Ιφιγένειας κατά τον Τρωικό πόλεμο. Κάναμε την ανακάλυψη κάνοντας ανασκαφές σε ένα τμήμα που βρίσκεται στη Δυτική Οδό της αρχαίας πόλης.


Ανακαλύψαμε το σημείο και το χαρακτηρίσαμε ως "περιοχή ιερών λατρευμάτων". Μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από εργαστηριακούς ειδικούς, το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο υπόγειο καταστήματος. Αυτή είναι η πρώτη μας ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους, γιατί ποτέ δεν ανακαλύψαμε ένα μωσαϊκό σαν αυτό και που είναι ηλικίας 1.800 ετών» τόνισε ο επικεφαλής των ανασκαφων.

 Ο κ. Ντεμιρελ ανέφερε επίσης ότι κατά τα πρώτα χρόνια των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα όσον αφορά τις προσπάθειες αποκατάστασης στην περιοχή αυτή της αρχαίας Ελληνικής Πέργης
Στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου, η περιοχή που περιλαμβάνει την Κρήνη (Kesos) Κησος στα βόρεια και με κατεύθυνση προς τα νότια αναδιατάχθηκαν και οι ανασκαφές κατά μήκος της Δυτικής οδού επιταχύνθηκαν.
Σε όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί πολυάριθμα γλυπτά και αντικείμενα και ο υπεύθυνος παρατήρησε ότι αυτό το συγκεκριμένο μωσαϊκό που έχει ανακαλυφθεί προκαλεί τον «ενθουσιασμό» των ερευνητών.

Η Πέργη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Βρισκόταν στις όχθες του Κέστρου ποταμού που ήταν πλωτός και καθιστούσε έτσι την πόλη παράλια. Κοντά στην Πέργη βρισκόταν ο περίφημος ναός της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας που αποτελούσε σπουδαίο ιερό και προς τιμή της οποίας γίνονταν ετήσιες εορτές.

Το 546 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Πέρσες Αχαιμενίδες όπου και παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 333 π.Χ. όπου η Πέργη παραδόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Στη συνέχεια περιήλθε στο κράτος των Σελευκιδών, στο Βασίλειο της Περγάμου, και από αυτούς στους Ρωμαίους για να καταλήξει στους Βυζαντινούς. Κατά την ελληνιστική περίοδο η Πέργη αποτελούσε μία από τις ωραιότερες πόλεις της ανατολής στολισμένη με πολλά αξιόλογα ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια, θέρμες κ.λπ..
Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους την πόλη επισκέφθηκαν ο ισαπόστολος Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας οι οποίοι και κήρυξαν τον Χριστιανισμό.

Ερείπια της πόλης βρίσκονται σήμερα κοντά στην Αττάλεια, στα οποία ξεχωρίζουν τα τείχη της ακρόπολης της Πέργης μια πύλη θριάμβου, το μεγαλοπρεπές θέατρο, το στάδιο και πολλοί ναοί. Επίσης έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα με αναπαράσταση το ιερό της Αρτέμιδας καθώς και πολλές αρχαίες επιγραφές.
Σημειώνεται ότι από τη Πέργη καταγόταν ο αρχαίος Έλληνας, σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος, Απολλώνιος ο Περγαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: