Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Iker Muniain: Ο "Βασιλιάς" χωρίς "στέμμα"


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο αγώνας βρίσκεται στο 8’ και η Athletic Bilbao έχει κερδίσει ένα φάουλ. Το “δεκάρι” της παίρνει τη μπάλα και περνάει τη μπάλα γύρω από το τοίχος για να κάνει το 2-0 για τα “λιοντάρια”. Το κοινό βρυχάται όμως το αστέρι τους δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Μετά από 49 λεπτά και ύστερα από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες προς την εστία της Las Palmas, η μπάλα απομακρύνεται έξω από την περιοχή από έναν αμυντικό. Ο Muniain βλέπει την ευκαιρία του και πραγματοποιεί ένα βολέ από 25 μέτρα. Η μπάλα γίνεται κάτι σαν μια απομίμηση του “διαστημικού πυραύλου” για να κάνει το 4-1 για την Athletic.



Γεννημένος στην περιοχή Ναβάρρα της Παμπλόνα ο Muniain προχώρησε στις τάξεις της UDC Txantrea, όπου ακόμη και με την καριέρα του να είναι στην αρχή οι τεράστιες δυνατότητές του ήταν προφανείς σε όλους. Πολλοί άρεσαν αυτό που παρατηρούσαν. Όπως συμβαίνει συχνά με ένα ιδιαίτερο Βασκικό ταλέντο στην Παμπλόνα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε η Athletic να έρθει να χτυπήσει την πόρτα του 11χρονου. Η Lezama τον παρακίνησε και η αντίσταση ήταν μάταιη.

Στα βουνά του Μπιλμπάο σε ένα σύλλογο του οποίου η αταλάντευτη πολιτική είναι αφοσιωμένη στο νεαρό Βασκικό ταλέντο, ο Muniain βρήκε το τέλειο μέρος για να ακονίσει τις σημαντικές ικανότητές του μαζί με τις καθημερινές εμφανίσεις του ειδώλου, του αρχηγού Joseba Etxeberria.


Ο μικρός Ναβάρρος έσπευσε γρήγορα να σφραγίσει το σημάδι του στη Lezama, κόβοντας σε κομμάτια τα μεγαλύτερα αγόρια του διπλάσιου μεγέθους του με την τολμηρή ντρίμπλα του και τον έλεγχο του κοντρόλ του. Όταν τα πόδια τον καλούσαν η μπάλα τον ακολουθούσε. Φυσικά σύντομα άρχισε να εξαπλώνεται η κουβέντα γύρω από το San Mamés από την ανακάλυψη του πιο συναρπαστικού τους ταλέντου πέρα από το Joseba Etxeberria, προκαλώντας τις δυνάμεις των Βάσκων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.


Μετά από μερικούς μήνες παρακολούθησης ο προπονητής της Bilbao Joaquin Caparrós είχε δει αρκετά και τον Μάρτιο του 2008 ο 15χρονος Muniain κλήθηκε στην πρώτη ομάδα, εντυπωσιάζοντας σε ένα φιλικό με τη γειτόνισσα της Amurrio και την ακολούθησε γρήγορα σε μια άλλη εκδρομή τον Απρίλιο. Μετά από ένα πολύ άσχημο πρώτο ημίχρονο, το οποίο είχε δει τη Bilbao να χάνει από Portugalete ο Muniain ισοφάρισε νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο πριν ο Carlos Gurpegi ολοκληρώσει την ανατροπή. Το “τραίνο” προόδου του Muniain ήταν σε ένα πλήρες “γκάζι”.


Κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν ο νεαρός κλήθηκε να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα και έκανε το ντεμπούτο του στη Segunda División με την Athletic B’ στο τέλος της χρονιάς. Ήταν η σεζόν 2009/10 όμως που ο 16χρονος παγίωσε τη θέση ως το κόσμημα των “λιονταριών”. Ο Caparros - που σηματοδότησε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του στον έφηβο - τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για να αντιμετωπίσει την Ελβετική Young Boys για τα προκριματικά του Europa League.

Πάντοτε στη μεγάλη σκηνή ο Muniain πέρασε τον θρύλο Agustín Gaínza ως ο νεώτερος Βάσκος που κάνει το ντεμπούτο του για τη Bilbao όταν αντικατέστησε Gaizka Toquero στο πρώτο αγώνα του Mamés. Υπήρχαν όμως λίγα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει για το σκορ που παρέμεινε υπέρ των Young Boys. Στον αγώνα ρεβάνς ο 16χρονος απέδειξε ότι είναι ένας άνδρας για μεγάλα πράγματα, βάζοντας το γκολ πρόκριση στην Ελβετία τρία λεπτά αφότου αντικατέστησε τον Markael Susaeta.


Οι ιθύνοντες της Bilbao του παρέδωσαν ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο, το οποίο σαν οπαδός της από τη παιδική του ηλικία το υπέγραψε αμέσως. Ένα μήνα αργότερα ο Caparrós τον ξεκίνησε βασικό στον αγώνα με την Espanyol, καθιστώντας τον νεαρότερο παίκτη του συλλόγου που κάνει το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα. Δύο εβδομάδες αργότερα σκόραρε στην Ευρώπη κόντρα στην Rapid Vienna στη νίκη με 3-0 και ολοκλήρωσε τη χρονιά με έξι τέρματα σε 35 εμφανίσεις.

Ο έπαινος από τον ήρωα του Etxeberria ακολούθησε σύντομα: "Ένας ποδοσφαιριστής αυτής της κλάσης ενσωματώνεται πολύ καλά. Το ποδόσφαιρο έχει μόνο μία γλώσσα και ο Iker το κατέκτησε. "

Η σεζόν 2010/11 ήταν μια έντονη επιτυχία για τον παίκτη πετυχαίνοντας εννέα τέρματα σε 58 εμφανίσεις. Τελικά οι εμφανίσεις του εκείνη την χρονιά κορυφώθηκαν με το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου της La Liga και τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Lionel Messi.


Δεν ήταν όμως τα γκολ του που καθιστούσαν σε όλους να καθίσουν και να λάβουν ειδοποιήσεις: ήταν ο τρόπος με τον οποίο πήγαινε για τα πάντα. Στην μέρα του ο διαβολεμένος πλέιμεικερ είναι ένα πλάσμα φαντασίας, δραπέτευε από τα χαμένα και ξεχασμένα “μάγια” του αθλήματος καθώς τρεμόπαιζε γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, εξημερώνοντας τους έμπειρους αμυντικούς και κάνοντας τους να “κοιμούνται”. Το θέαμα έρχεται άμεσα σε αυτόν και να τον παρακολουθείς να παίζει είναι σαν ένας καλός ντεμοντέ διασκεδαστής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Όπως ο ίδιος ο παίκτης το έθεσε πολύ σίγουρα: "Όταν μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώ να απολαύσω τον εαυτό μου. Ακριβώς επειδή παίζω στην πρώτη κατηγορία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξω το στυλ παιχνιδιού μου. Είμαι ένας παίκτης που κουβαλώ πολύ την μπάλα και οι αντίπαλοι προσπαθούν να με σταματήσουν όσο κι αν μπορούν”.


Στις αρχές της σεζόν 2011/12 ο Caparros αντικαταστάθηκε από τον Marcelo Bielsa. Κάτω από την κηδεμονία του πιο συναρπαστικού προπονητή του, ο Muniain άρχισε να δείχνει τα κομμάτια του εκρηκτικού παιχνιδιού. Με την τοποθέτηση του στο αριστερό άκρο της επίθεσης στο 3-3-3-1 του “Loco” ο επιθετικός συχνά παρασύρει τους αντιπάλους όταν η μπάλα δεν βρίσκεται στην κατοχή του, δείχνοντας τη  κυνική πάσα του και την εκπληκτική αντοχή του, η οποία εμφανίστηκε στο προσκήνιο στην εξάλειψή του Rafael στη διάσημη νίκη με 3-1 στο Old Trafford. Ήταν μια αναμέτρηση στο οποίο ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής σε ένα γήπεδο που περιείχε τους Ander Herrera, Javi Martínez και Wayne Rooney.


Η Ευρώπη ήταν ενθουσιασμένη και το επόμενο πρωί κάθε δημοσιογράφος τον κήρυξε κληρονόμο του Messi, αν και ένας πιο αφοσιωμένος παρατηρητής θα μπορούσε να φανταστεί ότι το στυλ παιχνιδιού του καθρεφτίζει πιο πολύ το Ρώσσο “μαέστρο” Andrey Arshavin.


Δύο τελικοί περίμεναν τον “El Loco” και τη μπάντα των διασκεδαστών του, και οι δύο απέναντι σε Ισπανικές ομάδες. Ο τελικός του Europa League εναντίον της Atletico Madrid τελείωσε με έναν ανυπόληπτο Muniain να στάζει τα δάκρυά του, αφού η Athletic ηττήθηκε με 3-0 ήττα στο Βουκουρέστι. Ο τελικός του Copa del Rey απέναντι στην Barcelona ολοκληρώθηκε με παρόμοιο τρόπο. Ο Messi - ο οποίος πρωταγωνίστησε στον τελικό - δεν νικήθηκε από το κληρονόμο του. Ακόμα και σε μια υποσχόμενη χρονιά οι Βάσκοι τερμάτισαν στην απογοητευτική δέκατη θέση και χωρίς κανένα τρόπαιο

Ο επιθετικός πήγε στο Λονδίνο το καλοκαίρι φαινομενικά για να απαλλάξει από πάνω του την απογοήτευση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια αστεροειδής ομάδα της Ισπανίας. Ανεπαρκής στην ήττα - σοκ από την Ιαπωνία λόγω τραυματισμού άρχισε βασικός εναντίον της Ονδούρας, όπου η μόνη αξιοσημείωτη συνεισφορά του ήταν μια στιγμή απομόνωσης που έσπρωξε το διαιτητή γιατί δεν δόθηκε στην Ισπανία ένα πέναλτι καθώς το απόλυτο φαβορί πριν το τουρνουά έμεινε έξω από τη φάση των ομίλων. Ήταν μόνο η αρχή μιας δύσκολης περιόδου.


Πίσω στο σπίτι του η θέση της προηγούμενης σεζόν και η γοητεία της Bayern Munich στάθηκαν αρκετά για να πείσουν τον Javi Martínez να μαζέψει τις τσάντες του για τη Γερμανία σε μια μεταγραφή 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Fernando Llorente με τα 29 του γκολ δεν ήθελε να υπογράψει καινούργιο συκτικό μβόλαιο. Με αυτά τα ζητήματα που έπληξαν το San Mamés, ο σύλλογος και ο ποδοσφαιριστής κόλλησαν σε μια μέτρια χρονιά - όπως και την επόμενη - που είδε το Bielsa να φεύγει και να αναλαμβάνει ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Ernesto Valverde.


Το ποδόσφαιρο είναι πάντα ένα ασταθές Βασίλειο και μετά από δυο αδιάφορες χρονιές που ενεπλάκη σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, οι δημοσιογράφοι από έναν υποψήφιο κληρονόμο του Messi τον σημάδεψαν άμεσα σαν ένα τρομακτικό παιδί και τον έβαλαν στην κορυφή της ποδοσφαιρικής σωρού. Τέτοιες είναι οι ιδιοτροπίες ενός κληρονόμου.

Μια επιστροφή στη καλύτερη του φόρμα την περασμένη σεζόν - που χαρακτηρίστηκε από εμφανίσεις όπως εκείνη με τη Las Palmas - εξασφάλισε ότι ενώ ο Iñaki Williams και ο Aritz Aduriz γράφουν τα πρωτοσέλιδα χάρη στο εξωπραγματικό παιχνίδι του, ο Iker Muniain - ακόμα στα 24 - είναι για άλλη μια φορά το “τοστ” των πιστών του San Mamés σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: