Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Virtus Entella: Πώς οι "μαύροι διάβολοι" επανήλθαν από την "κόλαση" και σταθεροποιήθηκαν στη Serie B




Δημήτρης Βαρσάνης




“Chiavari è una bella cittadina della Riviera Ligure, ricca di storia e tradizione.” “Το Κιάβαρι είναι μια όμορφη πόλη στη Ριβιέρα της Λιγουρίας με πλούσια ιστορία και παράδοση”. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ιστοσελίδα της Virtus Entella S.r.l. περιγράφει το σπίτι της Κιάβαρι. 


Όπως η πόλη της η Entella έχει επίσης μια μακροχρόνια ιστορία, μία ιστορία που γιόρτασε την εκατονταετηρίδα της το 2014. Αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα τέτοιο μικρό κλαμπ που σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της ιστορίας του έχει ξαναγεννηθεί και επανασχεδιαστεί. Πέρυσι η Entella τερμάτισε ακριβώς στο μέσο της βαθμολογίας της Serie B. Μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση δεδομένου ότι ο σύλλογος έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του στις κατώτερες κατηγορίες και επίσης υπέστη χρεοκοπία το 2001. Όμως με υγιείς επενδύσεις οι “μαύροι διάβολοι” επέστρεψαν από το χείλος του γκρεμού και προχώρησαν με μια καινούργια προοπτική.


Το 1914 ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Entella, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έντελα που ρέει μεταξύ του Κιάβαρι και της Λαβάνια. Το κλαμπ υιοθέτησε τα χρώματα λευκό και γαλάζιο από το σήμα της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Enrico Sannazzari, ο οποίος επέστρεψε στην Ιταλία από το Μπουένος Άιρες και μαζί με τον Pippo Lanata συνέχισε να παίζει για τους «Biancocelesti». Η σύνδεση της Αργεντινής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του συλλόγου και ενισχύθηκε από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών από την Αργεντινή στην περιοχή της Λιγουρίας εκείνη την εποχή.

Από αυτές τις ταπεινές αρχές πήρε 100 χρόνια στο σύλλογο για να πάρει την πρώτη του ιστορική άνοδο στη Serie B, που την εξασφάλισε στις 4 Μαΐου του 2014 με τη νίκη (2-1) ενάντια στην Cremonese. Ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα δεδομένου ότι το κλαμπ έπαψε να ισχύει στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όπως και με πολλές άλλες ομάδες στις κατώτερες κατηγορίες της Ιταλίας, η Entella έχει υποστεί αρκετές αλλαγές ονόματος και συγχωνεύσεις με κοντινούς αντιπάλους.


Κατά τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 η συγχώνευση με την ACSA Bacezza δημιούργησε την Association Football Entella Bacezza, με επικεφαλής τον σημερινό προπονητή της Ιταλίας Giampiero Ventura και επίσης τον Luciano Spalletti στις τάξεις της. Μια επιτυχημένη σεζόν στην Serie C2 (η παλιά τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας) το 1986 είδε την Entella να τερματίζει στην πέμπτη θέση, αλλά ο Ventura έφυγε για την αντίπαλο της στη Λιγουρία Spezia και πήρε μαζί του και τον Spalletti.

Η αναχώρηση του δίδυμου σήμανε κάτι άγονο για τους Biancocelesti αμφιταλαντεύοντας μεταξύ των κατώτερων επαγγελματικών και μη επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Η φιλόδοξη αγορά του συλλόγου από τον Αργεντινό Ricardo Omar Ciancilla φαίνεται να γύριζε την τύχη της ομάδας.


Ο πρόσφατα εγκατεστημένος πρόεδρος πίστευε ότι ένας συνδυασμός Νοτιοαμερικανών και Ιταλών ποδοσφαιριστών ήταν ένας δρόμος προς τα εμπρός. Με την απόκτηση παικτών με διαβατήρια διπλής Εθνικότητας, το όνειρο του Ciancilla άρχισε αρκετά καλά με την προώθηση στη Serie D το 1999. Όμως το σύνδρομο της δεύτερης σεζόν εκτροχίασε το πλάνο του Ciancilla και ο επακόλουθος υποβιβασμός της Entella αποδόθηκε στην φιλόδοξη πολιτική αγορών και στην αλλαγή τεσσάρων προπονητών εκείνη τη χρονιά.

Επιπλέον ο Ciancilla εγκατέλειψε το κλαμπ οικονομικά σε τρομερά στενά και το 2001 οι Biancocelesti χρεοκόπησαν και πέρασαν ένα ολόκληρο έτος εκτός ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2002 ο σύλλογος επανιδρύθηκε ως Unione Sportiva Valle Sturla Entella και τερμάτισε δεύτερη στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Λιγουρίας.

Όταν κάποιος ερευνά την ιστορία του συλλόγου και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του, ένας παράγοντας φαίνεται να παραμένει σταθερός. Το ήθος ανάπτυξης και η προώθηση ντόπιων ποδοσφαιριστών. Από αυτή την άποψη η χρεοκοπία του κλαμπ συνείσφερε να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική της Entella, ώστε να χρησιμοποιεί τους ντόπιους παίκτες σε μια προσπάθεια να προχωρήσει μέσα από τις κατώτερες κατηγορίες.


Μετά τα απελπισμένα χρόνια ύστερα από την αχτίδα ελπίδας του Ciancilla, ο κλάδος της νεολαίας του συλλόγου έμεινε άθικτος μετά την φαινομενική εξαφάνιση του συλλόγου. Ο νέος πρόεδρος Antonio Gozzi επένδυσε χρήματα, χρόνο και ανασχημάτισε την κατεύθυνση της ομάδας.

Ο Gozzi ( πρώην πρόεδρος της Federacciai, αντιπροσωπευτικός φορέας όλων των εταιρειών σιδήρου και χάλυβα στην Ιταλία και επίσης νυν πρόεδρος της Duferco Italia Holdings Spa) έκανε γρήγορες αλλαγές. Μάλιστα προσέλαβε τον Claudio Terzulli στη θέση του Costanzo Celestini και συνδύασε τις αγορές των παικτών με μικρότερη εμπειρία στο πρωτάθλημα για να ανεβάσει το κλαμπ στη Serie D.


Ο Gozzi ανασχημάτισε επίσης την ιεραρχία του συλλόγου προσλαμβάνοντας τον Matteo Superbi ως αθλητικό Διευθυντή. Όντας πρώην ποδοσφαιριστής ο Superbi παρείχε τη ζωτική σχέση μεταξύ του προπονητή και του προέδρου στα χρόνια που ακολούθησαν και εξακολουθεί να κατέχει μια θέση στον σύλλογο μέχρι σήμερα.


Το 2012 ο σύλλογος μέσω του ρεπεσάζ (άδειες που δίνονται στις ομάδες για να καλύψουν τις άδειες θέσεις του πρωταθλήματος) κέρδισε την άνοδο του στη Lega Pro και από αυτή την άνοδο άρχισε την αναβίωση της και μετονομάστηκε σε Virtus Entella. Ο Terzulli αντικαταστάθηκε από τον Cristiano Bacci για μία χρονιά και στη συνέχεια ανέλαβε ο Luca Prina, ο οποίος επέβλεψε τα επόμενα τέσσερα ιστορικά χρόνια της Entella από το 2011 έως το 2015.

Ο Prina απολύθηκε κοντά στο τέλος της σεζόν 2014-15 με τον Alfredo Aglietti να βλέπει μια χρονιά στην οποία ο σύλλογος έχασε στα πλέι - οφ του υποβιβασμού έναντι της Modena, μόνο για να αποκατασταθεί η θέση της στη Serie B μετά το σκάνδαλο της Catania με τους στημένους αγώνες. Ο Gozzi συνελήφθη τον Μάρτιο του 2015 για υποψία δωροδοκίας σε αξιωματούχους του Κονγκό ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές της χώρας. Αργότερα απελευθερώθηκε από έναν Βέλγο δικαστή χωρίς καμία κατηγορία.


Ο Aglietti έφτασε την Entella σε νέα ύψη την σεζόν 2015-16 με τον Francesco Caputo να πετυχαίνει 17 τέρματα στο πρωτάθλημα. Ο Aglietti αναβάθμισε το ρόστερ του με τον τερματοφύλακα Alessandro Iacobucci και τον αποτελεσματικό δανεισμό του Caputo από το Bari, με αποτέλεσμα να χωρίζουν στο τέλος μόλις τέσσερις βαθμοί ανάμεσα στο σύλλογο της Απουλίας και της Entella.


Ο Gozzi άλλαξε και πάλι το προπονητή του φέρνοντας τον Roberto Breda από την Ternana. Ο Breda ήταν προσωρινός προπονητής στη Ternana κατευθύνοντας την στην 12η θέση της Serie B. Με το συμβόλαιο του Aglietti να μην ανανεώνεται ο Breda ήταν επιφορτισμένος με το άμεσο μέλλον της Entella. Έναν προπονητή που στόχευε εδώ και χρόνια ο Superbi για τις αξίες του και τη δουλειάα του.


Με το Caputo και τον νέο αρχηγό Michele Troiano η Entella ξεκίνησε την περσινή χρονιά με αξιοσημείωτες νίκες επί της Brescia και της Cesena, φτάνοντας ακόμα και στη δεύτερη θέση τη 12η αγωνιστική αν και υπήρξαν μερικά σκαμπανεβάσματα στα αποτελέσματα. Ο Breda εν συνέχεια έφερε παίκτες κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου για να ενισχύσει το ρόστερ μιας και φαινόταν έτοιμη να μπει στα πλέι - οφ, κάτι που εν τέλει δυστυχώς για αυτόν δεν επετεύχθη.


Κάτω από τη πρώτη ομάδα η Πριμαβέρα με επικεφαλής τον Gianpaolo Castorina έφτασε έως το τελικό του Primavera TIM Cup όπου έχασε εν τέλει από τη Roma, ενώ στους προηγούμενους γύρους άφησε έξω τη Bologna, τη Torino και τη Fiorentina. Το πρότζεκτ του Gozzi φαίνεται να διαμορφώνεται καλά με την ανάπτυξη νέων ταλέντων από την περιοχή και από άλλες στην Ιταλία που διαδίδει τις αξίες και τις πεποιθήσεις του συλλόγου μέσα από κάθε ομάδα των ακαδημιών.


Η Entella έχει προχωρήσει πολύ από τις ημέρες του Ciancilla. Η δομή της ακαδημίας είναι τώρα ισχυρή και ανθίζει με τις Γυναικείες ομάδες μαζί με τις ανδρικές τάξεις των νέων. Μια πώληση στις αρχές του 2017 ήταν αυτή του Cheick Keita. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο πολλά υποσχόμενος αριστερός μπακ πήγε στη Birmingham City για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου για ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Keita ήταν προϊόν του φημισμένου Γαλλικού συστήματος ακαδημίας της Clairefontaine και είναι ένας από τους πολλούς νέους παίκτες που επιδεικνύουν τώρα τη φιλοσοφία της Entella.

Η ακαδημία της Entella έχει αριθμούς ρεκόρ. Είναι ο μεγαλύτερος τομέας ακαδημίας στη Λιγουρία και ο γενικός διευθυντής Matteo Matteazzi εξηγεί: «Είμαστε περήφανοι που έχουμε φτάσει σε αυτόν τον στόχο παρέχοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να βάλουν τη φανέλα μας, μοιράζοντας το πνεύμα και τις αξίες της εταιρείας μας».


Ο σύλλογος με τις κοινοτικές πρωτοβουλίες του έχει επενδύσει στην περιοχή και απέκτησε σχέση αξίας μεταξύ των τοπικών παιδιών και οικογενειών. Κάθε εβδομάδα ένας παίκτης από την πρώτη ομάδα επισκέπτεται τους τομείς της Colmata (η ακαδημία της Entella) για να γνωρίσει τους νεαρούς παίκτες. Ακόμα προπονείται μαζί τους, τους δίνει συμβουλές και τους καταθέτει προτάσεις. Ακόμα πέρυσι οι παίκτες της πρώτης ομάδας πηγαίνουν στα σχολεία του Κιάβαρι και της Γένοβας για να εξηγήσουν τι πρεσβεύει η Virtus Entella. Τα παιδιά που παρευρίσκονται στη συνάντηση έχουν επίσης ελεύθερη πρόσβαση στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της ομάδας.

Η Entella μπορεί μόνο να ονειρεύεται και να συνεχίσει να διανύει το δρόμο της σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει την αποκατάστασή της και να φτάσει για πρώτη φορά στη Serie A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: