Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Οι Η.Π.Α. ναυπήγησαν γάστρα υποβρυχίου με την χρήση 3D εκτυπωτή


Μέσω μιας συνεργασίας με το εργαστήριο τεχνολογίας του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α, η ομάδα του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge (Oak Ridge National Laboratory ORNL) δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο το οποίο κατασκευάστηκε απο 3D εκτυπωτή.


Στόχος της συγκεκριμένης επιτυχημένης ναυπήγησης είναι το συγκεκριμένο σκάφος να γίνει ένα πρωτότυπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και αισθητήρων. Στο μέλλον, τα σκάφη θα πρέπει να κατασκευαστούν ταχύτερα και να ενσωματώσουν νέα σχέδια καινοτομίες ώστε με φθηνό κόστο να υποστηρίζουν με επιτυχία κάθε αποστολή του ναυτικού.


Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έδειξε στο Ναυτικό των Η.Π.Α ότι με την χρήση αυτής της τεχνολογίας μειώθηκε το κόστος παραγωγής ενώς σκάφους κατά 90% και συντόμευσε τον χρόνο παραγωγής του σε λίγες μέρες - δίνοντας στο μέλλον στο Πολεμικό Ναυτικό την ευκαιρία να δημιουργεί οχήματα "κατ 'απαίτηση", εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και ενέργεια.

Χαρακτηρισηκα να αναφέρουμε οτι στο επιστημονικό επιτελείο χρειάστηκε μόνο περίπου 3 βδομάδες συνολικα να σχεδιάσουν και να κατασκυάσουν τα 6 τμήματα της γάστρας του υποβρηχίου. Αν ακολουθούσαν την παραδοσιακή διαδικασία θα χρειάζονταν 3-5 μήνες και ένα προυπολογισμό ύψους 600,000 με 800,000 δολλαρίων για την κατασκευή ενώς μόνο υποβρηχίου 30 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: