Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Τουρκία: Στο φως νεκρόπολη 2000 χρόνων


Στην πόλη της δυτικής Τουρκίας Ουσάκ (Τιμένου Θήραι) ήρθε στο φως καγα την διάρκεια εργασιών διάνοιξης οδού, μια νεκρόπολης η οποία χρονολογείται για 2000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή του Μουσείου του Ουσάκ, Ουσακ Σέριφ Σόιλερ, οι τάφοι βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στο χωριό Καγιαγίλ.

«Είναι ενδιαφέρον ότι δεν βρήκαμε σκελετούς σε κανέναν από τους τάφους. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για συμβολική νεκρόπολη. Οι ντόπιοι, που είχαν χάσει τους συγγενείς τους σε πόλεμο και δεν βρήκαν το σώμα τους, δημιούργησαν εδώ μια νεκρόπολη, για να τιμήσουν τουλάχιστον την μνημη των νεκρών συγγενών τους, σύμφωνα με την πίστη τους εκείνη την εποχή. Πιστεύουμε ότι οι τάφοι δημιουργήθηκαν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις τελετές. Η τύχη της περιοχής θα γίνει σαφής μετά τη λήψη των μέτρων προστασίας. Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να τελειώσουμε αυτές τις ανασκαφές στον τομέα αυτό», τόνισε ο κ. Σόιλερ, προσθέτοντας ότι είχαν βρει πολλά δώρα τάφων κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

«Ορισμένοι τάφοι που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια καταστράφηκαν από κυνηγούς θησαυρών, μια τέτοια βλάβη στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθμιστεί» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: