Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Roma: Η επιστροφή του Eusebio Di Francesco


Δημήτρης Βαρσάνης



Μετά από πέντε συναρπαστικές χρονιές στη Sassuolo ο Eusebio Di Francesco επιστρέφει στη Roma για να σπάσει το μονοπώλιο της Juventus. Κάτι τέτοιο το κατάφερε και νωρίτερα.

Όταν ο Di Francesco προσχώρησε στη Roma ως παίκτης το 1997 οι ομάδες του Βορρά κυριαρχούσαν στη Serie A. Στα προηγούμενα 15 χρόνια μόνο η Napoli του Maradona πήρε το στέμμα από το Βορρά. Η Milan και η Juventus μοιράστηκαν τα τελευταία έξι Scudetti.


Όντας ένας ευέλικτος και προνοητικός μέσος, ο Di Francesco ήταν ένας έξυπνος παίκτης. Διάβαζε το παιχνίδι απίστευτα καλά και αν και δεν είναι ο πιο φυσικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής έπαιρνε το καλύτερο από τις ικανότητές του. Ήταν επίσης ένας ηγέτης στα αποδυτήρια:"Ήταν ένας μοναδικός παίκτης στα αποδυτήρια, με την έννοια ότι θα μπορούσες να νιώσεις την παρουσία του ανεξάρτητα από το αν ήταν πρωτάρης ή όχι." Αυτά είναι τα λόγια του συνεργάτη του στη μεσαία γραμμή της Roma Damiano Tommasi. Το ζευγάρι βρισκόταν πολύ κοντά και οι άνθρωποι τους θεωρούσαν ακόμα και δίδυμα αδέρφια. Δύο δεκαετίες αργότερα και καλούν ο ένας τον άλλο στο τηλέφωνο.

 
Ο Di Francesco ήταν βασικός στη Roma στα τρία πρώτα του χρόνια στο σύλλογο πραγματοποιώντας 96 εμφανίσεις στη Serie A. Ακόμα αγωνίστηκε 12 φορές για τους Azzurri κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, αν και δεν κλήθηκε είτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 είτε στο Euro του 2000. Όταν κλήθηκε για ένα διεθνές τουρνουά (το Tournoi de France) αρνήθηκε να συμμετάσχει για να παίξει με τη Piacenza στα πλέι - οφ παραμονής εναντίον της Cagliari. Ήταν το τελευταίο του παιχνίδι πριν από την ένταξή του στην Roma και βοήθησε να κρατήσει την ομάδα του στη Serie A.


Το 2000 η Lazio κατέκτησε το Scudetto. Η Βόρεια κυριαρχία φαινόταν να έχει τελειώσει. Η Roma βρισκόταν στο κυνήγι του τίτλου τη σεζόν 2000 - 01 όμως ο Di Francesco το μόνο που μπορούσε είναι να παρακολουθεί από το περιθώριο. Ένας σοβαρός τραυματισμός σήμαινε ότι θα έκανε μόνο πέντε εμφανίσεις, ενώ η τελευταία του ήταν στη προτελευταία αγωνιστική απέναντι στη Napoli εκτός έδρας (2-2). Την τελευταία αγωνιστική ενάντια στην Parma ο Di Francesco καθόταν στον πάγκο καθώς οι συμπαίκτες του διεκδικούσαν έναν ιστορικό τίτλο. Όμως η επιρροή του δεν πρέπει να υποτιμάται σε εκείνη την ομάδα που έπαιρνε τίτλους.


"Δεν νομίζω ότι ήταν αρκετή η συμβολή των παικτών όσο εκείνη του Di Francesco", επέμεινε ο Tommasi. "Τραυματίστηκε και δεν έπαιξε πολύ όμως έκανε τόσα πολλά για να διατηρήσει το ομαδικό πνεύμα που χτίσαμε. Βοηθούσε πάντοτε να αυξήσει το ηθικό στην προπόνησε και παραπέρα στον αγωνιστικό χώρο". Ο Di Francesco αργότερα αποχώρησε μιας και η Roma ξεκίνησε ξανά από την αρχή. 


Μετά την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο το 2005 ο Di Francesco επέστρεψε στη Ρώμη τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του. Αυτή τη φορά ήταν μέλος του τεχνικού προσωπικού των Giallorossi. Ο «Team Manager» είναι λίγο διφορούμενος όρος. Ο Luciano Spalleti - που αναλάμβανε στην πρώτη του σεζόν εκείνη τη περίοδο - ήθελε έναν έμπειρο Romista να βοηθά με τις υποθέσεις της πρώτης ομάδας. Ο Di Francesco ταίριαζε τέλεια σε αυτό το καλούπι όμως δεν ήταν μια εύκολη δουλειά.


Υπήρξε το έπος του Antonio Cassano με την επικείμενη μετακίνησή του στην Real Madrid και η διαμάχη με τον Francesco Totti που ήταν εκτός ενδεκάδας. Μια απαγόρευση στις μεταγραφές μετά τη περίφημη αγορά του Phillipe Mexes από τη Γαλλική Auxerre μπέρδεψε τα πράγματα περαιτέρω. Μια απογοητευτική χρονιά τους είδε να τερματίζουν στην πέμπτη θέση της Serie A - αν και το σκάνδαλο Calciopolis τους προώθησε στη δεύτερη θέση - και έμειναν εκτός Κυπέλλου UEFA από τη Middlesbrough.

Η υπομονή του Di Francesco εξαντλήθηκε και ύστερα από ένα χρόνο στη δουλειά έφυγε. Είχε αποκτήσει ζωτική εμπειρία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας κορυφαίος σύλλογος όμως ήθελε να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο. Ο στόχος του ήταν να γίνει ένας κορυφαίος προπονητής.

Με πολλούς τρόπους ο Di Francesco προοριζόταν να φτάσει στην κορυφή. Ο πατέρας του επέμενε να τον πει Eusebio λόγω του ειδώλου που είχε στα παιδικά του χρόνια, το θρύλο της Πορτογαλίας Eusebio. Αν ο Arnaldo Di Francesco είχε τον τρόπο του τότε ο αδελφός του Eusebio θα ονομαζόταν Fausto προς τιμή του μεγάλου Ιταλού ποδηλάτη Fausto Coppi, αλλά η μητέρα του Di Francesco δεν το επέτρεψε.

Ακόμη και με το μετάλλιο του πρωταθλητή από τις μέρες που έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Di Francesco ήξερε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει την καριέρα του από χαμηλά. Η πρώτη του δουλειά εμφανίστηκε στη Luciano τον Ιούνιο του 2008 με λίγη επιτυχία, αλλά προσλήφθηκε από την πρώην ομάδα του και την ομάδα της πόλης του τη Pescara ως Διευθυντής του συστήματος ακαδημιών. Πήρε τα καθήκοντα της πρώτης ομάδας τον Ιανουάριο του 2010, αφού ο πρώην αμυντικός της Juventus Antonello Cuccureddu έφυγε από το σύλλογο.


Κάτω από την καθοδήγηση του Di Francesco η Pescara πήγε από τη Serie D στη Serie B και μάλιστα μετέφερε το νεαρό Marco Verratti από ένα trequartista στη τωρινή του θέση. Ο Di Francesco έθεσε τα θεμέλια για τη σεβαστή ομάδα του Zdenek Zeman που κέρδισε την άνοδο στη Serie A. Ωστόσο ο Di Francesco οφείλει πολλά για τη φιλοσοφία του στον Τσεχοιταλό τεχνικό.

"Είναι μια πηγή έμπνευσης για μένα. Μου άρεσε να παίζω κάτω από αυτόν στη Roma", δήλωσε ο Di Francesco για τον πρώην αφεντικό του. Ο Zeman έφερε τον Di Francesco στη Roma στο πρώτο του καλοκαίρι και του έδωσε μια μόνιμη θέση. Ο Di Francesco πάντοτε προτιμούσε το επιθετικό 4-3-3 όπως ο μέντορας του, αλλά επιμένει στην αίσθηση της ισορροπίας και ότι η ομάδα δεν πρέπει να πιέζει μπροστά είτε με την μπάλα είτε χωρίς αυτήν όλη την ώρα.




Ο Di Francesco χρησιμοποιεί επίσης έναν οργανωτή για να προστατεύσει την άμυνά του, που θα μπορούσε να δει τον Daniele De Rossi να γίνεται ο κρίσιμος παίκτης στο νέο σύστημα των Giallorossi. Όμως αυτός και η υπόλοιπη ομάδα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και να σκέφτονται επιθετικά. Ο Di Francesco θέλει από την ομάδα του να είναι άμεση και επιθετική. Αυτό το στυλ άνοιξε το δρόμο για μεγάλη επιτυχία στο Sassuolo.

Αφού πέρασε ολόκληρη την ιστορία της στις κατώτερες κατηγορίες, η Sassuolo κέρδισε την άνοδο στη Serie Β χάρη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα εννέα μηνών κάτω από τον τρέχων προπονητή της Juventus Massimiliano Allegri. Ο Stefano Pioli για λίγο έχασε την καθοδήγηση του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία με μια ήττα στα πλέι - οφ του προβιβασμού. Στη συνέχεια ο περίφημος οπαδός της Milan και ιδιοκτήτης της Sassuolo Giorgio Squinzi έθεσε την πίστη του στο Di Francesco.




Παίζοντας ένα καινούργιο, επιθετικό και ελεύθερο στυλ η Sassuolo κατέληξε στην κορυφή της Serie Β. Όμως μια “κοιλιά” προς το τέλος της σεζόν εξασφάλισε την άνοδο στη τελευταία αγωνιστική. Ο Simone Missiroli σκόραρε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων για να ανέβουν ως πρωταθλητές μέσα σε έξαλλα πανηγύρια.

Η επόμενη σεζόν πρόκειται να ήταν δύσκολη όμως η Sassuolo εντυπωσίασε στην παρθενική της χρονιά στη Serie A. Μάλιστα κατάφερε να νικήσει τη Milan 4-3 χάρη σε τέσσερα τέρματα από τον Domenico Berardi. Ήταν μια γλυκόπικρη νύχτα για τον Squinzi μιας και το κινητό του με το αυτοκόλλητο των Rossoneri χτυπούσε συνεχώς από ανθρώπους γεμάτους έπαινο για την ομάδα του. Ακόμα εκείνη η ήττα οδήγησε στην απομάκρυνση του Allegri από το San Siro.




Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα ο Di Francesco έφυγε επίσης. Ο Squinzi σκέφτηκε ότι η ομάδα του κινδυνεύει να υποβιβαστεί. Ήρθε ο Alberto Malesani αφού ο σύλλογος δεν κατάφερε να πείσει το θρύλο της Milan Filippo Inzaghi να αναλάβει. Πέντε σερί ήττες αργότερα και ο Di Francesco γύρισε ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν μάζεψε τις αποσκευές του. Τέσσερις βαθμούς απόσταση από την παραμονή κατά την επιστροφή του, η Sassuolo σώθηκε με ένα παιχνίδι ακόμα να απομένει. Ο Berardi τελείωσε τη χρονιά με 16 τέρματα και με τα περισσότερα χατ - τρικ στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ακόμα και τα 42 τέρματα τους τα έβαλαν Ιταλοί.

Η Sassuolo δυνάμωνε όλο και πιο πολύ και άρχιζε να νικά τους καλύτερους στη χώρα. Η Inter και η Juventus νικήθηκαν και μαζί με τη διάσημη νίκη επί της Milan η ομάδα του Di Francesco έλαβε το προσωνύμιο του “φονέα των γιγάντων”. Μετά από ένα εκπληκτικό ξεκίνημα τη σεζόν 2015/16 στην οποία η πρώτη τους ήττα ήρθε την έβδομη αγωνιστική, η Sassuolo τερμάτισε έκτη πάνω από τη Milan. Ο Allegri βοήθησε την παλιά του ομάδα κερδίζοντας τους Rossoneri στον τελικό του Coppa Italia με τη Juventus ώστε να βγει εκείνη στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η πόλη των μόλις 41.000 κατοίκων έπαιξε για πρώτη φορά σε φάση ομίλων του Europa League, αφού ξεπέρασε τη Luzern και την Red Star Belgrade στα προκριματικά. Το Stadio Citta del Tricolore (το οποίο είναι ένα από τα λίγα ιδιόκτητα στάδια στην Ιταλία) ήταν γεμάτο καθώς επικρατούσε της Athletic Bilbao με 3-0. Η άνοδος της Sassuolo κάτω από τον Di Francesco είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.




"Είναι σαν να έρχεσαι σπίτι μετά από πολλά χρόνια", αποκάλυψε ο Di Francesco με ένα ευρύ χαμόγελο κατά την παρουσίασή του στη Ρώμη. Πολλοί κάνουν συγκρίσεις μεταξύ εκείνου και του Jurgen Klopp για το πάθος που βγάζουν στο πάγκο και τα περίεργα ντυσίματα τους. Όμως η Roma πήρε έναν άντρα της δικής της μορφοποίησης.

Ο Di Francesco έχει ένα επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου από το οποίο δεν θα απομακρυνθεί. Θα ευνοήσει τους Ιταλούς παίκτες που θα πρέπει να δουν τους ταλαντούχους νέους της Roma να έχουν την ευκαιρία να λάμψουν. Ο άντρας με τα κομψά κοστούμια και τα κομψά γυαλιά συνείσφερε ώστε οι Giallorossi να δοξαστούν στο παρελθόν. Ενδεχομένως να είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο ξανά, 16 χρόνια αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: