Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Προ των πυλών του Χαλεπιού ο συριακός στρατός


Προς ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στην επαρχία Χαλέπι, προέλασαν την Πέμπτη οι συριακές δυνάμεις, γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν την Άαραν, η οποία μέχρι τώρα βρισκόταν στα χέρια του Ι.Κ.», διευκρίνισε η ΜΚΟ. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης αλ Μπαμπ, ενός από τα σημαντικότερα προπύργια του Ι.Κ. στην επαρχία Χαλέπι.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος ερευνούν εξονυχιστικά την κοινότητα. Γίνονται ακόμη σποραδικές μάχες αλλά η πόλη βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια (των δυνάμεων) της κυβέρνησης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον 63 τζιχαντιστές του Ι.Κ. σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της ρωσικής Π.Α. στην περιοχή από το Σάββατο.

Περίπου 30 χλμ. νότια από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η πόλη αλ Μπαμπ είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών τον Ιούλιο του 2012 και κατόπιν είχε καταληφθεί από το Ι.Κ. τον Νοέμβριο του 2013.
Με την κατάληψη της Άαραν οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού με στόχο να την αποκόψουν από εκείνη της Ράκας, ανατολικότερα, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας είναι η de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχει ιδρύσει το Ι.Κ. στα εδάφη της συριακής και της ιρακινής επικράτειας που έχει καταλάβει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: