Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Δύο αμερικανικά πλοία κατελήφθησαν από το Ιράν – Ελεύθεροι θα αφεθούν 10 Aμερικανοί ναύτες που κρατούνται


Δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατελήφθησαν από το Ιράν, ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ πάντως να διαβεβαιώνει τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι ότι θα επιτραπεί άμεσα στα μέλη του πληρώματος να συνεχίσουν την πορεία τους, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έχει γνώση της κατάστασης και εργάζεται για την επιστροφή των μελών του πληρώματος.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να επιλύσει την κατάσταση και ελπίζει πως θα το πράξει.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε πως νωρίτερα οι αμερικανικές αρχές έχασαν επαφή με τα δύο πλοία του αμερικανού πολεμικού ναυτικού που ταξίδευαν από το Κουβέιτ προς το Μπαχρέιν.

Δέκα Αμερικανοί ναύτες – εννέα άντρες και μία γυναίκα – θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νωρίς σήμερα, μια μέρα αφότου το Ιράν τους έθεσε υπό κράτηση ενώ ταξίδευαν με από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν πάνω σε δύο υποστηρικτικά πλοία.

Όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αργά χθες, η μεταφορά θα γινόταν υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν θα μεταφέρει τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου θα επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο "Χάρι Τρούμαν".

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο πλοία που επίσης κρατά το Ιράν, και στα οποία επέβαιναν οι ναύτες όταν οι αρχές της χώρας τους έθεσαν υπό κράτηση. Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ναύτες τυγχάνουν καλής μεταχείρησης και ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί, δοευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Να σημειωθεί, εικασίες χαρακτήρισε τα όσα δήλωσαν οι Αμερικανοί για συμφωνία απελευθέρωσης λίγο αργότερα εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης.

Μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτικών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν.

«Οι Αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε», δήλωσε εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: