Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Benevento: Το "θαύμα" της πόλης των "μαγισσών"


Δημήτρης Βαρσάνης


Ήταν η δεύτερη αναμέτρηση των αγώνων πλέι-οφ μεταξύ της Benevento και της Carpi και το τέρμα του George Puşcaş στο 33’ σφράγισε την άνοδο για τις “μάγισσες”. Στο Stadio Ciro Vigorito προκλήθηκε μια φρενίτιδα καθώς οι οπαδοί συνειδητοποίησαν ότι το αδύνατο είχε συμβεί.

Το ποδόσφαιρο έχει τη συνήθεια να παραδίδει απίστευτες ιστορίες, όπως όταν η Leicester City κατέκτησε τη Premier League τη περασμένη χρονιά ή όταν η RB Leipzig τερμάτισε δεύτερη στη Bundesliga και βγήκε στο Champions League στην πρώτη της σεζόν. Όμως τώρα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ένα άλλο παραμύθι: την θαυματουργή άνοδο της Benevento Calcio.


Η πόλη του Μπενεβέντο έχει πληθυσμό μόλις 60.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιοχή της Καμπανίας και απέχει μόνο 90 λεπτά από τη Νάπολη. Το κλαμπ ιδρύθηκε το 1929 και αποκαλούνται “Stregoni” (“μάγισσες) έχοντας παίξει με το ζωηρό κόκκινο και κίτρινο χρώμα σε όλη την ύπαρξή τους. Η ιστορία πίσω από το ψευδώνυμό τους προέρχεται από το Μπενεβέντο που ονομάζεται «Πόλη των Μαγισσών» που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όταν οι Λομβαρδοί είχαν τον έλεγχο της περιοχής και ασκούσαν παγανιστικές τελετουργίες. Από μεταφορική άποψη τα αρχαία τελετουργικά χτυπούν μια χορδή με το πρόσφατο προβιβασμό της Benevento στην κορυφαία κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Αυτό είναι ένα κλαμπ που έχει περάσει ουσιαστικά ολόκληρη την ιστορία του στη τρίτη κατηγορία της Ιταλίας. Από το 1929 έχει αγωνιστεί στη Serie C2 και στη Serie C1, με τη δεύτερη να μετονομάζεται σε Lega Pro. Για κάθε σύλλογο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει την άνοδο από τη Lega Pro καθώς υπάρχουν συνολικά 60 ομάδες που ταξινομούνται σε τρεις ομίλου που βρίσκονται στα Βορειοανατολικά, στα Βορειοδυτικά και στα Νότια.


Οι Beneventani υπέστησαν δύσκολες στιγμές στα πρώτα στάδια του 21ου αιώνα, αφότου οι προκάτοχοί τους Sporting Benevento κήρυξαν πτώχευση. Το 2005 ήταν δύο επιχειρηματίες από την περιοχή που διευκόλυνε τη γέννηση της νέας Benevento Calcio. Εκείνη την εποχή θα ήταν γελοίο να φανταστούμε ότι το νεοσυγκροτημένο ερασιτεχνικό κλαμπ θα αγωνιζόταν στη Serie A μόλις 12 χρόνια αργότερα, ωστόσο το άγριο όνειρο έγινε πραγματικότητα.


Οι δύο επιχειρηματίες, τα αδέρφια Ciro και Oreste Vigorito επανίδρυσαν το σύλλογο και βοήθησαν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του σε όλους τους τομείς, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.


Μετά από μερικά χρόνια μαρασμού στη Pro Lega, το 2010 η Benevento υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα όταν μαθεύτηκε ότι ο Ciro Vigorito είχε πεθάνει. Ο Ciro ήταν συνιδιοκτήτης - μαζί με τον αδελφό του - Διευθύνοντας σύμβουλος και επικεφαλής της ακαδημίας της ομάδας και η πόλη απότισε φόρο τιμής σε έναν από τους πιστούς ιδιοκτήτες του με επιτυχημένη πορεία και το Stadio Santa Colomba μετονομάστηκε Stadio Ciro Vigorito. Οι οπαδοί και οι παίκτες αμέσως αισθάνθηκαν τη σύνδεση και την παρουσία του Ciro κάθε φορά που αγωνίζονταν στο στάδιο των 12.800 θέσεων.

Η σεζόν 2015/16 αποδείχθηκε δύσκολη στα πρώτα στάδια καθώς ο Oreste παραιτήθηκε από την προεδρία του, παρόλο που συνέχισε να υποστηρίζει τον σύλλογο οικονομικά στη κούρσα τίτλου στη Lega Pro. Μια πράξη που θα αποδειχθεί τόσο σημαντική όσο οποιαδήποτε άλλη στην τελική τους αναζήτηση στη Serie A.




Ήταν η έξυπνη τακτική του προπονητή Gaetano Autera στην πρώτη του δουλειά που καθοδήγησε το σύλλογο στο προβιβασμό του στη Serie B. Η Benevento κατέκτησε τη πρωτιά του τρίτου ομίλου συγκεντρώνοντας 70 βαθμούς, όταν σκόρπισε στην έδρα της με 3-0 στη Lecce μπροστά σε 20.000 οπαδούς (το 1/3 της πόλης). Σε αυτό το σημείο η ομάδα και οι παίκτες της ήξεραν ότι έγραψαν το όνομα τους στο Ιταλικό ποδόσφαιρο.




Η νοοτροπία της ύπαρξης ενός ημιεπαγγελματικού συλλόγου άλλαξε γρήγορα και είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν για να γίνουν επαγγελματίες που τους βοήθησαν να πετύχουν στη δεύτερη κατηγορία. Η άνοδος στη Serie B δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση όμως με κάποιο τρόπο αυτό το παθιασμένο κλαμπ αψήφησε τις πιθανότητες για άλλη μια φορά, σε ένα πρωτάθλημα όπου συνήθως οι περισσότερες ομάδες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά.




Η Pre - season της περσινής χρονιάς άρχισε με ένα τρανταχτό χωρισμό για τους Beneventani, καθώς λατρεμένος προπονητής τους Gaetano Autera απολύθηκε από το σύλλογο αφού συνάντησε διαφορές με τον επαναπατρισμένο Oreste Vigorito σχετικά με την κατεύθυνση των Νότιων. Ο Marco Baroni διορίστηκε ως ο νέος τεχνικός τους και ήταν πρόθυμος να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του ιδιοκτήτη για μια δεύτερη διαδοχική άνοδο.

Καμία ομάδα δεν είχε προωθηθεί ποτέ στη Serie A στην πρώτη της προσπάθειά, αλλά αν κάποια ομάδα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό κομμάτι ιστορίας, σίγουρα έπρεπε να είναι οι Giallorossi διαδίδοντας τη χαρά γύρω από τη χώρα παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο με το χαμόγελο να είναι χαραγμένο στα πρόσωπά τους.




Οι Giallorossi ξεκίνησαν δυναμικά τη πρώτη τους σεζόν Serie B επικρατώντας της νεοφώτιστης και εξίσου φιλόδοξης SPAL με 2-0 στη πρεμιέρα τους. Μετρώντας τέσσερις νίκες στις πρώτες επτά αγωνιστικές ήταν ένα ονειρεμένο ξεκίνημα για την ομάδα, η οποία έδειξε ότι η επιθετική της προσέγγιση λειτουργούσε στη κατηγορία. Η Lega Pro και η Serie B είναι διαφορετικοί κόσμοι από την άποψη της ανταγωνιστικότητας και της κλάσης, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη Benevento να παίζει με συνέπεια κάθε εβδομάδα και να μαζεύει σημαντικές νίκες με μια πεισματική αποφασιστικότητα που κέρδισε πολλούς ουδέτερους οπαδούς στη χερσόνησο.


Η ομάδα της Καμπανίας κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια θέση στα πλέι - οφ κλείνοντας την κανονική σεζόν στην πέμπτη θέση. Οι “μάγισσες” ξεκίνησαν στο περίπλοκο σύστημα των πλέι-οφ με έναν αγώνα κατά της Spezia και επικράτησε 2-1. Στα ημιτελικά συναντήθηκε με το πεπειραμένο σύνολο της Perugia και κέρδισε 2-1 στο σύνολο, προτού προχωρήσει στο τελικό με τη προσηλωμένη Carpi. Τελικά η αποφασιστικότητα των παικτών της Benevento ήταν πολύ ισχυρή για τη Carpi και αισθάνονταν να πλησιάζουν στη Serie A.


Ο Baroni επικρότησε τις προσπάθειες της ομάδας του καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν - ειδικά στη δύσκολη διαδικασία των πλέι-οφ - και υποστήριξε ότι η ομάδα της Καμπανίας μπορεί να προσβλέπει στη μέση της βαθμολογίας της Serie A την επόμενη σεζόν. Τέτοια άγρια ​​όνειρα ίσως να μην πρέπει να παραβλεφθούν τόσο γρήγορα από τη στιγμή που η Benevento έχει ολοκληρώσει μία από τις πιο απίθανες αναβιώσεις της στο ποδόσφαιρο.

Ο Oreste Vigorito - ο οποίος επέστρεψε στη λέσχη για τη μνήμη του αδελφού του και με στόχο την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του - ήταν εξίσου προσηλωμένος στην εκτίμησή του: “Υποσχέθηκα την άνοδο και είπα ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Επιλέξαμε έναν καλό προπονητή και τα πήγαμε καλά να μην παρασυρθούμε όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Serie B."


Ο Baroni ξεκίνησε την έξοχη δουλειά του πριν από την έναρξη της σεζόν 2016 - 2017, λαμβάνοντας παίκτες που θα γίνουν βασικοί παράγοντες στην ιστορική πορεία του συλλόγου. Μεταξύ άλλων πήρε το μέσο της Sassuolo Raman Chibsah και τον επιθετικό της Inter George Puşcaş (και τους δύο με τη μορφή του δανεισμού) ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες της ομάδας να τερματίσει ψηλοτερα στο πρωτάθλημα. Αντιπροσώπευαν την ποιότητα της Serie A σε ένα ρόστερ που εξακολουθούσε να διαθέτει ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Ο Chibsah ήταν αποφασιστικός παράγοντας για τη Benevento βάζοντας μερικά καθοριστικά τέρματα. Η ντρίμπλα του 24χρονου Γκανέζου ήταν ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα στις επιθέσεις και στις αντεπιθέσεις της ομάδας. Ο άλλος δανεικός George Puşcaş έγινε ο ήρωας πολλών φιλάθλων της Benevento - οι οποίοι έκτοτε φωνάζουν για τη μόνιμη μεταγραφή του - αφού έβαλε το μοναδικό τέρμα στο δεύτερο αγώνα του τελικού των πλέι-οφ έναντι της Carpi. Ο Διεθνής με την Under 21 της Ρουμανίας απέδειξε γιατί βρίσκεται στα βιβλία της Inter όπου εξακολουθεί να τον εκτιμάει ιδιαίτερα.


Ένας άλλος αξιοσημείωτος σκόρερ - ο οποίος πέτυχε 21 κρίσιμα τέρματα - ήταν ο Fabio Ceravolo ο οποίος γύριζε από κλαμπ σε κλαμπ έως μέχρι να βρει τη καλύτερη του επίδοση στη Ternana μεταξύ του 2013 και της τελευταίας χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν παραγωγικός σκόρερ, ο αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος επιθετικός παρουσίασε την αίσθηση της φινέτσας και των τελειωμάτων του που προηγουμένως ήταν αόρατα σε μια σταθερή βάση όπου μεταμόρφωσε την επίθεση της Benevento και την έκανε μία από τις πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες στους αντιπάλους της.


Ο Amato Ciciretti (προηγουμένως στις ακαδημίες της Roma) ήταν ίσως ο σημαντικότερος μέσος τους κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η τεχνική του και η ταχύτητα του παιχνιδιού του εντυπωσίασαν πολλούς στο πρωτάθλημα. Μόλις στα 23 του ο Ιταλός μέσος έλαβε ήδη ενδιαφέρον από τη Napoli αφού κατέγραψε οκτώ τέρματα και έξι ασίστ για την ομάδα του τη περασμένη χρονιά. Η έντονη δουλειά του και η πείνα του έκαναν την Benevento μια επικίνδυνη ομάδα στις αντεπιθέσεις, ειδικά όταν η μπάλα βρισκόταν στις πτέρυγες. Στη Benevento θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν το “θαύμα” της Ρώμης εάν πρόκειται να ανταγωνιστούν επιτυχώς σε ένα από τα πιο απαιτητικά πρωταθλήματα του κόσμου.


Με την άνοδο της να είναι εξασφαλισμένη, η Benevento έγινε μόλις ο τέταρτος σύλλογος από την Καμπανία που θα αγωνιστεί στη Serie A μετά τη Napoli, τη Salernitana και την Avellino και ένα ντέρμπι της Καμπανίας - πάντα άγριο, ξεχωριστό και παθιασμένο - θα κάνει την εμφάνιση του για άλλη μια φορά.


Το τελευταίο ντέρμπι της Καμπανίας στη κορυφαία κατηγορία διεξήχθη το μακρινό 1987 - σε μια χρονιά που πολλοί από τους σημερινούς οπαδούς δεν γεννήθηκαν καν - όταν η Napoli αγωνίστηκε κόντρα στην Avellino. Αυτό θα είναι το πρώτο ντέρμπι της Καμπανίας μεταξύ της Napoli και της Benevento στη Serie A και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Ο πρόεδρος της Napoli Αurelio De Laurentiis ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνεχάρη τη Benevento για τον ιστορικό προβιβασμό της αναφέροντας επίσης πόσο ενθουσιασμένος είναι να δει ένα ντέρμπι της Καμπανίας και ότι θα καλωσορίσει δεόντως τους προσεχείς αντιπάλους της στο San Paolo.

Η Napoli είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στο Νότο παίρνοντας μεταξύ άλλων τα δύο διάσημα Scudetto, αλλά άλλοι σύλλογοι που περιβάλλουν την πόλη της Νάπολη εκφράζουν την επιθυμία τους να παίζουν στη μεγαλύτερη σκηνή του Ιταλικού ποδοσφαίρου και να δημιουργούν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή της Καμπανίας, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την διάδοση του αθλήματος στον παραδοσιακά υποεκπροσωπούμενο Νότο.

Παρόλο που οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι η Napoli και η Benevento μοιράζονται μια σειρά από ομοιότητες, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές επεκτείνονται μόνο μέχρι το κομμάτι που θα αναμετρηθούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες τους με τους τρόπους ζωής και τις διαλέκτους μεταξύ των δύο πόλεων να διαφέρουν σημαντικά. Όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα προσφέρουν ένα συναρπαστικό ντέρμπι την επόμενη σεζόν εντός και εκτός γηπέδου, με την ελπίδα ότι η βία δεν θα γίνει η διαρκής εικόνα ενός αγώνα που πολλοί στην περιοχή περίμεναν σχεδόν 30 χρόνια να το δουν.


Με τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της να “χτυπήσει” τη Napoli και να αγωνιστεί στην Ευρώπη, η Benevento έχει θέσει όλα τα σωστά κομμάτια μπροστά από τη παρθενική της χρονιά στη Serie A. Η συγκεκριμένη άνοδος θα μείνει στο πάνθεον του ποδοσφαίρου για πολλά χρόνια. Ποιος θα σκεφτόταν ότι ένας μικρός σύλλογος από την Καμπανία, ένας ημιεπαγγελματικός σύλλογος της τρίτης κατηγορία θα ανέβαινε στη Serie A μόλις 12 χρόνια μετά την επανίδρυση του; Παρά την υπεραισιόδοξη νότα του ακόμη και ο Oreste Vigorito - που θεωρείται ο μεγάλος σωτήρας του συλλόγου μαζί με τον αδελφό του - σίγουρα δεν θα μπορούσε να  φανταστεί κάτι τέτοιο. Όμως τώρα είναι έτοιμοι να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τους καλούς και τους μεγάλους της Serie A.


Με τους ντόπιους να είναι ενθουσιασμένοι που θα παρακολουθήσουν μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του Calcio στην πόρτα τους και σε μια πόλη μόλις 60.000 κατοίκους, μην εκπλαγείτε αν το πάθος τους και η μαχητική τους στάση μας παρέχει άλλη μια σοκαριστική και πετυχημένη χρονιά στην όμορφη και ιστορική πόλη των “μαγισσών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: