Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Η Εθνική Φρουρά τιμά τους αδικοχαμένους νεκρούς της


Στο πλαίσιο απόδοσης τιμής και σεβασμού στη μνήμη των  αειμνήστων  Αντγου Ευάγγελου Φλωράκη,  Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιπτεράρχου Στυλιανού Δεμένεγα,  Διοικητή ΓΕΕΦ/ΔΑ, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Υπασπιστού Α/ΓΕΕΦ, Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, και Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, χειριστών του Ε/Π ΑΒ-206, που έχασαν τη ζωή τους κατά το αεροπορικό ατύχημα της 10ης Ιουλίου 2002, στην περιοχή Κούκλια της Πάφου, τελέσθηκαν:
    Την 07 Ιουλίου 2017, Τρισάγιο στον προαύλιο χώρο του ΓΕΕΦ και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο  των πεσόντων και στον ανδριάντα του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.
Στην εκδήλωση συμμετείχε όλο το προσωπικό του ΓΕΕΦ.
    Την 08 Ιουλίου 2017, Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο χωριό Κούκλια, πρωτοστατούντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών στο χώρο της πτώσης του ελικοπτέρου.
Στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο της ΑΕ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Βουλευτές και Εκπρόσωποι Κομμάτων, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες καθώς και Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.
Οι οικογένειες και συγγενείς των πεσόντων.
Η Ιεραρχία της Εθνικής Φρουράς και αντιπροσωπείες στελεχών.
Εκπρόσωποι Συλλόγων και Συνδέσμων.
Πλήθος κόσμου.


Ηταν λίγο πριν από τις τέσσερις το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2002, όταν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, επιβιβάσθηκε στο ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς τύπου Μπελ 206. Μαζί του ο υπασπιστής του υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο ταξίαρχος Στ. Δεμέναγας και οι χειριστές του ελικοπτέρου, ο σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Το ελικόπτερο θα μετέφερε τους επιβάτες του από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία στην αεροπορική βάση Α. Παπανδρέου στην Πάφο, στο πλαίσιο μικρής νυχτερινής άσκησης. Το ελικόπτερο κατευθύνθηκε προς την Πάφο σε ύψος τριών χιλιάδων ποδών. Στις 4.20 βρέθηκε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη βάση Α. Παπανδρέου και περίπου πάνω από το χωριό Κούκλια. Εκεί έγινε και η τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, χωρίς να αναφερθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμέσως μετά επισημάνθηκε κάποιου είδους μηχανική βλάβη. Και οι χειριστές αποφάσισαν να το προσγειώσουν αμέσως. Η προσγείωση θα γινόταν κοντά στο χείλος ενός μικρού κρημνού. Και φαίνεται ότι είτε τη στιγμή της προσγείωσης το ελικόπτερο είχε μετακινηθεί προς την πλευρά του κρημνού με αποτέλεσμα την πτώση του, είτε προσγειώθηκε στην άκρη ακριβώς, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους να το οδηγήσει στην πτώση. Κατά την επαφή με το έδαφος στο βάθος του κρημνού, σημειώθηκε έκρηξη και το ελικόπτερο τυλίχθηκε στη φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν και οι πέντε επιβάτες του.

Το επεισόδιο αντιλήφθηκαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την αεροπορική βάση και την Αστυνομία. Οταν τα συνεργεία έφτασαν στην περιοχή της πτώσης, το θέαμα ήταν φρικτό. Τα πτώματα ήταν πλήρως απανθρακωμένα, σε βαθμό που θα χρειαστεί να αναγνωριστούν μόνο με εξετάσεις DΝΑ.


Ο Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Αρτα το 1943. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1966 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Φοίτησε αργότερα επιτυχώς στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, ενώ είχε φοιτήσει και σε σχολές ειδικών όπλων, ανορθοδόξου πολέμου, καταδρομών, καταστροφών και αλεξιπτωτιστών. Στην πολυετή σταδιοδρομία του είχε υπηρετήσει άλλες δύο φορές στην Κύπρο, ως αξιωματικός στην ΕΛΔΥΚ και ως πρώτος βοηθός επιτελάρχης του ΓΕΕΦ. Στην Ελλάδα, είχε διατελέσει διοικητής Συντάγματος Πεζικού στον Εβρο, διοικητής Ταξιαρχίας Πεζικού και Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Εβρο, διοικητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Τον Μάιο του 2000 είχε κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και ταυτόχρονα ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό Τάγματος Τιμής, τον Ταξιάρχη Φοίνικα και τον Ταξιάρχη Τιμής. Ο αντιστράτηγος Φλωράκης ήταν νυμφευμένος με Κυπρία, την Αθηνά Φλωράκη από την Πάφο, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Ελένη και την Στεφανία.

Ο ταξίαρχος της Αεροπορίας Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στην Κέα και άρχισε τη στρατιωτική του καριέρα στη Σχολή Ικάρων απ' όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Το 1974 τοποθετήθηκε σε τακτική μοίρα αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης για 23 χρόνια. Υπηρέτησε για δέκα χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Τον Μάιο του 2000 προήχθη σε ταξίαρχο και υπηρέτησε ως διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ως γενικός επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα διοικητή της Αεροπορίας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Ηταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Φραγκίσκου, 19 ετών και της Μαρίας, 17 ετών.

Ο υπασπιστής του αρχηγού της Εθνοφρουράς Νικόλαος Γεωργίου γεννήθηκε το 1971 στο Καμερούν, κατετάγη στη Σχολή Δοκίμων και απεφοίτησε το 1982 με το βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου. Το 1995, προήχθη σε ανθυποπλοίαρχο και το 1999 σε υποπλοίαρχο. Ηταν υπασπιστής του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς από το 2000. Πρόσφατα απεφοίτησε από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στην Ελλάδα. Εμπειροι και με πολλές ώρες πτήσεων ήταν οι χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: